Πετρολίνα: Μείωση κερδών, ευοίωνες προοπτικές

Μείωση παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της Πετρολίνα για το 2014 σε σχέση με τα αντίστοιχα κέρδη του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω μειωμένου μεικτού κέρδους και αυξημένων λειτουργικών εξόδων και εξόδων χρηματοδότησης τα οποία αντισταθμίζονται μερικώς από μειωμένες προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, ανήλθε στα €426εκ. έναντι €445,4εκ. ενώ το κόστος πωλήσεων μειώθηκε στα €390,7εκ. από €407,8εκ. με αποτέλεσμα το μεικτό κέρδος να μειωθεί στα €35,3εκ. έναντι €37,6εκ.

Το κέρδος πριν τη φορολογία ανήλθε στα €5,6εκ. έναντι €9,6εκ., ενώ το κέρδος μετά τη φορολογία ανήλθε στα €5,0εκ. έναντι €8,5εκ. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν μη επαναλαμβανόμενα έσοδα ύψους €136χιλ. που προέκυψαν απότην πώληση του 75,5% της HafCo ενώ για το προηγούμενο έτος τα καθαρά μη επαναλαμβανόμενα εισοδήματα ανήλθαν στα €1,2εκ. (απομείωση της επένδυσης ύψους €600χιλ. στην Petrolina Explorations Ltd, κέρδος ύψους €410χιλ. από την πώληση του 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΡΡΤ Aviation Services Ltd, καθώς και κέρδος που προέκυψε από την ευκαιριακή εξαγορά της HafCo ύψους €1,4εκ.).

Όπως αναφέρεται στα ενδεικτικά αποτελέσματα, η εταιρεία δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την οικονομική ύφεση αφού το πελατολόγιο της καλύπτει ευρύ φάσμα της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες. Το οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου διέρχεται από σοβαρή κρίση και ίσως αυτό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέγεθος της αγοράς καθώς και στο πελατολόγιο της Εταιρείας και ειδικότερα στη δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων πελατών προς την Εταιρεία, προστίθεται.

Νέες δεξαμενές στο αεροδρόμιο


Σε συμφωνία για την κατασκευή δεξαμενών καυσίμων εντός του νέου αεροδρομίου Λάρνακας κατέληξαν η Πετρολίνα και η Herrmes Airports.

 H σχετική συμφωνία υπογράφηκε με τη θυγατρική της Πετρολίνα, Lca Aviation Fueling System Ltd  και αφορά παραχώρηση δικαιώματος χρήσης γης εντός των ορίων του νέου αεροδρομίου Λάρνακας με σκοπό την κατασκευή δεξαμενών για την αποθήκευση και διαχείριση καυσίμων αεροσκαφών.

Όπως αναφέρεται στα ενδεικτικά αποτελέσματα της Πετρολίνα, η LAFS επιλέγηκε από την Hermes μετά από διαδικασία προσφορών και η σχετική συμφωνία έχει γίνει σε καθαρά εμπορική βάση. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή τριών δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 5.400m3 και συναφών εγκαταστάσεων φορτοεκφόρτωσης ανεφοδιαστικών βυτιοφόρων οχημάτων από την LAFS.

«Η LAFS θα παρέχει υπηρεσίες αποθήκευσης και διαχείρισης καυσίμων προς τις εταιρείες ανεφοδιασμού καυσίμων αεροσκαφών και με τη λειτουργία του, το νέο τερματικό θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα τερματικά που βρίσκονται στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας», σημειώνεται. Ο χρόνος κατασκευής υπολογίζεται μεταξύ 18 και 24 μηνών. Οι απαιτούμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την κατασκευή του έργου εκτιμούνται στα €6εκ. περίπου και θα χρηματοδοτηθούν με συνδυασμό ίδιων πόρων του Συγκροτήματος και τραπεζικού δανεισμού και υπό όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται στην εν λόγω συμφωνία. Η συμφωνία λήγει στις 12 Μαΐου 2031 ταυτόχρονα με τη λήξη της υφιστάμενης συμφωνίας παραχώρησης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Hermes για τη διαχείριση των κυπριακών αεροδρομίων, με ταυτόχρονη επέκταση τουλάχιστον 10 ετών σε περίπτωση που τυχόν επεκταθεί η υφιστάμενη συμφωνία παραχώρησης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Hermes.

 

Δειτε Επισης

Ηλεκτρική διασύνδεση: Διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όλα τα λεφτά τα 100 εκατ. της Κύπρου
Μειωμένες οι εισαγωγές ενέργειας στην Ε.Ε.
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Δεν μειώνεται η λειτουργία σταθμού Δεκέλειας χωρίς φυσικό αέριο-Η τοποθέτηση αρμοδίων στη Βουλή
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων βλέπει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Τι αναφέρει
Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-«Δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο»
MED9 για την ενέργεια: Μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σε ενεργειακό hub-Η κοινή δήλωση
Ηλεκτρική διασύνδεση: Τηλεδιάσκεψη ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ για τα ανακτήσιμα έξοδα ΑΔΜΗΕ για το 2024-25
Γ. Παπαναστασίου: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο, ασφαλές και οικονομικά προσιτό ενεργειακό μέλλον
Η ατζέντα της συνόδου των ΜΕD9 για την ενέργεια που πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο