Η Ευρώπη δείχνει τα δόντια της στην Ελλάδα

Όταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις ως όπλα όλα όσα θεωρείς θα σε βάλουν σε θέση ισχύος, άλλωστε ορισμένοι χαρακτηρίζουν πολιτικής ή οικονομικής φύσης διαπραγματεύσεις ως τη σύγχρονη εκδοχή ενός πολιτισμένου πολέμου. Κι αφού μιλάμε για πόλεμο, σημαντικά είναι και τα εφόδια στο οπλοστάσιο της εκάστοτε πλευράς.

Η προεκλογική αλλά και μετεκλογική ρητορική της κυβέρνησης Τσίπρα με τις αμφιλεγόμενες θέσεις έχει πλέον συναντήσει μπροστά της ισχυρές αντιστάσεις στο μεγάλο οχυρό της Ευρώπης που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μερικές μέρες, ορισμένες επαφές Τσίπρα και Βαρουφάκη και κυρίως η αρνητική επαφή του Ντάισελμπλουμ με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ επέφεραν το πρώτο ισχυρό κτύπημα της ΕΚΤ προς την Ελλάδα. Εάν το κτύπημα θα είναι μεγάλης διάρκειας, τότοε θα προκληθεί και ανάλογο πλήγμα στην ήδη και για χρόνια αιμορραγούσα ελληνική οικονομία.

Και όλα αυτά ενώ με αισιοδοξία πως η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θεωρεί πως με ευφάνταστες ιδέες, επαναστατικές δηλώσεις και συγκρουσιακή πολιτική μπορεί να αλλάξει εν μία νυκτί όσα η χώρα εδώ και χρόνια έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της.

Σοκ και δέος, απότομη προσγείωση ή βίαιη πρόσκρουση είναι χαρακτηρισμοί που σε μια πρώτη ανάγνωση περιγράφουν την κίνηση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας. Καλό είναι η Κύπρος να παρακολουθήσει και να κινηθεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα έναντι των εξελίξεων, γιατί σύντομα πολύ πιθανόν να κληθεί σε επίπεδο Eurogroup να πάρει θέση απέναντι στις κινήσεις που αφορούν την Ελλάδα.

 

Δειτε Επισης

Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!