Ελλάδα: Συμφωνία για 11 διαρθρωτικά σημεία
11:31 - 13 Φεβρουαρίου 2015
Η ελληνική Κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει «να εφαρμόσει τα 11 από τα 16 διαρθρωτικά ορόσημα που αποτελούν τα προαπαιτούμενα της εκκρεμούσας αξιολόγησης της τρόικας», η παράταση της οποίας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα και αυτό θα είναι στο επίκεντρο του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου, μετά τα όσα συζητήθηκαν το τελευταίο διήμερο στις Βρυξέλλες, στο άτυπο Eurogroup με μόνο θέμα την ελληνική οικονομία, και τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
Αυτά τα 11 σημεία θα είναι το αντικείμενο επεξεργασίας από τις τεχνικές επιτροπές που συστάθηκαν ad-hoc και από τις δύο πλευρές και που, σύμφωνα με πληροφορίες, «έχουν ήδη στρωθεί σε δουλειά, με πυρετώδεις ρυθμούς».
Το τελικό κείμενο που αναμένεται να προκύψει από αυτήν την επεξεργασία «θα αποτελεί μέρος της συμφωνίας-γέφυρα που προτείνει η ελληνική πλευρά», δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητικός αξιωματούχος.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, η αντιπροσωπεία στοχεύει στη συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια μέχρι τη Δευτέρα όταν και θα διεξαχθεί το Eurogroup. Οι διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια βρίσκονται σε εξέλιξη και -όπως είπε- η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σκληρό τρόπο για να ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο σημερινό αθηναϊκό Τύπο, «πρόκειται για το 70% των διαρθρωτικών αλλαγών (Selected Structural Reforms) στο οποίο «επίμονα» αναφερόταν ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όλο το τελευταίο διάστημα».
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη, καταρτίσθηκε το βασικό κείμενο θέσεων, επί του οποίου θα κινηθεί ο Πρόεδρος του ΣΟΕ στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών της Ευρώπης.
Στην ελληνική αποστολή θα μετέχουν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η ειδική σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη, ενώ εκτιμάται πως θα μετέχει και ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας σε αυτές τις γενικές, αλλά και κατά κλιμάκια διαπραγματεύσεις, είναι οι εξής:
1. Όσον αφορά την παράταση:
Η κυβέρνηση συζητά μόνο για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι. Δεν μπαίνει, λέει, στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου, έχουσα ως πάγιο επιχείρημα ότι «δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».
2. Στο Χρηματοδοτικό:
Θεωρεί, κατ’ αρχάς η κυβέρνηση «πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση». Δεν ζητά, λέει, την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ), «δεν θέλουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα». Ακόμα, ζητά τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ), και ζητά τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»). «Επιπλέον χρήματα δεν ζητάμε», δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.
3. Στο Δημοσιονομικό εξορθολογισμό
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά «εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου». Δηλαδή, το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει, τονίζεται, να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Κι αυτό, κατά την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.
Στον δημοσιονομικό εξορθολογισμό εντάσσει η κυβέρνηση και το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων». Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.
Ο Υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.
Οσον αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα παρουσιασθεί διατεθειμένη να υιοθετήσει τα εξής «μνημονιακά» προαπαιτούμενα: (1) το νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις τράπεζες, (2) τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, (3) τη μελέτη του ΟΟΣΑ για το διοικητικό φόρτο, (4) τη φορολόγηση των συλλογικών οχημάτων επένδυσης, (5) τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, (6) αλλαγές στο προσωπικό και το εταιρικό πλαίσιο αφερεγγυότητας, (7) τη μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο, (8) τις τροποποιήσεις στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού, (9) την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό, (10), τις αλλαγές στην αδειοδότηση επενδύσεων και (11) τις αλλαγές στο Λογιστικό Σχέδιο της Κυβερνήσεως.
Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να μένει ανυποχώρητη στη μη υιοθέτηση 5 προαπαιτουμένων της πέμπτης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα: στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, στη μείωση των μη μισθολογικών επιδομάτων, στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις, στην αλλαγή του πλαισίου για την συνδικαλιστική δράση, και 5 στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η Αθήνα υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τεχνικό κλιμάκιο που ορίζεται από τους εταίρους, δεν αποτελεί διαπραγμάτευση με την τρόικα. Επίσης, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Συνόδου Κορυφής, η συμφωνία που ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί με τους εταίρους δεν αποτελεί Μνημόνιο.