Έρχονται ριζοσπαστικές φορολογικές αλλαγές

Σημαντικές αλλαγές που θα καταστήσουν την Κύπρο ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για φυσικά και νομικά πρόσωπα από το εξωτερικό βρίσκονται στα σκαριά.

Οι αλλαγές έρχονται ως απάντηση στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και τις πιέσεις που δέχεται η Κύπρος ως κέντρο παροχής υπηρεσιών αλλά και στις πρόσφατες αποφάσεις της Ρωσίας που αποσκοπούν σε επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του InBusinessNews, προωθούνται τρεις σημαντικές νομοθετικές αλλαγές οι οποίες εκτός απροόπτου σύντομα θα βρεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πρώτη νομοθεσία αφορά την εισαγωγή του λεγόμενου Notional Interest Deduction. Πρόκειται για πρόνοια που πρώτο εφάρμοσε το Βέλγιο και η οποία αποτέλεσε τη βασική παράμετρο για κάθοδο ξένων επενδυτών στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ουσιαστικά, από την εισαγωγή της νομοθεσίας και μετά θα επιτρέπεται μία πλασματική μείωση του τόκου για φορολογικούς σκοπούς όταν καινούργιο κεφάλαιο μπαίνει μία εταιρεία. Η νομοθεσία αναμένεται να καλύπτει και το κεφάλαιο εταιρειών που εγγράφονται στην Κύπρο για το πρώτο πλήρες φορολογικό έτος τους. Πρόκειται για μία κίνηση που θα δώσει επιπλέον κίνητρο σε εταιρείες που ψάχνουν εναλλακτικές για μεταφορά τις έδρας τους. Παράλληλα, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα συμβάλει και στη μείωση του υψηλού ιδιωτικού χρέους.

Εξαίρεση αλλοδαπών από φόρο Άμυνας

Μία ακόμα ριζοσπαστική αλλαγή που προγραμματίζεται αφορά της εξαίρεση μη γηγενών φορολογικών κατοίκων Κύπρου από την καταβολή φόρου για την άμυνα. Αν και αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για συγκεκριμένα κριτήρια μέσω των οποίων θα εξαιρούνται και αλλοδαποί που είναι ήδη φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη πρόνοια θα ισχύει για όσους καταστούν φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας. Το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη αλλαγή αφορά ξεκάθαρα την προσέλκυση περαιτέρω προσώπων υψηλού βιοτικού επιπέδου οι οποίοι θα επιλέξουν την Κύπρο για φορολογική τους έδρα με άμεσα και έμμεσα οφέλη για την οικονομία του τόπου.

Foundations όπως Trusts

Μπορεί στην Κύπρο η νομοθεσία για τα εμπιστεύματα να εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα μετά από έντονο παρασκήνιο, ωστόσο δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για το αντίστοιχο των Trusts, τα λεγόμενα Foundations τα οποία διέπονται από το αστικό δίκαιο. Σχετική νομοθεσία προωθείται για το σκοπό αυτό προς ψήφιση. Πιστεύεται πως με την εφαρμογή της νομοθεσίας η Κύπρος θα γίνει ελκυστικός προορισμός μέσω του οποίου θα γίνεται διαχείριση τέτοιων δομών.
Οι νομοθετικές αλλαγές αναμένεται να προωθηθούν σύντομα προς συζήτηση και ψήφιση αφού οι εξελίξεις τρέχουν συνεχώς και ανταγωνιστικές χώρες εφαρμόζουν ήδη ανάλογες πρακτικές.

 

Δειτε Επισης

Στον β’ πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ ξεναγήθηκε η Υπουργός Παιδείας-Ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει έργα
Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Zhejiang-Ποιους τομείς αφορά
METRO Supermarkets: Εκστρατεία συλλογής τροφών για ζώα
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Το απόρρητο και η ασφάλεια
Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid-Cyprus Dog Shelter
Εγκαίνια φαρμακείου «Αντωνία Παντελή» στην Έγκωμη(pics)
Προκήρυξη διαγωνισμού «Cyprus Quality Leader 2025»
Ηγεσία και καινοτομία στο 15ο Limassol Economic Forum
Lidl Wellness Camp 2024: Πώς μπορείτε να μετατρέψετε αυτό το φθινόπωρο σε εφαλτήριο για μια νέα αρχή στη ζωή σας