Λαγκάρντ: Θα αλλάξουμε πολλά με την Ελλάδα
08:08 - 24 Φεβρουαρίου 2015
Την ελπίδα ότι στη διάρκεια των επομένων τεσσάρων μηνών – αλλά και στο αμέσως προσεχές 48ωρο που υπάρχουν πολλά να γίνουν- μπορεί να υπάρξει σύμπλευση απόψεων μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Ευρωπαίων εταίρων, εξέφρασε η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε προς την Αριάννα Χάφινγκτον, για το Huffington Post.
«Πρέπει να λάβουν χώρα αλλαγές οι οποίες λάβουν υπόψη τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις θυσίες που έχουν κάνει. Όλα αυτά πρέπει να αναγνωρισθούν και στη συνέχεια πρέπει να υιοθετηθεί ένα σχέδιο που θα είναι υπέρ της ανάπτυξης, λογικό και στιβαρό από δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής απόψεως. Να είναι βιώσιμο - διότι πρέπει να χτίσουμε για το μέλλον της χώρας - και να είναι ξεκάθαρο ότι οι δεσμεύσεις και η προσοχή που οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δώσουν στην Ελλάδα θα βοηθήσουν, αλλά και με τους Έλληνες να βοηθήσουν επίσης τους εαυτούς τους».
Η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάλογος πρέπει να αποκατασταθεί και να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε διαφορετικές πλατφόρμες.
«Δεν είναι μόνο για την ανάπτυξη, ή μόνο για τα δημοσιονομικά, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει πάνω σε βιώσιμη βάση, σταθερότερη, αποτελεσματικότερη και να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Αν όλοι μπορέσουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ακούγοντας ο ένας τον άλλον και όχι απλά να ανταλλάσσουν θέσεις, τότε αυτό θα βοηθήσει να επιτύχουμε μεγάλη πρόοδο».
Στην επισήμανση της Αριάννας Χάφινγκτον για τον πόνο που έχει προκαλέσει η κρίση στην ελληνική κοινωνία και στην έξοδο από τη χώρα των νέων επιστημόνων και στο αν τελικά η έμφαση πρέπει να δίδεται στην αποπληρωμή του χρέους είναι αντιπαραγωγική, αντί της ανάπτυξης, η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι πρώτος στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της σταθερότητας.
«Να εστιάσουμε στη σταθερότητα και την ανάπτυξη και να έχουμε κατά νου ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει βαθιές - και μερικές φορές δύσκολες - μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαπλεκόμενα συμφέροντα, προστατευμένα επαγγέλματα, στρεβλώσεις σε διάφορες αγορές. Ελπίζω ότι οι νέες ελληνικές Αρχές αντιλαμβάνονται ότι αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις θα απελευθερώσουν τις προοπτικές, θα βοηθήσουν την παραγωγικότητα. Διότι είναι αλήθεια πως χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι θυσίες και οι προσπάθειες που έχουν γίνει δεν θα οδηγήσουν σε σημαντική, ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη. Ελπίζω πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες χρειάζεται η χώρα μπορούν πράγματι να εφαρμοσθούν. Γίνεται πολλή κουβέντα γι’ αυτές, τώρα είναι ώρα να γίνουν».
Η κ. Λαγκάρντ κάλεσε τις δύο πλευρές να ακούσουν η μία την άλλη, αντιλαμβανόμενες τις εκατέρωθεν θέσεις τους και τι αυτές σημαίνουν.
«Υπάρχουν χώρες με βιοτικό επίπεδο ορισμένες φορές χαμηλότερο από της Ελλάδας, οι οποίες της δανείζουν χρήματα και ενδιαφέρονται για τη χρηματοπιστωτική της βιωσιμότητα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει απαραίτητα να γίνουν για να επιστρέψει μία θετική και βιώσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει απασχόληση».
Σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΔΝΤ στις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως «μπορούμε και θα είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές Αρχές να θέσουν τις προτεραιότητες, ποιες μεταρρυθμίσεις θέλουν και χρειάζονται πρώτα και πως θα προχωρήσουν μπροστά».
Η Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Αυτό δεν βρίσκεται στα χαρτιά, ούτε συζητήθηκε. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ένα σημείο καμπής, όπου υπήρξε μία συλλογική δέσμευση να ακούσουμε, να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να κάνουμε το καλύτερο για να μείνουμε μαζί. Σ’ αυτό θα πρέπει όλοι να εστιαστούν».
Στην επισήμανση της δημοσιογράφου για την αύξηση των αυτοκτονιών και του ακροδεξιού εξτρεμισμού εξαιτίας της κρίσης κι αν η Γερμανία έχει επαρκώς συνειδητοποιήσει τους κινδύνους από την εστίαση στα μέτρα λιτότητας, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι δεν πιστεύει πως η έμφαση πρέπει να είναι στο «λιτότητα ή τίποτα».
«Η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί στο πώς να κεφαλαιοποιήσουμε πάνω στην προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Είναι αλήθεια ότι από τον καιρό του 15% ελλείμματος, η δημοσιονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί ως προς αυτό. Τώρα πρέπει να εστιάσουμε στο πώς η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη, στη δημιουργικότητα, την καινοτομία, στην αναδιοργάνωση της οικονομίας, να οικοδομήσουμε πάνω στον αγροτικό πλούτο της χώρας, στη βιομηχανική βάση η οποία χρειάζεται να παγιωθεί. Όλα αυτά, μαζί τον τομέα των υπηρεσιών. Διότι ο τουρισμός είναι πολύ θετικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία. Σ’ αυτά πρέπει να γίνει η στροφή. Αλλά να τα κάνουμε, όχι απλά να συζητούμε γι’ αυτά. Από τη μια να διατηρούμε τη σταθερότητα κι από την άλλη να αξιοποιούμε το δυναμικό, κεφαλαιοποιώντας στις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ