The Greece and the furious
11:25 - 12 Φεβρουαρίου 2015
Γύρω στις 7 το βράδυ και αφού όλοι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup έλαβαν τις θέσεις τους σε αίθουσα του κτηρίου Lex, στο οποίο πρέπει να σημειωθεί πρώτη φορά πραγματοποιείται συνεδρίαση του σώματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.
Μίλησε κάπου μισή ώρα χωρίς ιδιαίτερες αναλύσεις αλλά αντίθετα προσεγγίζοντας την κατάσταση της Ελλάδας τόσο και οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και ζητώντας (όπως έπραξε και δημοσίως) χρόνο και ανάσες. Αυτά συνεπάγονται εξασφάλιση κάποιου χρόνου μακριά από δόσεις του προγράμματος, αλλά και πληρωμές από πλευράς Ελλάδας στο εσωτερικό. Κάπως έτσι θεωρεί η χώρα ότι μπορεί να δώσει ανάσες στην ομολογουμένως ταλαιπωρημένη κοινωνία της Ελλάδας. Την ίδια ώρα η οικονομία λειτουργεί σε ένα εύθραυστο περιβάλλον το οποίο μεταβάλλεται αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων, των επαφών με την τρόικα και εξαγγελίες που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, επαναπρόσληψη προσωπικού και άλλα συναφή με τα δημοσιονομικά της χώρας θέματα.
Χρειάστηκε, μετά τις 7 και 30 όταν ο κ. Βαρουφάκης ολοκλήρωσε την αρχική του τοποθέτηση, να μιλήσουν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και επικεφαλής τρόικας όπως η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι. Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί πως ιδιαίτερα έντονοι σε σχέση με τις δεσμεύσεις που η Ελλάδα πρέπει να λάβει ήταν οι χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, καθώς και το λεγόμενο ανατολικό μπλοκ της Ευρωζώνης, το οποίο έχοντας εδώ και χρόνια λάβει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θεωρεί πως αποτελεί πρότυπο για άλλες χώρες.
Γύρω στις 9 το βράδυ, ήταν έτοιμο το πρώτο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης που θα έκαναν Ελλάδα και δανειστές. Ακολούθησαν άλλα δύο τουλάχιστον, χωρίς η Ελλάδα να δέχεται έννοιες όπως «επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος», σε έναν πόλεμο για το λεκτικό πέραν της ουσίας του ζητήματος άνευ προηγουμένου. Οι πληροφορίες πάντως τόσο του InBusinessNews όσο και ελλαδικών ή και ξένων ΜΜΕ συνέκλιναν στο δεδομένο έκδοσης ανακοίνωσης.
Είναι προφανής ο ρόλος που η βάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα και απέδειξε ότι είναι έτοιμη να συγκρουστεί παρά να συμπλεύσει με τους εταίρους της, την ώρα μάλιστα που με πιο ήπιες διαθέσεις παροουσιάστηκε στις Βρυξέλλες η ελληνική αποστολή.
Οι όποιες προσδοκίες εξανεμίστηκαν λίγο μετά τη 1, όταν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμλουμ, ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κοινή δήλωση. Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω –κυρίως- των social media. Λεπτά αργότερα και μιλώντας στο ισόγειο του κτηρίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόταν πρωτίστως στους Έλληνες δημοσιογράφους (κάπου 50) οι οποίοι κυριολεκτικά τον περικύκλωσαν και του έκαναν απανωτές ερωτήσεις.
Αφού μιλούσε για μερικά λεπτά οι υπόλοιποι –κυρίως ξένοι- δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τις τοποθετήσεις Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Μοσκοβισί κατέβηκαν από τον πρώτο όροφο στο ισόγειο και ενώ ο κ. Βαρουφάκης ακόμη μιλούσε στα ΜΜΕ. Η πίεση από πολλές πλευρές για όλο και περισσότερες απαντήσεις ώθησε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να αποχωρήσει. Με χαμόγελο και καλή διάθεση αποχαιρέτισε, ομολογουμένως δύσκολα λόγω κόσμου, τους δημοσιογράφους και αποχώρησε από ασανσέρ στον πρώτο όροφο του Lex Building.
Ευθύς αμέσως δημοσιογράφοι από όλο τον πλανήτη και αξίζει να αναφερθεί πως πέραν εκπροσώπων από ευρωπαϊκά ΜΜΕ υπήρχαν δημοσιογράφοι από Ρωσία, Ιαπωνία και ΗΠΑ, έτρεξαν να ακούσουν τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ. Το ενδιαφέρον ήταν όντως μεγάλο, ενώ θα πρέπει επίσης να τονιστεί πως το στιλ του Έλληνα ΥΠΟΙΚ δεν περνά απαρατήρητο. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται να γοητεύει πολλές γυναίκες, την ίδια ώρα που άντρες δημοσιογράφοι σχολίαζαν τις ενδυματολογικές επιλογές του μέχρι το γεγονός πως υπολόγιζαν ότι είναι πιο ψηλός!
Προφανώς η ρητορική παίζει το δικό της ρόλο σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, οικονομικό και δημοσιογραφικό. Η εικόνα επίσης παίζει το δικό της ρόλο σήμερα.
Άλλη μια μάχη μετά το θρίλερ στο Eurogroup αναμένεται να δώσει η Ελλάδα και σε επίπεδο αρχηγών-κρατών, η οποία πραγματοποιείται το μεσημέρι της Πέμπτης (12/2) στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι πάντα επίκαιρες κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, αποτελούν άλλο ένα αγκάθι στις σχέσεις Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που δεν πραγματοποιούνται βίαιες εχθροπραξίες, επιχειρήσεις και παρεμβάσεις επί του εδάφους, δεν αναμένεται και κάποια απόφαση για νέες κυρώσεις. “Enough is enough” σχολίασε στο InBusinessNews άτομο από την Κομισιόν που παρακολουθεί χρόνια τις πολιτικές ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η στάση πάντως του Τσίπρα έναντι άλλων Ευρωπαίων ηγετών, σε μια άλλη ίσως πιο επικοινωνιακή βάση, θα προσθέσει άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της ελληνικής, οικονομικής κρίσης, η οποία εδώ και πέντε χρόνια ταλαιπωρεί τη χώρα.
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες για στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία υπάρχουν ακόμη, ωστόσο, περιορίζονται μέχρι στιγμής σε επίπεδο εικασιών. Δημοσιογράφος του CNBC ρώτησε τον Χάρη Γεωργιάδη εάν θεωρεί πως κάποια οικονομική στήριξη της Ελλάδας από τη Ρωσία θα ήταν κάτι ορθό την προκειμένη στιγμή. Διπλωματικά ο κ. Γεωργιάδης απέφυγε την ερώτηση τονίζοντας πως η Κύπρος δεν είναι σε θέση να συμβουλεύει άλλους, πληρώνει τα δικά της λάθη και σταδιακά αποκαθιστά τις σαθρές καταστάσεις περασμένων ετών.
Τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις, τέσσερεις πρωθυπουργοί και αλλαγές σχεδόν κάθε χρόνο στους στόχους, στα μέτρα και στη διάρκεια του προγράμματος έχουν καταστήσει την Ελλάδα ένα από πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Αποστολή Αντρέας Κωστουρής