"Τελείωσε ο μήνας του μέλιτος για τον Αλ. Τσίπρα;"
15:43 - 26 Φεβρουαρίου 2015
Με τον τίτλο «τελείωσε ο μήνας του μέλιτος για τον Αλ. Τσίπρα μετά από τη συμφωνία διάσωσης με την ΕΕ;», περιγράφει δημοσίευμα του BBC την αλλαγή σκηνικού στην Αθήνα και ρητορικής της κυβέρνησης μετά από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, σε προεκλογική του ομιλία ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωνε στους υποστηρικτές του ότι το μισό ελληνικό χρέος θα διαγραφεί, υποσχόμενος ακόμη να «τελειώνουμε με τις πολιτικές της κ. Merkel».
Στο πλήθος που χειροκροτούσε, επέμενε ότι δεν θα συγκυβερνήσουμε με κανένα που ακολουθεί τις πολιτικές της Merkel», και οι υποστηρικτές του εκστασιαζόταν.
Ένα μήνα μετά και η ρητορική αυτή είναι μακρινή ανάμνηση, σχολιάζει το BBC. «Ύστερα από τρεις συνεδριάσεις Eurogroup, οι τράπεζές της (Ελλάδα) βρέθηκαν αντιμέτωπες με την προοπτική να κλείσει η έκτακτη ρευστότητα και να εφαρμοστούν capital controls στην περίπτωση που δεν θα είχε επιτευχθεί μια συμφωνία.
Περίπου 1 δισ. ευρώ ημερησίως ήταν οι εκροές των ελληνικών τραπεζών καθώς η αντιπαράθεση έφθασε στο αποκορύφωμά της. Η Αθήνα ήταν υποχρεωμένη να χορέψει στον ρυθμό της ευρωζώνης. Επομένως, πρόκειται για μια συνθηκολόγηση ή για μια ρεαλιστική συμβιβαστική λύση; Ας πούμε κάτι και από τα δύο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα παραιτήθηκε ή έβαλε «στον πάγο» το αίτημα για μείωση του χρέους, τις υποσχέσεις για αντιστροφή των ιδιωτικοποιήσεων, τις υποσχέσεις εναντίον της λιτότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας άμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού και της επαναπρόσληψης όλων των απολυθέντων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.
Κέρδισε ωστόσο: ένα χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, επιτρέποντάς της να δαπανήσει λίγα σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας για να βοηθήσει αυτούς που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα ή ασφάλιση υγείας.
Διαβεβαιώσεις ότι με την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου, θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη για άμεση αύξηση του ΦΠΑ και μείωση των συντάξεων.
Σημασιολογικές νίκες που έξω από την Ελλάδα μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά στην Αθήνα έχουν σημασία. «Οι μισητοί όροι διάσωση ή μνημόνιο έχουν αντικατασταθεί από τη λέξη δάνειο ενώ η λέξη τρόικα ή πιστωτές έχει αντικατασταθεί από τον όρο θεσμοί».
Σύμφωνα με το BBC, η σύντομη απάντηση στο ποιος έχει υποχωρήσει είναι ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πεί κανείς. Μέχρι οι Έλληνες να κατανοήσουν πλήρως τι συμφωνήθηκε και μέχρι να εφαρμοστούν τα μέτρα, θα είναι δύσκολο να μετρηθεί η γενικότερη αντίδραση.
Αλλά με βάση την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, στα μέσα Φεβρουαρίου πριν από τη συμφωνία, δίνεται μια αίσθηση για το «πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού, καθώς η υποστήριξη για τον Αλ. Τσίπρα διαμορφώνεται άνω του 80%».
Ο δημοσιογράφος Mark Lowen επισημαίνει ότι ήδη πέρυσι, «ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης μου είπε ότι παρά τις μεγάλες υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα, αφού θα έχει περάσει μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίπλα στην Angela Merkel, θα επιστρέψει με πολύ διαφορετικό μήνυμα».
Η Σ. Τσιλιγιάννη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc, αναφέρει στο BBC ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων υποστηρίζει την κυβέρνηση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. «Αλλά υπάρχει μια μικρή κρίσιμη ομάδα στα αριστερά του κόμματος που στα αλήθεια πίστευε ότι θα μπορούσε να ανατρέψει την τρόικα και να αλλάξει τα πάντα και αυτοί μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα».
Υπάρχουν σημάδια ότι αυτό συμβαίνει, αναφέρει το BBC, επικαλούμενο τον υπουργό Ενέργειας Π. Λαφαζάνη που φέρεται να αψηφά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει με κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, ανακοινώνοντας αντ αυτού ότι θα σταματήσει η πώληση των δύο κρατικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Γίνεται ακόμη αναφορά στο δημοσίευμα στις αντιδράσεις των Μανώλη Γλέζου και Σ. Σακοράφα.
Πηγή:www.capital.gr