Τσίπρας-Βαρουφάκης: Λαϊκίζοντας με ξένα λεφτά

Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από την εκλογή Τσίπρα στον πρωθυπουργικό θώκο στην Ελλάδα και είναι ήδη εμφανές πόσο τραγικά  λανθασμένες και επικίνδυνες είναι οι πολιτικές του οι οποίες έχουν παρασύρει με ένα κύμα ανύπαρκτης αισιοδοξίας αυτούς που τον υποστηρίζουν.

Οι εκροές καταθέσεων αυξάνονται, το Χρηματιστήριο παραπαίει, οι επενδυτές είναι έτοιμοι να φύγουν, τα spreads ανεβαίνουν και οι πιθανότητες για Grexit επέστρεψαν στο 50% με ορίζοντα… ανόδου.

Την στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως εντός του 2015 θα χρειαστεί ακόμα 17δις ευρώ από τους διεθνείς δανειστές για εξόφληση οφειλών επιμένει να θέτει δικούς του όρους και να αρνείται τελεσίγραφα.

Πολύ λογικά, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη συμμόρφωση της Ελλάδας στο πρόγραμμα και στις δεσμεύσεις που υπέγραψε όχι απλώς επειδή το δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφάκη και οι θέσεις τους είναι εγκληματικά παράλογες και ανεύθυνες αλλά και επειδή οι προτάσεις τους είναι αόριστες, επιφανειακές και στηρίζονται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις.

Ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου αντί να δώσει καθαρές και γραπτές προτάσεις στους συναδέλφους του, τους έκανε μια 30λεπτη διάλεξη στα οικονομικά μέσω της οποίας δεν τέθηκε επί τάπητος κανένα συγκεκριμένο θέμα. Το ίδιο σκηνικό επανέλαβε και στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Ενδεικτικά ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε: «Δεν είμαι σίγουρος ποιο αίτημα της Ελλάδας πρέπει να στηρίξω».

Είναι λογικό να εξαγριωθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατ’ ακρίβειαν έχουν εξαγριωθεί όλοι οι υπουργοί οικονομικών που ήταν στην αίθουσα.

Οι χώρες της ευρωζώνης τα τελευταία  χρόνια έχουν δανείσει σχεδόν 200δις ευρώ σε μία χώρα που για 30 χρόνια ξόδευε περισσότερα απ’ όσα εισπράττατε και κατανάλωνε περισσότερα απ’ όσα παρήγαγε! Χωρίς να λαμβάνετε υπόψη το κούρεμα των ομολόγων αλλά και έμμεση ζημιά που προκλήθηκε από την κατάσταση της χώρας. Εύλογα λοιπόν ΑΠΑΙΤΟΥΝ συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία ώστε να καταστεί βιώσιμη και αυτόφωτη. Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν σε εκσυγχρονισμό του κράτους, της διοίκησης, σε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, σε ανάπτυξη και άνοιγμα του δρόμου για επενδύσεις από ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες. Η ανάπτυξη της οικονομίας για να είναι βιώσιμη, λένε οι ευρωπαίοι, δεν έρχεται από κρατικές παρεμβάσεις, αλλά από ιδιωτικές επενδύσεις.  

Οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης επιμένουν να ζητούν δανεικά αλλά και να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε οι ίδιοι. Μεταρρυθμίσεις που με βάση τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα και των υπουργών του περιλαμβάνουν περισσότερο κράτος, πιο δυνατά συνδικάτα, πισωγύρισμα στα εργασιακά, αύξηση του κατώτατου μισθού, τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις, και πολλά άλλα που όχι μόνο παίρνουν την οικονομία πίσω, αλλά και διασφαλίζουν ότι ΚΑΝΕΝΑΣ επενδυτής, είτε Έλληνας είτε ξένος, δεν θα επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, οι δυο κύριοι κάνουν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι η πιο αφιλόξενη χώρα για να επενδύσει κάποιος.
Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν την χώρα στην χρεοκοπία λαϊκίζοντας ότι «φταίνε οι Γερμανοί» με τη δημιουργία ενός κλίματος περί σκληρών, ανόητων εκβιαστών Ευρωπαίων. Τους λαϊκιστές στην Ελλάδα, ακολουθούν από κοντά και Κύπριοι μιμητές οι οποίοι επίσης τα έβαλαν με τους Γερμανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μακάρι να υιοθετούσαμε κι εμείς τις πολιτικές της Γερμανίας. Οι Ευρωπαίοι, είναι φυσικό να διαφωνούν. Δεν θα δώσουν λευκή επιταγή σε αυτές τις επικίνδυνες αλλά και παράλογες πολιτικές.

Εμείς ως ΙΝ Business διατηρούμε τη θέση που πάντοτε διατηρούσαμε: η Τρόικα μας έβαλε μυαλό. Μέσα από ένα δύσκολο και ενδεχομένως παράδοξο τρόπο, μας έδειξε το σωστό δρόμο εξυγίανσης.

Συμφωνούμε με τις εισηγήσεις της και πιστεύουμε ότι η εφαρμογή ΟΛΩΝ των προνοιών του μνημονίου θα εκσυγχρονίσει την οικονομία μας. Είναι ο μόνος δρόμος, όχι μόνο για να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των δανειστών μας, αλλά για να επέλθουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που τόσο έχουμε ανάγκη σαν οικονομία. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της οικονομίας και για εφαρμογή ενός καινούργιου μοντέλου ανάπτυξης.

Καλούμε, επομένως, τον Υπουργό Οικονομικών να συνεχίσει την ορθή πορεία, να παραμείνει υπερασπιστής του Μνημονίου και να κλείσει τα αυτιά σε κάθε λογής λαϊκιστές στην Κύπρο.


Είναι λυπηρό να βλέπουμε τον λαϊκισμό να εκτροχιάζει νομοσχέδια απαραίτητα για την ανάπτυξη της Κύπρου, όπως αυτό των εκποιήσεων ή των ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι λυπηρό να βλέπουμε το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να επικρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή είπε σε ξένους επενδυτές στα πλαίσια του Cyprus Investors Summit την περασμένη βδομάδα ότι η Κύπρος γύρισε σελίδα και ότι η οικονομία είναι στον ορθό δρόμο.

Είναι λυπηρό να βλέπουμε τα κόμματα να επικρίνουν τον κ. Γεωργιάδη γιατί λέει και πράττει το ορθό.

Θα είναι λυπηρό να δούμε την Ελλάδα να εκτροχιάζεται και να πεθαίνει γιατί η σημερινή της κυβέρνηση είναι ανεύθυνη!

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;