Οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά τυριού
14:01 - 21 Φεβρουαρίου 2015
Τα τυροκομικά προϊόντα είναι αναμφισβήτητα ένα από τα βασικά είδη διατροφής. Τα κυριότερα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο είναι το χαλούμι και η αναρή και σε αρκετά μικρότερες ποσότητες η φέτα και το κεφαλοτύρι, ενώ τα δημοφιλέστερα είδη εισαγόμενου τυριού στην Κύπρο είναι το Edam και το Gouda.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η παραγωγή του χαλουμιού το 2012 άγγιξε τους 12.840 τόνους, σε σύγκριση με 11.230 το 2010, ενώ η παραγωγή αναρής δεν σημείωσε αισθητή αύξηση, μιας και το 2012 ήταν 2.334 τόνοι, σε σύγκριση με 2.324 το 2010. Αντίθετα, η παραγωγή της φέτας και του κεφαλοτυριού σημείωσε μείωση από 1.295 τόνους που ήταν το 2010, σε 1.000 τόνους το 2012.
Αύξηση, θα πρέπει να επισημανθεί, σημείωσαν οι εξαγωγές των κυπριακών τυριών τον τελευταίο ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές του χαλουμιού από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014 άγγιξαν τα 11.43 εκατομμύρια κιλά και η αξία τους ήταν 77 εκ ευρώ, ενώ για ολόκληρο το 2013 ήταν 11.36 εκ κιλά με αξία 75 εκ ευρώ. Αύξηση σημειώθηκε και στις εξαγωγές των υπόλοιπων κυπριακών τυριών και μάλιστα σημαντική. Την ίδια χρονική περίοδο του 2014 έφτασαν τις 445 χιλιάδες κιλά με αξία 2.1 εκ ευρώ, σε σύγκριση με 284.5 χιλιάδες κιλά και αξία 1.1 εκ ευρώ το 2013.
Τέλος, οι εισαγωγές τυριού από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 8.3 εκ κιλά με αξία 35, περίπου, εκατομμυρίων ευρώ.
Οι βασικοί πρωταγωνιστές
Στον κλάδο δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων διαφόρων μεγεθών και εύρους εργασιών. Δείτε εδώ τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές, παραγωγούς και εισαγωγείς, που κατέχουν μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο από 3% και παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά, αρχίζοντας με τις ονομασίες που είναι γραμμένες στα Ελληνικά.
Ανταγωνισμός και κατανάλωση
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, αλλά και σύμφωνα με τους ειδήμονες του κλάδου, δεν τίθεται σήμερα θέμα ιδιαίτερου ανταγωνισμού μεταξύ κυπριακού και εισαγόμενου τυριού. Τα προϊόντα τυριού που εισάγονται είναι διαφορετικά από τα κυπριακά, ενώ μεγάλη διαφορά έχουν και στην τιμολόγηση.
Βέβαια, ανά κατηγορία ο ανταγωνισμός είναι εντονότερος. Στο χαλούμι, για παράδειγμα, που είναι από τα πιο ακριβά είδη τυριού στην Κύπρο, η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 12 και 15 ευρώ το κιλό, ενώ κατά μέσο όρο τα υπόλοιπα κυπριακά τυριά δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά στα εισαγόμενα, οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουν τα brands έχουν συνεχή σκληρό ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμής και διαφημιστικής επικοινωνίας.
Την ίδια ώρα, ο Κύπριος καταναλωτής γίνεται όλο και πιο απαιτητικός. Αναζητά συνεχώς νέες επιλογές, ενώ η τιμή αποτελεί, πλέον, γι’ αυτόν βασικό κριτήριο, όπως και η ποιότητα. Για παράδειγμα, εντάσσει περισσότερο στη διατροφή του είδη που δεν συνήθιζε προηγουμένως, όπως, cottage, mozzarella, ελληνική φέτα, κεφαλογραβιέρα και τυριά χαμηλών λιπαρών, διαλέγοντας κατόπιν σύγκρισης τιμών και ποιότητας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη διαφόρων υποκατηγοριών στον τομέα του τυριού τόσο στο ράφι όσο και στο delicatessen για την κάλυψη διαφορετικών αναγκών.
Πάντως, τη μεγαλύτερη πρόκληση για την αγορά αποτελούν σήμερα τα τυριά χαμηλών λιπαρών. Οι εταιρείες καλούνται να πείσουν τους καταναλωτές για την καλή τους γεύση, καθώς ένα σεβαστό ποσοστό θεωρεί ότι υστερούν στον τομέα αυτό. Τέλος, παρατηρείται ότι ο Κύπριος καταναλωτής δείχνει προτίμηση στις μικρότερες συσκευασίες, ενώ όσον αφορά στο συσκευασμένο κίτρινο τυρί, το προτιμά σε φέτες.
Ρεπορτάζ από το IN Business Φεβρουαρίου.