Powered by

Amathus Ρόδου: Ζημιογόνο το deal αλλά αναγκαίο

Αν και τυχόν συμφωνία για πώληση του Amathus Beach Hotel στη Ρόδο θα γίνει με ζημιά της ιδιοκτήτριας εταιρείας, εντούτοις, οι μέτοχοι της εμφανίζονται διατεθειμένοι να την αποδεχθούν για μια σειρά λόγων.

Οι τελικοί ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου είναι η Amathus Public Limited 31.2%, η Claridge Public Limited 30.9%, Lanitis E.C. Holdings (περιλαμβανομένων και μελών της οικογένειας Λανίτη) 26.6%, Osiris Ltd 6.1%, Strawdale Limited 5.2%.

Πρόταση για εξαγορά της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου, Leisure Holding S.A., υπέβαλε η Invel Real Estate Management Ltd. H πρόταση αναφέρεται σε 30εκ. ευρώ σε μετρητά μείον τις τραπεζικές υποχρεώσεις οι οποίες ανέρχονται σε 24.4εκ. ευρώ ενώ θα υπολογιστεί και το κεφάλαιο κίνησης που υπάρχει. Αν δεν διαφοροποιηθούν οι αξίες από αυτές που ήταν στις 31/1/0/2014, οι μέτοχοι της Leisure θα λάβουν 5.6εκ. ευρώ αναλόγως του ποσοστού τους.

Ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι μεγαλομέτοχοι του ξενοδοχείου Amathus και Claridge, αναφέρουν πως από την πώληση υπολογίζεται ζημιά 18.9εκ. ευρώ, εκ της οποίας 9.4εκ. ευρώ αναγνωρίστηκε ήδη ως απομείωση ενώ τα υπόλοιπα 9.5εκ. ευρώ θα αναγνωριστούν ως ζημιά κατά την πώληση.

Παρά τη ζημιά που θα προκληθεί, οι μεγαλομέτοχοι του ξενοδοχείου αναφέρουν πως αποφάσισαν να αποδεχθούν την πρόταση για μία σειρά λόγω που παραθέτουν.
α) Τα ζημιογόνα αποτελέσματα του ξενοδοχείου τα τελευταία χρόνια με εξαίρεση το 2014 λόγω της ρωσικής αγοράς η οποία όμως παρουσιάζει κάμψη
β) Το ύψος του δανεισμού Landa AXTE (100% θυγατρική της Leisure) το οποίο είναι υπέρμετρα δυσανόλογο ε τα κέρδη από τις εργασίες
γ) Τις συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών κυρίως για κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης, κάτι που κάλυπταν οι μέτοχοι. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως κατά τα έτη 2009, 2010, 2015 έγιναν υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου 7.7εκ. ευρώ.
δ) Η Landa έχασε 50% των ιδίων κεφαλαίων λόγω επαχθών θεσμικών υποχρεώσεων στη βάση του Ελληνικού Δίκαιου
ε)  Το ξενοδοχείο δεν ανακαινίστηκε ποτέ από την ημερομηνία αγοράς. Για την ανακαίνιση υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 7εκ. ευρώ.

Σημειώνουν επίσης πως αν ολοκληρωθεί η συμφωνία μακροχρόνια θα απαλλαγούν από τις αυξήσεις κεφαλαίου στην Leisure αλλά και από τις συνεχείς ζημιές στην Landa.  

Στην  Ιnvel Real Estate Management δόθηκε χρόνος μέχρι τις 15 Απριλίου για να προχωρήσει σε due diligence μετά που όλοι οι μέτοχοι της Leisure αποδέχθηκαν τη γραπτή δεσμευτική πρόταση.

 

Δειτε Επισης

Με μεγάλη επιτυχία η Cape Greco Regatta 2024 με αφετηρία τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Cyprus Airways: Ανακοίνωσε ναύλα για business class από €150
Ευκαιρίες χρηματοδότησης για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις έως €30.000
Οικολογικές κατοικίες μέσα στη φύση από Natura Escape Cy-Το... πράσινο κόνσεπτ της ανάπτυξης που ετοιμάζει(pics)
Μέρα παραδοσιακών προϊόντων και λαϊκής τέχνης στην Πόλη Χρυσοχούς-Ο σκοπός της εκδήλωσης
McDonald’s Κύπρου: Η πλατφόρμα «The Inside Matters»-Όλα όσα υπάρχουν μέσα σε κάθε γεύμα McDonald’s
Boeing: Οι επόμενες κινήσεις της μετά την απεργία των εργαζομένων
Όλα όσα έγιναν στην λαμπερή εκδήλωση τιμής για τον Παύλο Κοντίδη στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Οι ξένοι παίκτες που ποντάρουν στην Κύπρο και η επιδίωξη της διαχειρίστριας εταιρείας για τα δορυφορικά καζίνο
Κρις Χριστοδούλου: Πιέσεις στην κερδοφορία των επώνυμων αλυσίδων εστίασης-Τα μεγάλα προβλήματα των επιχειρήσεων