Powered by

Η Γερμανία των δύο ταχυτήτων

Το χάσμα στις αποδοχές και στην ανάπτυξη από περιοχή σε περιοχή έχει γεννήσει μία «Γερμανία δύο ταχυτήτων», όπου 12,5 εκατομμύρια κάτοικοι ζουν κάτω από το όριο της (σχετικής) φτώχειας.

Στην κορυφή της «γκρίζας» λίστας βρίσκεται το κρατίδιο Μεκλεμβούργου- Δυτικής Πομερανίας ( Mecklenburg-Western Pomerania), από όπου κατάγεται η Άγκελα Μέρκελ και όπου το ποσοστό του φτωχού πληθυσμού ξεπερνά το 23%. 
Ακολουθεί η περιφέρεια του Βερολίνου. Ο μέσος όρος βρίσκεται στο 15,5%, ενώ πλουσιότερη αναδεικνύεται η Βαυαρία, με το ποσοστό της φτώχειας στο 11,3%.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο γερμανικός Οργανισμός Ισότητας (paritätischem Wohlfahrtsverband). Ο Ulrich Schneider, εκπρόσωπος του Οργανισμού, δήλωσε: 

«Η φτώχεια στη Γερμανία δεν είναι οικονομικό πρόβλημα, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών παραλείψεων. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Είχαμε την ευκαιρία να πολεμήσουμε τη φτώχεια, ως η πέμπτη πλουσιότερη χώρα του κόσμου. Αλλά προφανώς έχουμε τεράστιο πρόβλημα αναδιανομής της αυξανόμενης ευημερίας.»

Στη Γερμανία φτωχός θεωρείται ένας πολίτης με εισόδημα κάτω από €892 το μήνα. Για μία οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο της φτώχειας είναι €1873 το μήνα.

Η καθιέρωση του κατώτατου μισθού δε βοήθησε. Mόλις δύο κρατίδια (Saxony-Anhalt και Brandenburg) εμφάνισαν μείωση των φτωχών νοικοκυριών, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πιο ευάλωτοι αναδεικνύονται οι ηλικιωμένοι, οι ανύπαντρες μητέρες, οι χαμηλής εκπαίδευσης εργαζόμενοι και οι άνεργοι.

Μεγαλύτερη αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και όσοι έχουν δουλειά, δε σημαίνει ότι είναι θωρακισμένοι απέναντι από τη φτώχεια: πάνω από 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο.
Τα γερμανικά μέσα μεταδίδουν ότι πολλοί έχουν αναγκαστεί να κάνουν περικοπές σε τρόφιμα και θέρμανση, για να βγάλουν το μήνα.

ΠΗΓΗ: Euronews.gr

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί