Στο ενεργειακό τρίγωνο Κύπρου-Αιγύπτου και Noble

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία ενέργειας Noble Clean Fuels Limited , προκειμένου να προμηθευτεί εφτά –συνολικά- φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε περίοδο δύο ετών, αλλά με την πρώτη παράδοση να εκτιμάται ότι θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Noble Clean Fuels έχει βάση το Χονγκ Κονγκ και είναι ανεξάρτητη από τη Noble Energy. Το υπουργείο Ενέργειας της Αιγύπτου προχώρησε σε διευκρίνηση όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα σε πολλά ΜΜΕ του κόσμου όπως και στο InBusinessNews.

Η Αίγυπτος έχει ανάγκη από σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, αφού η εσωτερική της παραγωγή έχει μειωθεί, ενώ η ζήτηση για ενέργεια στη χώρα αυξάνεται. Το Κάιρο έχει συνάψει συμφωνίες για εξασφάλιση φυσικού αερίου από διάφορες πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της έγκυρης ιστοσελίδας NaturalGasAsia, η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία και με την Αλγερία, για εξασφάλιση LNG. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι δύο χώρες θα ανοίξουν και νέο κύκλο επαφών με σκοπό τη συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου για τα έτη 2016 με 2020.

Εξάλλου, η Αίγυπτος βρίσκεται σε συζητήσεις και τη ρωσική Gazprom, αφού επιδιώκει περαιτέρω εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η γειτονική χώρα σκοπεύει να εξασφαλίσει από τον ρωσικό κολοσσό κάπου 35 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Gazprom, σε βάθος χρόνου πέντε ετών. Η Shell με τη σειρά της υπολογίζεται να αρχίσει πωλήσεις φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εντός του τρέχοντος έτους.

Προσμετρώντας και τα πιο πάνω δεδομένα ως πλέον ρεαλιστική λύση φαντάζει το FPSO, ωστόσο, για την υγροποίηση των ποσοτήτων που θα μεταφορτωθούν σε πλοία από την πλωτή μονάδα προκύπτει ανάγκη για μεταφορά σε τερματικό LNG. Το πιο κοντινό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στην Αίγυπτο.

 

Δειτε Επισης

Ηλεκτρική διασύνδεση: Διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όλα τα λεφτά τα 100 εκατ. της Κύπρου
Μειωμένες οι εισαγωγές ενέργειας στην Ε.Ε.
Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Δεν μειώνεται η λειτουργία σταθμού Δεκέλειας χωρίς φυσικό αέριο-Η τοποθέτηση αρμοδίων στη Βουλή
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων βλέπει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Τι αναφέρει
Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-«Δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο»
MED9 για την ενέργεια: Μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σε ενεργειακό hub-Η κοινή δήλωση
Ηλεκτρική διασύνδεση: Τηλεδιάσκεψη ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ για τα ανακτήσιμα έξοδα ΑΔΜΗΕ για το 2024-25
Γ. Παπαναστασίου: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο, ασφαλές και οικονομικά προσιτό ενεργειακό μέλλον
Η ατζέντα της συνόδου των ΜΕD9 για την ενέργεια που πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο