Γεωργιάδου: Η εποχή των βασιλείων πέρασε

Οι για δεκαετίες ανεύθυνες και κακές τραπεζικές πρακτικές δανειοδότησης δημιούργησαν στρεβλώσεις που θα χρειαστούν ακόμα αρκετό χρόνο για να διορθωθούν, ανέφερε ενώπιον των μετόχων της τράπεζας η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζα Ειρένα Γεωργιάδου.

Οι πρακτικές ασύδοτης δανειοδότησης, ανέφερε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η κ. Γεωργιάδου, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί όπως και η εποχή του βασιλείου της ασυδοσίας και των ανεύθυνων πρακτικών.

Η εφαρμογή του μημονίου, όπως πρόσθεσε, είναι το μοναδικό εχέγγυο για επιστροφή στην ανάπτυξη και χαρακτήρισε σημαντικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για εκποιήσεις. Οι μεγαλοοφειλέτες κρύβονται πίσω από τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου οι ίδιοι, όπως είπε, που συνεχίσουν στρατηγικά να μην καταβάλουν τις οφειλές του.
Κατά τη κ. Γεωργάδου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην τράπεζα είναι υπό έλεγχο.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δεν δίστασε να αναφέρει πως αν είναι διαφορετικές από τις αναμενόμενες, μπορεί να ξαναδούν την απόφαση για εγγραφή στο ΧΑ.

Παράλληλα ευχαρίστησε τους πρώην Ανώτατους Γενικούς Διευθυντές Μάκη Κεραυνό και Μαρίνο Γιαννόπουλο και τα πρώην μέλη του ΔΣ Γιάννο Χαριλάου και Α. Κωμοδρόμο.

Από την πλευρά του, ο CEO της τράπεζας Bert Pijls, σχολίασε πως η τράπεζα είναι σε μοναδική θέση στην αγορά με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα και αυτό θα μετουσιωθεί σε στήριξη της οικονομίας. Για το άμεσο μέλλον το πλέον σημαντικό είναι ο χειρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εκμετάλευση τυχόν ευκαιριών ανάπτυξης.

Σε σχέση με τα NPLs, σχολίασε πως στόχος είναι να δημιουργήσουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και όχι μόν για το θεαθήναι. Για το σκοπό αυτό άλλαξαν τις διαδικασίες αναδιαρθρώσεων. Παράλληλα, όπως είπε, ξόδεψαν αρκετό χρόνο και στο προηγούμενο στάδιο των προβληματικών δανείων. Κατά τη γνώμη του κ. Pijls, ο βασικός σκοπός του νομοσχεδίου του εκποιήσεων είναι να φέρει τους δανειολήπτες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Σε σχέση με την ανάπτυξη της τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί. Αναφέρθηκε σε νέα σχέδια δανειοδότησεις για τα οποία έχει ήδη επιδειχθεί ενδιαφέρον και στη πρόσφατη μείωση των επιτοκίων.

Κατά τον ίδιο,είναι ενθαρρυντικό πως ήδη έχει διαφανεί σημαντική αύξηση αιτήσεων για δάνειο. Εξήγγειλε παράλληλα, πως θα προχωρήσουν σε αλλαγές γιακαλύτερη λειτουργία της τράπεζας. Οι φιλοδοξίες μας για την τράπεζα θα μπούν σε τροχιά το 2015, σημειωσε για να προσθέσει πως η Ελληνική βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη