Μπλόκο στην ανάπτυξη η καθυστέρηση για εκποιήσεις

Ο αριθμός των συναλλαγών / πωλήσεων ακινήτων το 2014 ήταν κατά 20% αυξημένος σε σχέση με το 2013 και έφτασε τις 4527. Ο Γενάρης του 2015 ήταν αυξημένος, σ’ ό,τι αφορά τις πωλήσεις ακινήτων κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Αναμένεται ότι μέσα στο 2015 οι πωλήσεις ακινήτων θα έχουν αύξηση από 10% μέχρι 20% σε σχέση με το 2014.

Με βάση τα ιστορικά δεδομένα της αγοράς, οι κανονικές πωλήσεις για την κυπριακή αγορά σ’ ό,τι αφορά τα ακίνητα είναι περίπου 10.000 ετησίως. Κατά συνέπεια, το 2015 οι πωλήσεις θα κυμανθούν γύρω στο 50% με 60% των φυσιολογικών ετήσιων πωλήσεων.

Σ’ ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων αυτές ακολουθούν πτωτική πορεία από τα μέσα του 2008, με μια μικρή ανάπαυλα το 2010, αλλά μετά ακολούθησε μια πιο απότομη πτώση.

Με βάση το Δείκτη Τιμών Ακινήτων RICS, η πτώση το τελευταίο τρίμηνο του 2014 στις τιμές ήταν γύρω στο 1%, δηλαδή το ποσοστό μείωσης μειώθηκε σημαντικά.

Τόσο ο αριθμός των πωλήσεων όσο και οι δείκτες των τιμών δείχνουν μια σταθεροποίηση στην αγορά ακινήτων.

Οι προοπτικές για τον τομέα είναι θετικές, αν λάβει κανείς υπόψη του και τα εξής δεδομένα:

•    Πρώτο, η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα επιτρέπει νέες χρηματοδοτήσεις στα ακίνητα τη στιγμή που τα τελευταία τρία χρόνια αυτές ήταν από ανύπαρκτες μέχρι μηδαμινές.

•    Δεύτερο, η προανακοινωθείσα πτώση των δανειστικών επιτοκίων. Αυτό θα βοηθήσει τόσο τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στον υφιστάμενο δανεισμό τους, όσο και νέους αγοραστές, είτε άτομα είτε εταιρείες, να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Στα αρνητικά μπορεί κάποιος να αναφέρει τις αυξημένες φορολογίες στα ακίνητα, οι οποίες πρέπει να μειωθούν και να απλοποιηθούν, για να μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να γνωρίζει και να προβλέπει τι πληρώνει.

Και ενώ η αγορά των ακινήτων με βάση τα όσα προαναφέραμε, φαίνεται ότι ξεκινά να σταθεροποιείται, η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι βουλευτές σφυρίζουν αδιάφορα και κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστρέψουν την ψυχολογία των αγοραστών και να ανακόψουν την πιθανή ανάπτυξη του τομέα και της οικονομίας γενικότερα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση καθυστέρησε να φέρει στη Βουλή τόσο το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων όσο και τα νομοσχέδια του πλαισίου για την αφερεγγυότητα. Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να αναθέσει την συγγραφή των σχετικών νομοσχεδίων σε ένα δικηγορικό γραφείο, εάν φυσικά ο λόγος είναι ο φόρτος εργασίας των κρατικών λειτουργών;  

Από την πλευρά τους τα κόμματα σωστά έσχιζαν τα ιμάτια τους για την καθυστέρηση, όμως τώρα τα ίδια στη Βουλή καθυστερούν να μελετήσουν τα διάφορα νομοσχέδια και αναβάλλουν από Δευτέρα σε Δευτέρα την ολοκλήρωση της συζήτησης στη σχετική επιτροπή.

Δεν θα μπορούσε, για παράδειγμα, η συγκεκριμένη επιτροπή να συνεδριάζει καθημερινά σε πλήρες ωράριο και να ολοκληρώσει τη συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων;

Προς τι η καθυστέρηση; Δεν αντιλαμβάνονται ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μνημονιακών μας υποχρεώσεων καθυστερεί και την είσπραξη της επόμενης δόσης, η οποία θα διοχετευόταν στην οικονομία και θα βοηθούσε την ανάκαμψη και την ανάπτυξη;

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι τόσο η Τρόικα όσο και η κυβέρνηση και τα κόμματα συμφωνούν ότι θα πρέπει να προστατευθεί η κύρια κατοικία μέχρι κάποιας αξίας.
    
Με την καθυστέρηση στην ουσία προστατεύονται οι μεγάλοι οφειλέτες και όσοι μπορούν να πληρώσουν και δεν το πράττουν, καθυστερώντας την διοχέτευση ρευστότητα στις τράπεζες και κατά συνέπεια στην αγορά.

Μήπως με αυτές τις συμπεριφορές, κάποια κόμματα θέλουν να αποτύχει η οικονομική πολιτική του κράτους για να έλθουν εκ των υστέρων να κάνουν κριτική για να κερδίσουν ψήφους, χωρίς να ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου και την οικονομική του ανάρρωση;

 

Δειτε Επισης

Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!