Powered by

Κόκκινος συναγερμός για τη Ρωσία

Καταγράφοντας άνοδο που προσεγγίζει το 700%, η ρωσική αγορά αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο τουριστικό εταίρο της Κύπρου, μία από τις σημαντικότερες αγορές για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία τόσο από πλευράς εσόδων όσο και από πλευράς αφίξεων.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει κανείς να εξετάσει τη διάρθρωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία για να διαπιστώσει και τους λόγους εξάρτησης της τουριστικής βιομηχανίας από τη συγκεκριμένη αγορά. Στο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα, παρών είναι και ο υπουργός Ενέργειας αλλά και αρμόδιος για θέματα τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης. Μάλιστα, πριν την αναχώρησή του για τη ρωσική πρωτεύουσα ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε πως μεταξύ άλλων θα έχει επαφές για τον τουρισμό στη Μόσχα και πιο ειδικά με μεγάλο διοργανωτή ταξιδίων αλλά και αεροπορική εταιρεία. Βεβαίως, ο υπουργός θα συναντηθεί με το ταξιδιωτικό γραφείό Biblio Globus και την εταιρεία Transaero.

Το μεν ταξιδιωτικό γραφείο αποτελεί τον μεγαλύτερο διοργανωτή ταξιδίων της Ρωσίας, ενώ η Transaero μία από τις σημαντικές αεροπορικές της χώρας, ενώ είναι και στενή συνεργάτιδα της Biblio Globus, μεταφέροντας στην Κύπρο την πλειοψηφία των Ρώσων τουριστών που φτάνουν στην Κύπρο.

Το σημαντικό για την Biblio Globus σε σχέση με την κυπριακή αγορά, είναι πως μεταφέρει στη χώρα περίπου το 70% των Ρώσων τουριστών. Το γεγονός αυτό καθιστά την εν λόγω εταιρεία σημαντικό εταίρο, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη εξάρτηση σε μια εταιρεία ή μια αγορά ευρύτερα προκαλεί –πάντα- ανησυχίες. Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση της Ρωσίας, αφού οι ταραχές στην Ουκρανία, οι προσπάθειες της Ρωσίας να στηρίξει μέσω τουρισμού την Κριμαία, η υποτίμηση του ρουβλίου αλλά και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο εξασφάλισης Ρώσων τουριστών το 2015.

Την ίδια στιγμή η Biblio Globus έχει ιδιαίτερα καλές και στενές συνεργασίες με ξενοδοχεία της Κύπρου. Προπληρώνει πακέτα κρατήσεων, δίνει χρήματα για αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ προσφέρει άμεσα και έμμεσα θέσεις εργασίας στην Κύπρο για διάφορες ανάγκες που έχει εντός συνόρων για εξυπηρέτηση των πελατών της. Παρόλα αυτά, παραμένει δυσεπίλυτος γρίφος ο τρόπος απεμπλοκής ή εξάρτησης από μία και μόνο εταιρεία που φέρνει στη χώρα πέραν των 450 χιλιάδων τουριστών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει εδραιωθεί στην αγορά και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα ενίσχυσης των αφίξεων από τη Ρωσία, παρά την οικονομική κρίση και την πτώση από άλλες αγορές, την ώρα που το τουριστικό προϊόν της Κύπρου δεν έχει αναβαθμιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν με την ύφεση.

Το μεγάλο διακύβευμα για την κυπριακή βιομηχανία τουρισμού σε σχέση με τη Ρωσία είναι αφενός η διατήρηση των πολύ σημαντικών αφίξεων και αφετέρου η ενίσχυση των αφίξεων από την ομοσπονδία μέσω νέων συνεργασιών, προκειμένου να μην υπάρχει η μεγάλη εξάρτηση σε μια εταιρεία, με τους όποιους κινδύνους υπάρχουν σε μια τέτοια κατάσταση. Πρέπει να υπογραμμιστεί πάντως ότι σε μια περίοδο δυσχερειών και λουκέτων σε πολλά ταξιδιωτικά γραφεία στη Ρωσία, η Biblio Globus όχι μόνο άντεξε αλλά κατάφερε να φέρεις την Κύπρο σημαντικούς αριθμούς τουριστών, δίχως προβλήματα και πάντα συνεπής έναντι των συνεργατών της στη χώρα.

Από τις 100 στις 600 χιλιάδες
Είναι πάντως ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τις αφίξεις Ρώσων τουριστών την τελευταία δεκαετία. Πιο ειδικά αναφέρεται πως το 2005 έφτασαν στην Κύπρο μόλις 97.600 Ρώσοι τουρίστες και κατέληξαν, το 2014, στις 636.766 επιβατών. Είναι όντως εντυπωσιακή η άνοδος, όπως όμως ιδιαίτερα θετικός ήταν και ο αριθμός του 1,5 εκατ. Βρετανών τουριστών που έρχονταν στην Κύπρο προ δεκαετίας. Η ρωσική αγορά αποτελεί "θησαυρό" για την Κύπρο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζουμε το τουριστικό ρεύμα από τη χώρα. Σοβαρότητα, ψυχραιμία και μεθοδικότητα είναι τα στοιχεία που πρέπει να συνοδεύουν την τακτική υπουργείου Ενέργειας και ΚΟΤ, αλλά και ιδιωτών προκειμένου η εν λόγω αγορά να συνεχίσει να τροφοδοτεί με τουρίστες την κυπριακή βιομηχανία τουρισμού. 
 

Δειτε Επισης

Κ. Κουμής: Κονδύλι €500.000 στον προϋπολογισμό του 2025 για αναβάθμιση των παραλιών
Anaïs: O must προορισμός του City of Dreams Mediterranean κλείνει τα pool parties της σεζόν με Afrojack
Με μεγάλη επιτυχία η Cape Greco Regatta 2024 με αφετηρία τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Cyprus Airways: Ανακοίνωσε ναύλα για business class από €150
Ευκαιρίες χρηματοδότησης για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις έως €30.000
Οικολογικές κατοικίες μέσα στη φύση από Natura Escape Cy-Το... πράσινο κόνσεπτ της ανάπτυξης που ετοιμάζει(pics)
Μέρα παραδοσιακών προϊόντων και λαϊκής τέχνης στην Πόλη Χρυσοχούς-Ο σκοπός της εκδήλωσης
McDonald’s Κύπρου: Η πλατφόρμα «The Inside Matters»-Όλα όσα υπάρχουν μέσα σε κάθε γεύμα McDonald’s
Boeing: Οι επόμενες κινήσεις της μετά την απεργία των εργαζομένων
Όλα όσα έγιναν στην λαμπερή εκδήλωση τιμής για τον Παύλο Κοντίδη στη Μαρίνα Αγίας Νάπας