Ελευθερώστε την αγορά

Σε μια δύσκολη για την οικονομία και δη για την αγορά οι λύσεις μέσω κινήτρων, κινήσεων και ιδεών αποτελούν κομβικής σημασίας ενέργειες για να απεμπλακεί η Κύπρος από τα δεσμά της ύφεσης.

Μια από αυτές τις λύσεις είναι και η απελευθέρωση του ωραρίου, η οποία δίνει και θέσεις εργασίες όπως φαίνεται μέσα από τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, ενώ οι καταναλωτές προφανώς και βολεύονται με τα ανοικτά καταστήματα της Κυριακές. Η αγορά πολλές φορές έχει τη δυνατότητα να αυτορυθμίζεται, κάτι που έχει φανεί ξεκάθαρα και με το απελευθερωμένο ωράριο.

Την ίδια στιγμή η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα πρέπει να πιστωθεί με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για απελευθέρωση του ωραρίου μέσω σχετικών διαταγμάτων αν και θα πρέπει κάποια στιγμή να θεσμοθετηθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης το μέτρο. Η θέση ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για μη λειτουργία τις Κυριακές είναι αφενός ατυχής και αφετέρου ξεπερασμένη.

Το InBusinessNews έχει ξεκάθαρη και διαχρονική θέση πως η αγορά πρέπει να είναι ανοικτή και ελεύθερη, κάτι που αποβαίνει προς όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών. Μάλιστα, είναι πάγια θέση μας ότι ο εκσυγχρονισμός της αγοράς περνά μέσα από ανοικτές επιχειρήσεις, όποτε αυτές το επιθυμούν, να πωλούν ό,τι θέλουν και να απευθύνονται στο περισσότερο δυνατό κοινό. Οι ρυθμίσεις φέρνουν στρεβλώσεις, όπως στρεβλές καταστάσεις δημιουργούνται μέσα από τις απόπειρες προστασίας ορισμένων ομάδων.

Βλέπουμε στην αγορά εξαιρετικά παραδείγματα και φούρνων, και φρουταριών και περιπτέρων ακόμη και άλλων μικρών επιχειρήσεων που λόγω της ποιότητας στα προϊόντα τους έχουν επιβιώσει απέναντι σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ακόμη και πολυεθνικές εταιρείες. Όσοι έμειναν πίσω διεκδικώντας συνθήκες αγοράς που είχαν σε περασμένες δεκαετίες απλώς οι εξελίξεις τους προσπερνούν και οι καταναλωτές τους γυρίζουν την πλάτη.

Δεν είναι μήπως μικρές επιχειρήσεις που κυριαρχούν, αφού πρώτα έδωσαν πνοή στην οδό Ονασαγόρου στη Λευκωσία; Δεν είναι μικρά καταστήματα, νέων σχεδιαστών που κερδίζουν όλο και περισσότερο κόσμο σε κεντρικές οδούς σχεδόν σε όλες τις πόλεις; Δεν είναι μήπως γνωστές σε κάθε πόλη ψησταριές με καλό φαγητό, φρουταρίες με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα ή κρεοπωλεία με άριστης ποιότητας κρεατικά. Μάλιστα πολλές από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να κερδίσουν το καταναλωτικό κοινό με την ποιότητα που προσφέρουν και όχι με τις τιμές, αφού είναι λογικό πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ίδια τιμή για προϊόντα όπως μεγάλες αλυσίδες.

Ας δούμε επιτέλους μπροστά και όχι να παραμένουμε προσκολλημένοι σε απαρχαιωμένες συνθήκες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, πρακτικές άλλων συστημάτων και στρεβλώσεις δήθεν προστατευμένων και ξεπερασμένων αγορών.  

 

Δειτε Επισης

Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας