«Σιγά που θα έσκιζε το Μνημόνιο»
12:24 - 12 Φεβρουαρίου 2015
Την ώρα που οι πολιτικοί δίνουν τον δικό τους αγώνα εντός Eurogroup ένας άλλος μεγάλος αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη λίγο πιο έξω: αυτός της ενημέρωσης.
Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο και όχι μόνο από Ευρώπη κάλυψαν το Eurogroup, με την Ελλάδα να αποτελεί ειδικό θέμα ενδιαφέροντος για πολλά ΜΜΕ.
Κάπου 200 άτομα, δημοσιογράφοι, κινηματογραφιστές και τεχνικοί βρέθηκαν το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου στο κτήριο Lex της ΕΕ, απέναντι από το κεντρικό κτήριο της Κομισιόν και δίπλα από αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στις 12 Φεβρουαρίου και τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται, οδήγησαν τις εργασίες του Eurogroup στο κτήριο Lex, ενώ συνήθως οι εν λόγω συνεδρίες γίνονται στο κτήριο του Συμβουλίου.
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι κάπου 50, είτε ανταποκριτές είτε απεσταλμένοι των μέσων τους από την Ελλάδα, κάθισαν όλοι στον ίδιο χώρο, βοηθούσαν ο ένας τον άλλον και αντάλλαζαν απόψεις, πληροφορίες και συνεννοούνταν για αυτά που μετέδιδαν.
Μάλιστα, πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι θεωρούσαν τους Έλληνες ως την καλύτερη πηγή πληροφόρησης. Είναι μάλιστα ενδιαφέρουσες πολλές τοποθετήσεις σε κουβέντες που λέχθηκαν μεταξύ των Ελλήνων δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της βραδιάς του Eurogroup.
Τα πρώτα μηνύματα για ανακοίνωση
Όταν γύρω στις 9 το βράδυ διέρρευσε η πληροφορία πως επρόκειτο να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση Ελλάδας-δανειστών οι συζητήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων πήραν φωτιά. Οι πιο θετικοί απέναντι στην κατάσταση αντιμετώπισαν με ανακούφιση την εξέλιξη της ώρας, τονίζοντας πως η κατρακύλα της χώρας κάπου πρέπει να σταματήσει και αυτό μόνο με συμφωνία θα επιτευχθεί.
Άλλοι με δόση κυνισμού έλεγαν πως τα ίδια γίνονται κάθε φορά και πως το σημαντικό στην όλη ιστορία της Ελλάδας είναι πως κανείς δεν βρίσκει τα μέτρα και τους τρόπους που θα βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής εξαθλίωσης.
«Σιγά που θα έσκιζε το Μνημόνιο» είπε με αγανάκτηση ένας δημοσιογράφος, ο οποίος και αυτή αλλά και με άλλες τοποθετήσεις έδειξε να είναι έντονα αρνητικά διακείμενος προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η πνοή που έδωσε στον κόσμο της Ελλάδας η νέα κυβέρνηση Τσίπρα, είναι ως επί το πλείστον θετική. Φαίνεται οι Έλληνες να έχουν πλέον περισσότερες ελπίδες για καλύτερες μέρες, ενώ σε πολλές συζητήσεις συχνά ακούγεται η λέξη: αξιοπρέπεια, όρος που φαίνεται να ‘ναι σημαντικός για τους κουρασμένους από το Μνημόνιο Έλληνες.
Η ανατροπή
Όταν ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για μη έκδοση ανακοίνωσης οι Έλληνες δημοσιογράφοι περίμεναν, για αρκετή ώρα, τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη να εξέλθει της αίθουσας του Eurogroup και να κάνει δηλώσεις. Κανένας δεν παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου Ντάισελμπλουμ-Λαγκάρντ-ΜΟσκοβισί, αλλά αντίθετα, στριμωγμένοι στην έξοδο απ’ όπου θα ερχόταν ο κ. Βαρουφάκης περίμεναν υπομονετικά.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στάθηκε για δηλώσεις, απάντησε σε ερωτήσεις αλλά όταν ο αριθμός των δημοσιογράφων διπλασιάστηκε, όταν ήρθαν και οι ξένοι από τη διάσκεψη στον πρώτο όροφο, αποχώρησε.
Γαλλικά... από Έλληνες στο Eurogroup
Μετά τις εξελίξεις που καταγράφηκαν στη βελγική πρωτεύουσα και ενώ τα πληκτρολόγια «πήραν φωτιά» για μετάδοση των ειδήσεων, πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι συζητούσαν πώς και τι προέκυψε και η Ελλάδα τη δωδεκάτη άλλαξε τη στάση της και δεν συναίνεσε στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Μάλιστα, ορισμένοι δημοσιογράφοι μίλησαν με λίγα… γαλλικά για τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ αλλά και τον πρωθυπουργό. Βέβαια, άλλοι τα είπαν με αρνητική και άλλοι με θετική διάθεση. Λίγο μετά τις 2, χαράματα Τετάρτης, το Lex Building άδειασε. Οι εφημερίδες άρχισαν να τυπώνονται, οι ιστοσελίδες γέμισαν με υλικό και στο Twitter ακόμη συνεχίζονταν τοποθετήσεις και διάλογοι δημοσιογράφων. Συνέχεια την ερχόμενη Δευτέρα, όταν τα πράγματα προμηνύονται ακόμη πιο άγρια.