Powered by

ΔΝΤ: Στο στόχαστρο για επιείκεια προς την Ελλάδα

Στο στόχαστρο βρίσκεται το ΔΝΤ δεχόμενο μπαράζ επικρίσεων ότι λειτουργεί με επιείκεια προς την Ελλάδα. Παράλληλα, σοβαρός προβληματισμός για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και ειδικά για τις σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωζώνη εκφράζεται στο εσωτερικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Οι ανησυχίες αυτές εκφράσθηκαν τόσο στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον όπου έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, όσο και σε δημόσιες  τοποθετήσεις μελών του ΔΣ του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση και εξέφρασε τις ίδιες επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει και στην επιστολή που είχε στείλει στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σημειώνεται πως στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μετείχε και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στην Αθήνα για ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι Financial Times φιλοξενούν δηλώσεις του εκπρόσωπου της Βραζιλίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα προς το παρόν δεν αναδεικνύεται σε λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του ΔΝΤ. «Παρακάμφθηκαν κανόνες ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει στις ανάγκες της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η αξιοπιστία του θεσμού», ανέφερε ο Μπατίστα.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται παράπονα από κάποιες από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, για το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το ΔΝΤ έχει επιδείξει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα.Το ΔΝΤ επικρίνεται κυρίως επειδή ανέλαβε επικουρικό ρόλο στην ελληνική διάσωση της ΕΕ το 2010, ενώ δάνεισε υπερβολικά πολλά χρήματα στη χώρα, χωρίς να διασφαλίσει πως το χρέος της είναι βιώσιμο.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ακόμη πως η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση, κυρίως επειδή το ΔΝΤ είναι ακόμη εκτεθειμένο σε αυτή. Όπως τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ρευστότητα και καλείται να βρει μέσα στους επόμενους 10 μήνες 3,9 δισ. ευρώ για να πληρώσει δάνεια του ΔΝΤ.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε χθες στο MEGA αναφορικά με την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ: «Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών».  Ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι «δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς».

Πάντως, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιβεβαιώνεται ότι διεξάγεται οποιαδήποτε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για την αναβολή των πληρωμών του Μαρτίου. Όπως αναφέρουν πηγές του Ταμείου «το θέμα, δεν ετέθη επισήμως ούτε και συζητήθηκε». Ιστορικά υπάρχουν περιπτώσεις που το ΔΝΤ δεν έλαβε εγκαίρως επιστροφές χρημάτων από κράτη οφειλέτες, αλλά τελικά στις περιπτώσεις αυτές ακολούθησε και νέο πρόγραμμα στήριξης του Ταμείου προς τα κράτη αυτά.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο-Πού οφείλεται η εξασθένιση
Δέσμευση Κ. Μητσοτάκη-Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα θα είναι πάνω από 1.500 ευρώ το 2027
Έτσι θα υπολογίζεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα-Ποιοι δείκτες θα τον επηρεάζουν
ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους
Από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί η Ελλάδα-Ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο
Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
XA: Ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 13 και πλέον ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται
S&P: Επιβεβαίωσε για την Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετική προοπτική