«Εικονική Επιχείρηση» από μαθητές

Για δεύτερη χρονιά φέτος, οι δράσεις του οργανισμού Junior Achievement Κύπρου εφαρμόζονται στα λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, και τις τεχνικές σχολές όλης της χώρας, μέσα από το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών, προσφέροντας τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν στην πράξη πώς λειτουργεί μία επιχείρηση, να κατανοήσουν πώς αναπτύσσεται και υλοποιείται μία βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα, από το στάδιο της αρχικής σύλληψης μέχρι τη δημιουργία της επιχείρησης. Στόχος του προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους νέους με γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες τόσο για την εργοδότησή τους σε κάποιον οργανισμό όσο και την ανάπτυξη της δικής τους επιχειρηματικής δραστηριότητας.       

Την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων της Cyta, στη Λευκωσία, η δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσίασης της δεύτερης  χρονιάς του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» από τον οργανισμό Junior Achievement Κύπρου. 

 

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, φέτος, 35 ομάδες μαθητών, από 22 διαφορετικά σχολεία της χώρας, δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση, λανσάροντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. "Οι μαθητές/επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε εμπορική έκθεση που θα διοργανώσει ο οργανισμός Junior Achievement Κύπρου. Οι δέκα καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες θα κερδίσουν το δικαίωμα συμμετοχής στον Ετήσιο Διαγωνισμό για την Επιχείρηση της Χρονιάς, που θα διεξαχθεί στις 30 Απριλίου. Η νικήτρια ομάδα θα κληθεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό  της Junior Achievement Young Enterprise (JA-YE) τον Ιούλιο του 2015 στο Βερολίνο". 

Στρατηγικός συνεργάτης του Junior Achievement Κύπρου, είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Σημαντικοί εταίροι του είναι η Cyta, η MetLife Alico και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Υποστηρικτής του Junior Achievement Κύπρου είναι η MS Jacovides, ενώ θεσμικό συνεργάτη του αποτελεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. 

Ανοίγοντας τη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Junior Achievement Κύπρου, κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι «βασικός στόχος του οργανισμού είναι να προσδώσει δομή στη δημιουργικότητα, ώστε κάθε δημιουργική ιδέα που μετουσιώνεται σε πράξη μέσω ενός επιχειρηματικού σχεδίου, να είναι βιώσιμη».   

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κα Αίγλη Παντελάκη, τόνισε ότι «καταλυτικό παράγοντα για την έξοδο από την οικονομική ύφεση μπορεί να αποτελέσει η κατάλληλη αγωγή των νέων από νεαρή ηλικία, μέσω τέτοιων προγραμμάτων που προάγουν την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την ομαδική προσπάθεια. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με την εισαγωγή Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας, στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση, με απώτερο στόχο οι νέοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής τους».

Ο κ. Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, στρατηγικού συνεργάτη του Junior Achievement Κύπρου, τόνισε την αναπόφευκτη ανάγκη ανάπτυξης νεανικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. «Οι νέοι τολμούν να παίρνουν ρίσκο περισσότερο από τους μεγαλύτερους, είναι πιο εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία, έχουν σαφή γνώμη και όραμα για το τι απαιτούν από την κοινωνία τα επόμενα χρόνια και, πλέον, δεν συγκινούνται με την προοπτική μίας “ασφαλούς” υπαλληλικής θέσης».  

Εκ μέρους της Cyta, o Διευθυντής Καινοτομίας και Ανάπτυξης Υπηρεσιών, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε τη δυναμική δραστηριοποίηση του οργανισμού του στην ενίσχυση του οικοσυστήματος Καινοτομίας στην Κύπρο. «Οι στρατηγικές συνεργασίες μας με πρωτοβουλίες όπως το Junior Achievement και η δημιουργία του δικού μας Κέντρου Καινοτομίας, δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε να μετατρέπουμε ιδέες σε νεοφυείς εταιρείες (start-ups). Συμμετέχουμε ενεργά στην οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη χώρα μας».

Ο Γενικός Διευθυντής της MetLife Alico Κύπρου, κ. Αντώνιος Καρπασίτης, ανακοίνωσε την απόφαση του MetLife Alico Foundation να διαθέσει $200 εκ. σε όλο τον κόσμο με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, σε συνεργασία με τον οργανισμό Junior Achievement. «Η  Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες στις οποίες η MetLife Alico έχει επιλέξει να στηρίξει το πρόγραμμα του Junior Achievement σαν ένας από τους χορηγούς και ευελπιστούμε σε μια μακροχρόνια και γόνιμη συνεργασία».

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος Πανεπιστημιακών Σχέσεων, Δρ. Νίκος Καρτακούλλης, λέγοντας «Καινοτομούμε και πρωτοπορούμε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, γι’ αυτό αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε και να αναπτύξουμε τον θεσμό του Junior Achievement στην Κύπρο πριν πέντε χρόνια. Προσπάθεια μας είναι να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας στην νεολαία του τόπου μας».

Κλείνοντας τη διάσκεψη, κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Junior Achievement Κύπρου, κα Ελοḯζα Σαββίδου, εξήγησε ότι «σκοπός του Προγράμματος δεν είναι μόνο να δημιουργήσει τους επιχειρηματίες του αύριο, αλλά και να καλλιεργήσει στους νέους ατομικές δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν σε ότι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους». 

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πανεπιστημίου Zhejiang-Ποιους τομείς αφορά
METRO Supermarkets: Εκστρατεία συλλογής τροφών για ζώα
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Το απόρρητο και η ασφάλεια
Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid-Cyprus Dog Shelter
Προκήρυξη διαγωνισμού «Cyprus Quality Leader 2025»
Ηγεσία και καινοτομία στο 15ο Limassol Economic Forum
Lidl Wellness Camp 2024: Πώς μπορείτε να μετατρέψετε αυτό το φθινόπωρο σε εφαλτήριο για μια νέα αρχή στη ζωή σας
Πνευματικά δικαιώματα: Κρίνεται στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η τύχη του νόμου που ψήφισε η Βουλή
Φόρουμ ορόσημο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου