Στην Κομισιόν η λίστα μεταρυθμίσεων της Ελλάδας
09:42 - 24 Φεβρουαρίου 2015
«Εγκαίρως» ελήφθη η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, η Mina Andreeva.
Σύμφωνα με ανάρτησή της στο twitter, η εκπρόσωπος του Juncker γνωστοποίησε πως η λίστα με τα μέτρα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, έχει ληφθεί εγκαίρως.
Επίσης, την είδηση επιβεβαίωσε και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος και αυτός της Κομισιόν, ο οποίος ανέφερε πως η λίστα από την Ελλάδα έχει ληφθεί.
H Αθήνα εισήλθε στην τελική ευθεία για την έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων με καθεστώς άκρας μυστικότητας, αλλά και πολύ λιτές, «κεντρικά» διοχετευμένες, διαρροές, στις οποίες είναι ξεκάθαρες οι αναφορές στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης. Η λίστα περνά πρώτα σε επίπεδο EuroWorkingGroup και μετά από το Eurogroup που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συνέρχεται το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για εντονότατες διαβουλεύσεις με τους δανειστές, διαβουλεύσεις που ήταν άλλωστε εξ΄ αρχής αναμενόμενες λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος. Μόνο που η κυβέρνηση έχει και ένα ακόμη μέτωπο: την απουσία ηρεμίας στα... μετόπισθεν.
Η κρίσιμη σημερινή διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει στο «κλείδωμα» της 4μηνης παράτασης του μνημονίου στο σενάριο συμφωνίας. Ωστόσο ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης έχει κάνει σαφές από την Παρασκευή ότι αν απορριφθεί, τότε συμφωνία δεν υπάρχει...
Αν υπάρξει η πολιτική απόφαση για την επονομαζόμενη «λίστα» ή αλλιώς την έκθεση που συνοδεύει το αίτημα παράτασης και την έγκριση του Eurogroup, τότε το «πακέτο» εγγράφων θα οδεύσει προς τα κοινοβούλια (πχ Φινλανδίας, Αυστρίας, Γερμανίας) και το EFSF που πρέπει να εγκρίνουν πριν αλλάξει ο μήνας. Το τελικό τυπικό «ΟΚ» θα δοθεί μέσα από το EWG.
Μετά, ξεκινά άλλος ένας μαραθώνιος, καθώς η σημερινή λίστα έχει γίνει αποδεκτό να είναι μία πρώτη καταγραφή (απουσία χρόνου) και το πλήρες κοστολογημένο κείμενό της θα δοθεί τέλος Απριλίου. Όσο για τις δόσεις (1,8 δισ. ευρώ του δανείου της ΕΕ και 1,84 δισ. ευρώ των κερδών ομολόγων, θα πρέπει να δοθούν μετά από αξιολόγηση εφαρμογής προγράμματος που ακόμη δεν έχει φανεί τι όρους περιέχει και πως έως τότε θα καλύπτει η Ελλάδα τις ανάγκες της προς τους εταίρους αλλά και προς το εσωτερικό...
ΠΗΓΗ: capital.gr