Βαρουφάκης: Εμείς οι συγγραφείς του κειμένου
16:29 - 20 Φεβρουαρίου 2015
Για δεσμεύσεις των ελληνικών Αρχών σε μεταρρυθμίσεις και αποχή από μονομερείς ενέργειες έκανε αναφορά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την επίτευξη τετράμηνης παράτασης για την ελληνική δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, oι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν ένα πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων έως τη Δευτέρα ενώ τόνισε πως οι ελληνικές αρχές επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους. «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος πρέπει να στηρίζεται σε δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς», επανέλαβε ο Ολλανδός.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για ισορροπημένη συμφωνία και προειδοποίησε πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα είναι εύκολο.«Η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να οικοδομηθεί και εύκολο να διαρραγεί». Ο Γάλλος Επίτροπος, εξήγησε πως πρέπει μέχρι το τέλος Απριλίου να έχουν τον χρόνο για να κάνουν τις διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες του προγράμματος.
Η συμφωνία που βρέθηκε που επιτεύχθηκε, κατέληξε, δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε τη διαδικασία σαν ένα πλαίσιο από στάδιο εντός των οποίων πρέπει να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις. Παράλληλα, χαρακτήρισε κι αυτή ως ορόσημο το τέλος του Απρίλη οπόταν και θα πρέπει να υποβληθεί ο πλήρης κατάλογος μεταρρυθμίσεων.
Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκλινγκ χαρακτήρισε ως θετικό ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και εξήγησε πω τα 10,9δις ευρώ του EFSF θα πρέπει να παραταθούν για λίγους μήνες.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υπέδειξε πως κατάφεραν να συνδυάσουν την αποφασίστηκότητα με επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε συμφωνία. Μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα αλλά είναι σημαντικό. Θα εργαστούμε άμεσα, πρόσθεσε, για να δημιουργήσουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουμε και οι οποίες θα βάζουν στο στόχαστρο τις κακοήθειες. Με τη συμφωνία αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, τα οποία δεσμεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Γ. Βαρουφάκης στάθηκε στο γεγονός πως δεν υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα πλέον για πρωτογενή πλεονάσματα. Από την άλλη, δεσμεύτηκε πως δεν θα προχωρήσουν σε κινησεις που θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα. "Στο τετράμηνο της παράτασης θα κτίσουμε νέα σχέση με την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα οδηγήσει σε ένα νέο συμβόλαιο με τους εταίρους με στόχο την πραγματική έξοδο από την κρίση και την έξυπνη απομείωση του χρέους".
Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση των τελευταίων πέντε ετών που βρισκόταν στο Eurogroup. Δεν χρησιμοποιήσαμε απειλές, δεν μπλοφάραμε. "Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία".
Tόνισε ότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα (μειώσεις σε συντάξεις, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά κλπ) και αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.
Το προεκλογικό πρόγραμμα αναφερόταν στην ανάγκη όσα μέτρα εισάγονται να μην εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό. Το θέμα των κόκκινων δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένουν κορυφαία ζητήματα και θα τα αντιμετωπίσουμε άμεσα χωρίς όμως να υπάρχει αντίκτυπος στη σταθερότητα και στις προοπτικές ανάπτυξης.
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος άδικος. Δεν έχουμε στόχο να τον καταργήσουμε για να ανοίξουμε μία μαύρη τρύπα. Το κλίμα αστάθειας που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες σταμάτησε σήμερα. Ολόκληρη η Ευρώπη σήμερα μπορεί να νιώθει ότι ξεπέρασε τα τελεσίγραφα.
To Μνημόνιο τελείωσε. Θα παρουσιάσουμε ένα πίνακα με μεταρρυθμίσεις και στο τέλος του τετραμήνου θα κριθούμε για την πορεία τους. Δεν είναι θέμα κόμματος. Μέσα στο Σαββατοκύριακο καλώ και τα υπόλοιπα κόμματα να έρθουν με ρεαλιστικές εισηγήσεις. Εμείς είμαστε οι συγγραφείς, από εμάς θα φύγει το κείμενο για να πάει στους εταίρους.
Η επίσημη ανακοίνωση:
«Το Eurogroup επαναλαμβάνει τις εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε, μαζί με τους θεσμούς, εμπλακεί σε έντονο και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε κοινό έδαφος σήμερα.
Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.
Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Eurogroup.
Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατούνται από EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα για τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από την EKT/SSM.
Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.
Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.
Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσμα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.
Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς, οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας ρύθμισης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.
Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές αρχές, των συμβουλών των θεσμών, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το δ.σ. του EFSF. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.»
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (20.48): Σε νεότερη ενημερωση που διέρρευσε από τις Βρυξέλλες αναφέρεται πως η συμφωνία αφορά τετράμηνη επέκταση του προγράμματος με τις δύο πλευρές να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όχι πρόσθετα μέτρα λιτότητας από τη μία, όχι μονομερείς ενέργειες από την άλλη. Λόγω του ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και η διασαφήνιση του κειμένου θα έχει εξέχουσα σημασία, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο πριν την έκδοση ανακοίνωσης.
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (20:20): “Φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία¨, ανέφερε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης λίγα λεπτά μετά την έναρξη των εργασιών του Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από διπλωματικές πηγές, η εξεύρεση συμφωνίας έγινε δυνατή στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν του Eurogroup και στις οποίες έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κι οι δυο υπουργοί που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της “διαμάχης¨, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κι ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκαν Σόιμπλε.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η λύση θα περιγραφεί σε κείμενο το οποίο θα εκδοθεί με τη μορφή κοινής δήλωσης του Eurogroup, ενώ στη συνέχεια θα γίνει τεχνική επεξεργασία με τηλεδιάσκεψη για την οριστικοποίηση όλων των πτυχών της συμφωνίας.
Η αίσια έκβαση - μετά από τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup κι αλλεπάλληλες διμερείς επαφές και τηλεφωνικές επικοινωνίες - προέκυψε, όπως αναφέρουν πηγές του ΚΥΠΕ, αφού η ελληνική πλευρά συμφώνησε να συμπεριληφθεί στις δεσμεύσεις της και το περιεχόμενο της πέμπτης έκθεσης της τρόικα, ενώ η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος γίνεται για τέσσερις μήνες κι όχι για έξι.
Στο διάστημα αυτό, η Αθήνα δεσμεύεται να μην προβεί στις λεγόμενες “μονομερείς ενέργειες¨, δηλαδή νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που δεν τυγχάνουν της έγκρισης των πιστωτών.
Διπλωματικές πηγές προσέθεταν πως η άρση του αδιεξόδου προέκυψε μονάχα μετά από προσωπική παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη διαδικασία των διαβουλεύσεων. Πληροφορίες από: ΚΥΠΕ
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (19.47) Συμφωνία επί κειμένου επιτεύχθηκε στο Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από την Ελλάδα. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποια μορφή θα έχει η συμφωνία.
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (19:05) Έπειτα από πολύωρες επαφές, διαβουλεύσεις και συζητήσεις επί των θέσεων που η ελληνική πλευρά κατέθεσε ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων της το Eurogroup ξεκίνησε -με μεγάλη καθυστέρηση- λίγο μετά τις 7 το βράδυ (ώρα Κύπρου).
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, τις προηγούμενες ώρες πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες επαφές σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι ελληνικές θέσεις αλλά και να ξεκαθαριστούν ποιες απαιτήσεις των δανειστών θα αποδεχτεί η ελληνική πλευρά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως επαφές γίνονται και σε επίπεδο μίας χώρας με άλλη, για διαμόρφωση θέσεων και απόψεων επί του θέματος της Ελλάδας. Κάθε χώρα ζυγίζει και τον αντίκτυπο που θα έχει στο εσωτερικό της, αναλόγως των όποιων αποφάσεων τελικά ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup.
Η εν λόγω προεργασία θεωρήθηκε ως αναγκαία προκειμένου να οδηγηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup συγκεκριμένα βήματα για την επέκταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύωρη συνεδρία, αφού παρά την όποια προεργασία έχει γίνει αναμένεται να προκύψουν πολλά θέματα προς συζήτηση και σε επίπεδο Eurogroup.
Πάντως, γύρω στις 19:20 (ώρα Κύπρου) ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σχολίασε το δημοσίευμα της Bild, αφήνωντας ερωτήματα να αιωρούνται εάν του λέχθηκε κάτι παρόμοιο περί "χρεοκοπημένων Ελλήνων" ή εάν απλώς είδε και σχολίασε το δημοσίευμα.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Προσερχόμενος στο χώρο όπου πραγματοποιείται το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε πως είναι αισιόδοξος πως εάν γίνουν βήματα και από τους Ευρωπαίους όπως έγιναν και από την ελληνική πλευρά τότε θα προκύψει συμφωνία.
Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους για μερικά μόνο δευτερόλεπτα τόνισε πως με τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αναμένει στο τέλος να δει άσπρο καπνό, εννοώντας βέβαια κάποια συμφωνία Ελλάδας-δανειστών.
Σημειώνεται, πως πολλοί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης έφτασαν στον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, μεταξύ αυτών και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ακολουθεί το βίντεο με τη σύντομη τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη.
Σόιμπλε: Χρειάζεται εμπιστοσύνη
Οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα για εξάμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών χωρών να εμπιστεύονται η μία την άλλη, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνάντηση του Γιούρογκρουπ.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έλεγαν ότι η στάση της Ελλάδας έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη τους προς τη νέα αριστερή κυβέρνηση της χώρας και το αν είναι αξιόπιστη για να φέρει εις πέρας τα όσα συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με τις άλλες χώρες του ευρώ.
“Έχει να κάνει με τη δυνατότητα να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στο μέλλον αυτού του ευρωπαϊκού σχεδίου που ενώνει τους ανθρώπους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε όλοι με όλη μας τη δύναμη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σόιμπλε.
Nτάισελμπλουμ: Υπάρχει λόγος αισιοδοξίας
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διέκοψε για λίγο τις επαφές του με εμπλεκόμενα μέρη ενόψει του Eurogroup κι είπε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει σε μια λύση το ταχύτερο, αλλά τα πράγματα είναι περίπλοκα.
Υπάρχουν δυσκολίες, πρόσθεσε, αλλά ο ίδιος διατηρεί κάποια αισιοδοξία.
Όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, η συνεδρίαση του οργάνου θα καθυστερήσει περίπου δυο ακόμη ώρες.