Τσίπρας- Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους
15:18 - 02 Φεβρουαρίου 2015
Ευρωπαϊκή Ενωση και ευρωζώνη, δίχως Ελλάδα και Κύπρο, είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως μια ευτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης στην οποία βρίσκεται τώρα η Ελλάδα με τους εταίρους και τους δανειστές της θα είναι επωφελής όχι μόνο για τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό αλλά και για όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Στις δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, που ακολούθησαν των συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δυο κυβερνήσεων στη Λευκωσία, ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης της εποπτείας από την Τρόικα είπε πως αυτό θα ήταν μια πολύ καλή αρχή και ένα σημαντικό θεσμικό θετικό βήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις ώστε να επιστρέψει η αναπτυξιακή ατζέντα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα ελληνική κυβέρνηση σηματοδοτούν την ανάγκη για μια στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. Υπογράμμισε ακόμη πως η νέα διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της γίνεται με όρους ισοτιμίας, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σημείωσε πως ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αντάλλαξαν σκέψεις και πως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι “και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί”.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός δανείου από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, ο `Ελληνας Πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ουσιαστική διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εταίρους της στην Ευρώπη και με όσους έχουν δανείσει τη χώρα και η χώρα έχει υποχρεώσεις προς αυτούς, και πως “δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία έτερη σκέψη στο τραπέζι”.
“Πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά, τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας”, υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “θα πρέπει τώρα να δούμε και ιδιαίτερα με την ισχυρή εντολή προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση πώς η ομάδα κρατών που ασπάζεται την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξη να μετατρέψει τη θεώρηση σε πράξη. Συνεπώς είμαστε στην ίδια γραμμή όσον αφορά την ανάγκη αλλαγών προς όφελος ευρύτερα των Ευρωπαίων πολιτών”, σημείωσε.
Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης της εποπτείας της Τρόικας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως “και εμείς πιστεύουμε πως κάθε θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο, ιδιαίτερα νομιμοποιημένη, κάτι το οποίο φαίνεται να ασπάζονται αρκετές χώρες σήμερα, θα είναι προς όφελος και βεβαίως της Κύπρου, ιδιαίτερα των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως συμφώνησαν σε θέματα συντονισμού των προσπαθειών Κύπρου και Ελλάδας για αντιμετώπιση των τελευταίων προκλήσεων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ο οποίος θα δημιουργεί τις προοπτικές θετικής κατάληξης.
“Μέσα από το διάλογο που είχαμε επαναβεβαιώθηκε η σταθερή και συνεπής θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία περνούν μέσα από το Κυπριακό και πως η ελληνοτουρκική συνεργασία δεν μπορεί να συνυπάρξει με προκλήσεις και δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε της Ελληνικής Δημοκρατίας”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Θέλουμε να πιστεύουμε, υπογράμμισε, πως τόσο η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν κανενός τα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν γίνονται προσχηματικά για τα αυτονόητα.
“Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επαναλάβω προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου και προς την Τουρκία πως το αυτονόητο είναι πως οι υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι βεβαίως μετά τη λύση τα έσοδα από την αποκλειστική εκμετάλλευση ή την εκμετάλλευση θα είναι προς όφελος του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου”, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Υπογράμμισε πως “η ενέργεια αποτελεί κατά την άποψή μας το ισχυρότερο κίνητρο που θα οδηγήσει σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους”.
Σε ερώτηση για το συντονισμό μεταξύ των δυο κυβερνήσεων σε ότι αφορά το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας είπε πως συζήτησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη στάση των δυο κυβερνήσεων στα ευρωπαϊκά φόρα προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτό που είναι επωφελές για τους λαούς αλλά και για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. “Διότι η συνέχεια της έντασης, η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Υπό αυτή την έννοια Ελλάδα και Κύπρος μπορεί να γίνουν γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας και ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία.”, επεσήμανε
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “έχουμε συμφωνήσει ότι η συμφωνία του Μινσκ και τα διπλωματικά μέσα, ο διπλωματικός διάλογος, είναι αυτά που θα δώσουν την απάντηση. Έχουμε ακόμη συμφωνήσει ότι μαζί με άλλα κράτη που έχουν τις ίδιες απόψεις θα συνεργαστούμε έτσι ώστε, τουλάχιστον η πολιτική της διπλωματίας, να υπερισχύσει της πολιτικής των κυρώσεων. Κυρώσεις οι οποίες δεν αναφέρονται μόνο στη χώρα που επιβάλλονται αλλά κατ` αντίστροφο μέτρηση έχουν συνέπειες και σε όσους τις επιβάλλουν”, επεσήμανε.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν είναι τυχαίο που επέλεξε το πρώτο του επίσημο ταξίδι ως Πρωθυπουργός να το κάνει στην Κύπρο “με την οποία μας δένει τόση λαμπρή κοινή μας ιστορία όσο όμως θέλω να πιστεύω και ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και Μεσογειακό με πολύ σημαντικές δυνατότητες”.
Σημείωσε πως παρά την οικονομική κρίση, η οποία έχει επιβαρύνει Ελληνες και Κύπριους με θυσίες άδικες τα τελευταία χρόνια, “ Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν δυο σημαντικού πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου”.
Είπε πως με την παρουσία του στην Κύπρο θέλει να υπογραμμίσει προς κάθε κατεύθυνση το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, “καθώς και τη σημασία που αποδίδουμε στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και δίκαιης στο κυπριακό πρόβλημα”.
Σημείωσε πως οι συνομιλίες τους ήταν ουσιαστικές και γόνιμες και επιβεβαίωσαν πλήρως τη συναντίληψή τους στον τομέα των διμερών σχέσεων των δυο χωρών και επιβεβαίωσαν ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.
Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση θα τολμήσει οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, να δοθεί δικαίωμα στους Μουσουλμάνους της Θράκης να εκλέγουν το Μουφτή τους και τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας είπε πως τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα θα είναι βήματα προσεκτικά.
Είπε πως η νέα κυβέρνηση δεν θα θελήσει να κάνει βήματα στον αέρα χωρίς να έχει μελετήσει το τί θα επιφέρουν κάποιες επιλογές, προσθέτοντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση “είναι τομή και συνέχεια, διεκδίκηση με ασφάλεια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”.
Ανέφερε πως σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και αναγνωρίζοντας ότι είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία η πρωτοβουλία των κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης.
Ερωτηθείς για το τί θα γίνει αν η Ελλάδα αντιμετωπίσει άρνηση των δανειστών της για μια νέα συμφωνία και για το ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ. Τσίπρας είπε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει για ισχυρή διαπραγμάτευση και διεκδίκηση με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Είπε πως δεν ανέμενε ούτε ο ίδιος ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της νέας ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο, μια διαφορετική ρότα πλεύσης όχι μόνο σε ότι αφορά την Ελλάδα αλλά σε ότι αφορά όλη την Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση.
Επεσήμανε εξάλλου πως "τα τρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν” και σημείωσε πως “η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δυο μικρές χώρες στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. ΕΕ και ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές.”, υπογράμμισε.
Οπως επεσήμανε, “Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή. Οσοι αυτό δεν το κατανοούν και κάνουν μονάχα οικονομικούς υπολογισμούς, πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Διότι καλοί οι οικονομολόγοι αλλά στηριζόμενοι μονάχα σε αυτούς κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια μεγάλη καταστροφή”, ανέφερε.
Χρειάζεται λοιπόν, πρόσθεσε, σύνεση, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, χρειάζεται να επιστρέψει η λογική της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη.
Είπε πως τα μηνύματα που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα κατατείνουν ότι επιστρέφουν η λογική, η σύνεση και η συνεργασία ως βασικές αρχές για την κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “από κοινού θα εργαστούμε και με χώρες της ΕΕ, εταίρους οι οποίοι έχουν τις αυτές απόψεις, δηλαδή πως πρέπει να δοθεί έμφαση στα θέματα ανάπτυξης κάτι το οποίο βεβαίως καλλιεργείτο από προσφάτως και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών μέσα στο πρόγραμμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν και η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης εξ` ου και οι τελευταίες εξαγγελίες για τη διάθεση 300 δις”.
Σε ερώτηση αν έχει ωριμάσει η ιδέα στην Ευρώπη να καταργηθεί η εποπτεία από την Τρόικα, ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτή είναι μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη η οποία “στο βαθμό που επιβεβαιωθεί θα είναι μια πολύ καλή αρχή. Ενα σημαντικό θεσμικό θετικό βήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη”.
Επεσήμανε πως σχεδόν άπαντες οι θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει την δημοκρατική, θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσθεσε πως η εξέλιξη αυτή είναι αναγκαία γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες, από συνεννόηση, από κοινά βήματα, συμφωνία στις βασικές μας αρχές και στις βασικές θεμελιακές μας δεσμεύσεις.
Πρόσθεσε πως η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό στην ανάσα που πρέπει να πάρουν οι λαοί και οικονομίες για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη, να αφήσουν πίσω μια τετραετία αναποτελεσματικών επιλογών σε όλα τα επίπεδα.
Κληθείς από Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο για το μήνυμά του προς τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Τσίπρας είπε πως “το μήνυμά μας προς τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπροιυς και Τουρκοκύπριους, είναι μήνυμα ενότητας και συνεργασίας και μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την προκοπή για αυτό τον πονεμένο τόπο”.
Στην εναρκτήρια δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η επίσκεψη του `Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το γνωστό αλλά και ειλικρινές σας ενδιαφέρον, και τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας προς το κυπριακό κράτος και ειδικότερα προς τον Κυπριακό Ελληνισμό”,
Σημείωσε πως κατά τη σημερινή συνάντηση “είχαμε την ευκαιρία μέσα από ένα ανοικτό και ειλικρινή διάλογο να επαναβεβαιώσουμε πως δύο Κυβερνήσεις πως στρατηγικό στόχο έχουν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν”.
“Μια λύση, βέβαια, που θα βασίζεται πάντοτε στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και αναρίθμητων αποφάσεων του ΟΗΕ, που προβλέπουν ως ορθή μετεξέλιξη του σημερινού κυπριακού κράτους, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία και μια και μόνη ιθαγένεια”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σημείωσε ακόμη πως “κοινή ήταν η θέση, πως με τη συνεργασία και άλλων Ευρωπαίων εταίρων, επιδίωξη μας θα είναι η βελτίωση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που στις προτεραιότητες της θα έχει σαν στόχο πολιτικές ανάπτυξης, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ”.
Κοινή εξάλλου, ανέφερε, ήταν η θέση πως, πέραν από τις πολιτικές ανάπτυξης, προκειμένου να επιτύχουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαών μας, απαραίτητη κρίνεται και η εφαρμογή των αναγκαίων για την κάθε χώρα μεταρρυθμιστικών πολιτικών.
“Συμφωνήσαμε ακόμα στην καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου προς περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων μεταξύ μας σχέσεων, αλλά και ενίσχυσης του συντονισμού προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο”, επεσήμανε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ