"Επιζήμια για τη φήμη η δημοσιοποίηση του φορολογικού σχεδιασμού"

Τα τρία τέταρτα των Οικονομικών Διευθυντών Πολυεθνικών Οργανισμών πιστεύουν ότι η δημοσιοποίηση του φορολογικού τους σχεδιασμού είναι επιζήμια για τη φήμη των ομίλων τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Taxand.

Η ετήσια παγκόσμια έρευνα που αφορούσε τους Οικονομικούς Διευθυντές πολυεθνικών εταιρειών έχει δείξει ότι η δημοσιοποίηση των φορολογικών πρακτικών συνεχίζει να αποτελεί μείζον θέμα για τις πολυεθνικές με το 77% των ερωτηθέντων να δηλώνουν μάλιστα ότι είχε αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη των ομίλων.

Το 2014 έγινε ένα σημαντικό βήμα για τον διεθνή έλεγχο των φορολογικών σχεδιασμών των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών αλλά και των διεθνών οργανισμών και μεμονωμένων χωρών μέσω παγκόσμιων πρωτοβουλιών όπως η συζήτηση περί Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης και Μεταφοράς Κερδών ((Base Erosion and Profit Shifting – BEPS). Το G20 μέσω του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει τοποθετήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, "οι πολυεθνικές βρέθηκαν απότομα στο προσκήνιο, είτε σχετικά με την εταιρική πολιτική αποστροφής φορολογικών υποχρεώσεων (Corporate Inversion) είτε σχετικά με τις υπέρ του δέοντος ευνοϊκές συμφωνίες με τις φορολογικές αρχές. Η φετινή έρευνα αποκαλύπτει, ότι η αυξανόμενη ώθηση για φορολογικές μεταρρυθμίσεις   και ελέγχους  επηρεάζει σημαντικά τις πολυεθνικές".


 Η Παγκόσμια Έρευνα της Taxand διεξήχθη ανάμεσα σε πελάτες - πολυεθνικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, και παρήγαγε τα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα:

Φήμη σε κίνδυνο: οι πολυεθνικές έχουν βρεθεί σε μία αρνητική γι’ αυτές κατάσταση:

•    Το 77% υποστηρίζει ότι η έκθεση στο κοινό,  του εταιρικού φορολογικού σχεδιασμού τους, έχει καταστροφικές συνέπειες για τη φήμη τους.
•    Το 63% ισχυρίζεται ότι η συχνή πολιτική συζήτηση αναφορικά με νέα ενδεχόμενα φορολογικά μέτρα  προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα στους φορείς λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων.

Πολιτική και η κοινή γνώμη διαμορφώνουν το μέλλον των πολυεθνικών:

•    Το 60% των ερωτηθέντων έχουν παρατηρήσει αύξηση του αριθμού των φορολογικών ελέγχων που διενεργήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος
•    Ενώ το 40% υποστηρίζει ότι η αύξηση των φορολογικών έλεγχων τους ανάγκασε να διαφοροποιήσουν την εταιρική στρατηγική ανάπτυξής, σε συγκεκριμένες χώρες

BEPS - το νέο σύνορο:

•    Το 80% υποστηρίζει ότι φορολογικές πρωτοβουλίες που θα μεταβάλλουν  ριζικά τη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική είναι επιθυμητές
•    Το 83% θεωρεί ότι η αυξανόμενη παγκόσμια φορολογική διαφάνεια θα αυξήσει το κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Τα διασυνοριακά ζητήματα φορολογίας εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για τις πολυεθνικές:

Η σημαντικότερη αύξηση ελέγχων το προηγούμενο έτος αφορούσε το «Transfer Pricing». 

Το 68% των ερωτηθέντων νιώθει ότι η τάση αύξησης της εταιρικής αντιστροφής(corporate inversion) θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των φορολογικών καθεστώτων.

Η αύξηση του ανταγωνισμού σε ένα εναρμονισμένο περιβάλλον:

Το 83% των ερωτηθέντων αισθάνονται ότι ο φορολογικός ανταγωνισμός θα αυξηθεί στα επόμενα 5 χρόνια και το 76% υποστηρίζει ότι το σχέδιο BEPS  θα κάνει τις χώρες πιο ανταγωνιστικές όσον αφορά τον  συντελεστή φορολογίας εταιρειών.

Η φορολόγηση εξακολουθεί να είναι μείζον θέμα στη θεματολογία των Διοικητικών Συμβουλίων: Με το 67% να ισχυρίζεται ότι τα φορολογικά θέματα εμπεριέχονται στην ατζέντα των Δ.Σ. σε μεγάλο βαθμό ή τουλάχιστον σε ορισμένο βαθμό
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Taxand αναφέρει ότι "επί του παρόντος βρισκόμαστε εντός ενός ενδιαφέροντος περιβάλλοντος, όπου, ενώ ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών για την προσέλκυση επενδύσεων οδηγεί σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές εταιρειών, οι πολιτικοί ηγέτες των χωρών παραμένουν επίσης ανήσυχοι για τη διατήρηση των εσόδων τους. Συχνά θεωρείται ως ένας δημοφιλής στόχος και για το λόγο αυτό κατέληξε  σε δημόσιες  αποκαλύψεις επωνυμιών και διαπόμπευση ορισμένων πολυεθνικών εταιρειών παρά το ότι παραμένουν στην σωστή πλευρά του νόμου".

Σημειώνει επίσης ότι η ετήσια έρευνά υποδεικνύει ότι οι πολυεθνικές νιώθουν παγιδευμένες σε διασταυρούμενα πυρά, καθώς προετοιμάζονται για την κατάσταση μετά τα BEPS. "Οι εταιρείες έχουν αλλάξει την εταιρική στρατηγική ανάπτυξής τους λόγω της αυξημένης εποπτείας και πάνω από το ήμισυ  έχει παρατηρήσει αύξηση φορολογικών ελέγχων που υποκινήθηκε από τις φορολογικές αρχές κατά το προηγούμενο έτος. Η έρευνα επίσης υποστηρίζει ότι οι φορολογικές αρχές συνέχισαν να φέρνουν στο προσκήνιο  διασυνοριακά φορολογικά θέματα, όπως είναι το Transfer Pricing".

Τέλος, η Taxand καταλήγει ότι "καθώς οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί συνεχίζουν να επικαλούνται τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις δημοσίως, οι πολυεθνικές παραμένουν ένας εύκολος στόχος. Με αυτό ως δεδομένο , γίνεται κατανοητό ότι ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό για τις πολυεθνικές εταιρείες η βεβαιότητα  όσον αφορά το φορολογικό τους σχεδιασμό και φυσικά να αποδείξουν ότι οι δραστηριότητές τους διαθέτουν επιχειρηματική και εμπορική υπόσταση".

Δειτε Επισης

Στον β’ πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ ξεναγήθηκε η Υπουργός Παιδείας-Ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει έργα
Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Zhejiang-Ποιους τομείς αφορά
METRO Supermarkets: Εκστρατεία συλλογής τροφών για ζώα
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Το απόρρητο και η ασφάλεια
Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid-Cyprus Dog Shelter
Εγκαίνια φαρμακείου «Αντωνία Παντελή» στην Έγκωμη(pics)
Προκήρυξη διαγωνισμού «Cyprus Quality Leader 2025»
Ηγεσία και καινοτομία στο 15ο Limassol Economic Forum
Lidl Wellness Camp 2024: Πώς μπορείτε να μετατρέψετε αυτό το φθινόπωρο σε εφαλτήριο για μια νέα αρχή στη ζωή σας