Powered by

Tα αιτήματα του Βαρουφάκη προς τους διεθνείς δανειστές

Την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία συνοδεύει το ελληνικό αίτημα παράτασης, δημοσιοποιεί το Reuters.

Στην επιστολή ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως η Ελλάδα ζήτησε από τις χώρες της Ευρωζώνης εξάμηνη παράταση του προγράμματος της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης προς την Ελλάδα, υποσχόμενη να σεβασθεί όλο το χρέος της και να μη λάβει μονομερή μέτρα που θα υπονόμευαν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Σκοπός της εξάμηνης παράτασης είναι, μεταξύ άλλων, να «διασφαλίσει, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους ότι κάθε νέο μέτρο θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο και θα αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Όπως σχολιάζει το Reuters, αυτό φαίνεται να δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση στο να αναβάλει μεγάλος μέρος της νομοθεσίας της και στην «εποπτεία» από τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν το πρόγραμμα στήριξης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ολόκληρη η επιστολή

«Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2015

» Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup,

» Στα πέντε τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται για μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σκοπό τη βελτίωση των προοπτικών της ανάπτυξης και της εργασίας, τη βιωσιμότητα του χρέους και την οικονομική σταθερότητα, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον περιορισμό του σημαντικού κοινωνικού κόστους και την άμβλυνση της συνεχιζόμενης κρίσης.

» Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση διακόπηκαν από τις προεδρικές και τις εθνικές εκλογές και ως εκ τούτου ορισμένες από τις τεχνικές συμφωνίες ακυρώθηκαν.

» Οι ελληνικές Αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, όπως επίσης δηλώνουμε την πρόθεση μας να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους μας, προκειμένου να αποτρέψουμε τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης προς την Ελλάδα, την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική έναντι του οικονομικού και διαδικαστικού περιεχομένου της.

» Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές Αρχές υποβάλλουν αίτημα για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFA) για διάστημα έξι μηνών από τη λήξη της, στη διάρκεια του οποίου θα προχωρήσουμε μαζί και θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας της παρούσας συμφωνίας προς μια επιτυχή κατάληξη και αναθεώρηση, στη βάση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνηση, αφενός, και των θεσμών, αφετέρου.

» Στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι:

» Α) Να συμφωνήσουμε τους αμοιβαίως αποδεκτούς οικονομικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, θα επιτύχει τα πρέποντα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση.

» Β) Να εξασφαλίσουμε, συνεργαζόμενοι στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο θα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, απέχοντας ταυτόχρονα από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

» Γ) Να επιτρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεισάγει την εξαίρεση (σ.σ. τους ειδικούς όρους αποδοχής των ελληνικών ομολόγων παρά τη χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας), σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς της.

» Δ) Να επεκτείνουμε τη διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) που κρατά το HFSF (Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). (σ.σ. αφορά στο κεφαλαιακό μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ, το οποίο έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της διευθέτησης των κόκκινων δανείων).

» Ε) Να ξεκινήσουμε εργασίες ανάμεσα σε τεχνικές ομάδες για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές αρχές ανάμεσα σε Ελλάδα, Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το οποίο θα μπορούσε να διαδεχθεί την τρέχουσα Συμφωνία.

» Στ) Να συμφωνηθεί εποπτεία στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ και, στο ίδιο πνεύμα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάρκεια της διευρυμένης συμφωνίας.

» Ζ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου: α) να επιτευχθεί η δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και β) να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις ουσιαστικές εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουν το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αμειβόμενη απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»