Πριν μοιραστείς την ιδέα σου, κατοχύρωσέ την!

Η στροφή της οικονομίας σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα σε συνδυασμό με την άνθηση των νεοφυών επιχειρήσεων που προσφέρουν καινοτόμες ιδέες, νέα προϊόντα και έξυπνες λύσεις πέρα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα, κρύβει και πολλούς κινδύνους, καθώς εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι προνοητικοί και δεν προστατεύσουν τα δικαιώματά τους στο σωστό χρόνο, είναι εκτεθειμένοι.

Κι αυτό γιατί στην περίπτωση που μια καινοτόμα ιδέα διαρρεύσει και κυκλοφορήσει στην αγορά χωρίς να είναι κατοχυρωμένη, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλαπεί από τρίτους με αποτέλεσμα στο τέλος, αυτός που επένδυσε κόπο, χρόνο και χρήμα να μην έχει κανένα δικαίωμα και άρα να έχει εξανεμίσει κάθε πιθανότητα επιχειρηματικής και οικονομικής αξιοποίησής της καινοτομίας του.

Έτσι, ενώ από τη μια είναι πολύ σημαντική η άνθηση των νέων επιχειρήσεων που επενδύουν στις νέες τεχνολογίες, ταυτόχρονα θα πρέπει να υπογραμμιστεί η ανάγκη όπως οι ενδιαφερόμενες εταιρείες λάβουν τα μέτρα τους και πολύ πριν αρχίσουν να αποκαλύπτουν τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες τους, προστατεύσουν τα πνευματικά και βιομηχανικά τους δικαιώματα.

Η κυπριακή νομοθεσία, είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, και επομένως κατοχυρώνει με ασφάλεια τα δικαιώματα που απορρέουν από μια καινοτόμα ιδέα. Όμως, δυστυχώς, είναι πολλά τα παραδείγματα ντόπιων εταιρειών που επειδή δεν έδωσαν στον κατάλληλο χρόνο την δέουσα σημασία ή επειδή αδιαφόρησαν την πιο κρίσιμη στιγμή, είδαν τα δικαιώματά τους να γίνονται.. αέρας!

Κάθε εταιρεία, προκειμένου να μπορεί να επενδύσει μακροπρόθεσμα και επιτυχημένα στην καινοτομία, θα πρέπει να καλύπτεται από μια ολοκληρωμένη ασπίδα πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων. Το διαδίκτυο, δυστυχώς, δίδει την ευκαιρία σε πολλούς καιροσκόπους να κλέψουν ιδέες και να αποκομίσουν γρήγορο και εύκολο κέρδος. Γι’ αυτό και ο χρόνος της λήψης των αποφάσεων είναι πάντοτε πολύ σημαντικός.

Ό,τι έχει σχέση με τα πνευματικά και βιομηχανικά δικαιώματα απαιτεί και προϋποθέτει εξειδίκευση, πείρα και γνώση. Μια σειρά από δικαιώματα και νομικά όπλα , μπορούν να αξιοποιηθούν ορθά και να αποτελέσουν την λύση σε κάθε θέμα. Γι αυτό και θα πρέπει από την αρχή να υπάρχει μια σωστή και οικονομικά συμφέρουσα στρατηγική με στόχο κάθε εφευρέτης να εξασφαλίσει τα δικαιώματά του, με όσο το δυνατό πιο χαμηλά έξοδα.

Παλαιότερα, αρκετές εταιρείες στρέφονταν στο εξωτερικό για να προστατεύσουν τα πνευματικά και βιομηχανικά τους δικαιώματα. Σήμερα, και στον τόπο μας υπάρχει ένα   ολοκληρωμένο νομικό περιβάλλον, που σε συνδυασμό με τα φορολογικά κίνητρα, δίδουν στους ενδιαφερόμενους την ασφάλεια που χρειάζονται για να προστατεύσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Εάν όμως οι ενδιαφερόμενοι αρχίσουν πρώτα να αποκαλύπτουν τις ιδέες τους και να τις εκμεταλλεύονται εμπορικά, χωρίς προηγουμένως να τις έχουν ήδη κατοχυρώσει, τότε ουσιαστικά κάνουν το καλύτερο δώρο στους ανταγωνιστές τους!

 

Δειτε Επισης

Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!