Αναζητώντας το πλαίσιο αφερεγγυότητας
14:59 - 25 Φεβρουαρίου 2015
Ούτε και αύριο Πέμπτη (26/2) φαίνεται να οδηγούνται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση τα 4 από τα 5 νομοσχέδια που αφορούν το Πλαίσιο Αφερεγγυότητα, όπως προέκυψε από την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, με κάποια από τα κόμματα να προσανατολίζονται στην κατάθεση προτάσεων νόμου για εκ νέου αναστολή της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων.
Η συζήτηση των 4 από τα 5 νομοσχέδια που συναποτελούν το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας συνεχίστηκε σήμερα σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών.
«Δυστυχώς, παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν και οι λειτουργοί της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και τα Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών δεν κατέστη δυνατή σήμερα η εξέταση των 4 νομοσχεδίων», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα και ως εκ τούτου όπως όλα δείχνουν δεν θα ψηφιστούν αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η σημερινή εξέλιξη προέκυψε καθώς παραμένουν διάφορες εκκρεμότητες, αλλά και νομοτεχνικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν, αναφέροντας ότι αύριο Πέμπτη, όλοι θα εξετάσουν τις επιλογές τους σε σχέση με το πώς προχωρεί το όλο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ουσία γιατί, όπως πρόσθεσε, «υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση και σύγχυση για το τι ισχύει σήμερα και τι επιδιώκει να πετύχει η Βουλή».
Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε πως το ΔΗΚΟ θέλει να ξεκαθαρίσει ότι καμία στροφή δεν έχει κάμει και επιμένει στη βασική του θέση ότι θα πρέπει κατά το ελάχιστο να εφαρμοστεί ένα Πλαίσιο Αφερεγγυότητας, το οποίο θα προστατεύει τις επιχειρήσεις και τα σπίτια. «Επομένως, για μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση να ψηφιστούν τα νομοσχέδια που έχουμε μπροστά μας πριν να συζητήσουμε την όποια άλλη πρόταση έχει κατατεθεί, περιλαμβανομένης και της πρότασης του ΔΗΣΥ για αναστολή του νόμου των εκποιήσεων σε ό,τι αφορά τις κατοικίες γιατί ακριβώς θέλουμε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις με το σχέδιο του Πλαισίου Αφερεγγυότητας που θα δίνει το δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο για σκοπούς αναδιάρθρωσης του χρέους και το σχέδιο αναδιάρθρωσης να είναι υποχρεωτικό για την τράπεζα», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή ισχύει ο νόμος των εκποιήσεων, καθώς δεν υπάρχει η προστασία του Πλαισίου Αφερεγγυότητας αλλά ούτε και ισχύει η αναστολή του νόμου των εκποιήσεων, επειδή «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά παράβαση του Συντάγματος δεν έχει υπογράψει τους δύο νόμους αναστολής που έχει ψηφίσει η Βουλή».
Δήλωσε, τέλος, ότι το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να συζητήσει το συμβιβασμό που φαίνεται να είναι διατεθειμένη να συζητήσει η Κυβέρνηση, δηλαδή την αναστολή του νόμου των εκποιήσεων για τις κατοικίες αν ψηφιστούν τα 4 νομοσχέδια ακόμη και παραμείνει σε εκκρεμότητα το 5ο νομοσχέδιο.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο ΔΗΣΥ, απηχώντας τη συμβιβαστική πρόταση που έχει κάνει η Κυβέρνηση, σκοπεύει να δώσει το χρόνο - ένα μήνα πιστεύουμε, μέχρι το τέλος Μαρτίου -ούτως ώστε να έχουμε ολοκληρώσει ταυτόχρονα τη νομοθεσία για την αφερεγγυότητα και να μπορέσουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Ανέφερε ότι «η γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σήμερα είναι κάτι που μας επιτρέπει να κάνουμε μια μικρή διόρθωση. Απλώς θα πρέπει η πρόταση νόμου να τροποποιήσει το βασικό νόμο και όχι τον τροποποιητικό νόμο που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο. Είναι τεχνικό το ζήτημα, μπορεί να γίνει αύριο».
Όπως είπε, «ανεξάρτητα από το αν την Πέμπτη θα είναι έτοιμη η Βουλή και θα είναι έτοιμα τα τέσσερα νομοσχέδια για να ψηφιστούν, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ψηφιστεί η παράταση για τις κατοικίες και μόνο μέχρι το τέλος Μαρτίου για να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν χωρίς βέβαια να κάνουμε βεβιασμένες ενέργειες γιατί πρόκειται για πολύ σημαντικές νομοθεσίες». «Το συντομότερο δυνατόν είναι προς το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας», κατέληξε.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι «συζητήθηκαν σήμερα στη Βουλή οι τελευταίες αλλαγές επί των 4 νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας. Πέρα από την εκκρεμότητα της μη κατάθεσης του 5ου νομοσχεδίου, τα νομοσχέδια αυτά δεν μπορούν, στο στάδιο αυτό, να ψηφιστούν σε νόμους γιατί είναι ημιτελή εξαιτίας σημαντικών εκκρεμοτήτων».
Αναφορικά με τους εγγυητές, όπως είπε, «εξακολουθεί να παραμένει η πλήρης ευθύνη τους, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε ρυθμίσεις για τον πρωτοφειλέτη. Χωρίς την ενσωμάτωση των προτάσεων της τεχνοκρατικής επιτροπής και του ίδιου του ΥΠΟΙΚ, οι οποίες ακόμα συζητούνται με την Τρόικα, τα νομοσχέδια αν ψηφιστούν σε νόμους θα οδηγήσουν στη μεταφορά μεγάλου βάρους από τον πρωτοφειλέτη στον εγγυητή οδηγώντας ουσιαστικά σε πτωχεύσεις των εγγυητών».
«Τα νομοσχέδια θα πρέπει να εξεταστούν ξανά όταν ενσωματωθούν οι πρόνοιες που αφορούν τους εγγυητές», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν έχει μέχρι σήμερα διευκρινιστεί αν οι συνταγματικές επιφυλάξεις του Γενικού Εισαγγελέα έπαψαν να υφίστανται για σημαντικές πρόνοιες των νομοσχεδίων» και πως «αναμένεται ακόμα από την Κυβέρνηση να υποβάλει τα μέτρα που θα λάβει σε σχέση με τους μη βιώσιμους δανειολήπτες που δεν καλύπτονται από το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ειδικά όσον αφορά τη μικρή επαγγελματική στέγη».
Σημείωσε ότι «η συνεχιζόμενη ανυπαρξία, με ευθύνη της κυβέρνησης και του κλιμακίου της Τρόικα που καθυστερεί στην εξέταση των νομοσχεδίων, ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αφερεγγυότητας, επιβάλλει την περαιτέρω συνέχιση της αναστολής του βασικού νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις».
Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, «θα καταθέσει πρόταση νόμου για περαιτέρω παράταση της αναστολής του νόμου. Επαναλαμβάνουμε τη βασική μας θέση: Η Βουλή έχει την ευθύνη της προστασίας των πολιτών και δεν έχει δικαίωμα να τους αφήσει εκτεθειμένους σε ετεροβαρείς νομοθεσίες, ούτε ασφαλώς μπορεί να θεωρεί ότι λύονται τα προβλήματα με ημιτελείς νομοθεσίες που εξυπηρετούν περισσότερο επικοινωνιακούς στόχους παρά ουσία».
«Πρέπει η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να διαπραγματευθεί επιτέλους με την Τρόικα, και να προχωρήσει στην κατάθεση ολοκληρωμένης νομοθεσίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε και οι τράπεζες να επισπεύσουν την ανάκτηση των μεγαλοδανείων, αλλά και οι ευάλωτοι πολίτες να προστατεύονται επαρκώς», κατέληξε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δήλωσε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, καθώς η πρόταση που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ έχει σοβαρό και συνταγματικό κώλυμα, όπως δήλωσε και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όπως επίσης συνταγματικά κωλύματα παρουσιάζουν και οι τροπολογίες που κατέθεσαν σήμερα τα κυβερνητικά τμήματα.
Ως εκ τούτου, ανέφερε, το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι η Βουλή δεν μπορεί αύριο και προφανώς ούτε την άλλη βδομάδα, να ψηφίσει αυτά τα νομοσχέδια, λαμβάνοντας υπόψη ότι και για το 5ο νομοσχέδιο, φαίνεται να υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας.
Ανέφερε ακόμη πως το Κίνημα Οικολόγων προτίθεται να ξανακαταθέσει αύριο πρόταση νόμου για αναστολή της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων σε ό,τι αφορά τη μικρή κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη για δάνεια μέχρι €350.000, μέχρι τον Ιούνιο, «με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα τύχει υποστήριξης».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ