Στο ενεργειακό τρίγωνο Κύπρου-Αιγύπτου και Noble

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία ενέργειας Noble Clean Fuels Limited , προκειμένου να προμηθευτεί εφτά –συνολικά- φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε περίοδο δύο ετών, αλλά με την πρώτη παράδοση να εκτιμάται ότι θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Noble Clean Fuels έχει βάση το Χονγκ Κονγκ και είναι ανεξάρτητη από τη Noble Energy. Το υπουργείο Ενέργειας της Αιγύπτου προχώρησε σε διευκρίνηση όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα σε πολλά ΜΜΕ του κόσμου όπως και στο InBusinessNews.

Η Αίγυπτος έχει ανάγκη από σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, αφού η εσωτερική της παραγωγή έχει μειωθεί, ενώ η ζήτηση για ενέργεια στη χώρα αυξάνεται. Το Κάιρο έχει συνάψει συμφωνίες για εξασφάλιση φυσικού αερίου από διάφορες πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της έγκυρης ιστοσελίδας NaturalGasAsia, η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία και με την Αλγερία, για εξασφάλιση LNG. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι δύο χώρες θα ανοίξουν και νέο κύκλο επαφών με σκοπό τη συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου για τα έτη 2016 με 2020.

Εξάλλου, η Αίγυπτος βρίσκεται σε συζητήσεις και τη ρωσική Gazprom, αφού επιδιώκει περαιτέρω εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η γειτονική χώρα σκοπεύει να εξασφαλίσει από τον ρωσικό κολοσσό κάπου 35 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Gazprom, σε βάθος χρόνου πέντε ετών. Η Shell με τη σειρά της υπολογίζεται να αρχίσει πωλήσεις φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εντός του τρέχοντος έτους.

Προσμετρώντας και τα πιο πάνω δεδομένα ως πλέον ρεαλιστική λύση φαντάζει το FPSO, ωστόσο, για την υγροποίηση των ποσοτήτων που θα μεταφορτωθούν σε πλοία από την πλωτή μονάδα προκύπτει ανάγκη για μεταφορά σε τερματικό LNG. Το πιο κοντινό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στην Αίγυπτο.

 

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Σταθεροποίηση στις τιμές και στάση αναμονής-Άνοδος σχεδόν 10% σε έξι ημέρες
Στα πρόθυρα νέου ενεργειακού σοκ η νοτιοανατολική Ευρώπη από τον κίνδυνο ανόδου του φυσικού αερίου
Συνεχίζεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ-Σε αυτές τις περιοχές θα τοποθετηθούν οι επόμενοι
Προς υψηλό 5 μηνών το πετρέλαιο-Κορυφώνεται η αγωνία των επενδυτών για τη Μέση Ανατολή
Εν αναμονή της έγκρισης της ΡΑΕΚ για την αύξηση 3% στο ρεύμα η ΑΗΚ-«Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία»
Μάριος Παναγίδης: Κρίσιμος ο σεβασμός δικαίου Ε.Ε. και UNCLOS για αξιοποίηση ενεργειακών πόρων και ηλεκτρική διασύνδεση
Deutsche Bank: Το καλό και το κακό σενάριο για τις τιμές του πετρελαίου
Νέο άλμα για το φυσικό αέριο-Οι ανησυχίες για το Στενό Ορμούζ εκτοξεύουν τις τιμές
Μέση Ανατολή: Η κλιμάκωση της έντασης πυροδοτεί ενεργειακό σοκ-Συναγερμός στην Ε.Ε. για τις τιμές καυσίμων
JP Morgan: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 130 δολάρια το βαρέλι λόγω κρίσης στη Μέση Ανατολή