Powered by

Σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής η Ελλάδα

Σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ συζητείται πλέον η περίπτωση της Ελλάδας, αφού το τέλμα στις συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας ακολουθούν Πορτογαλία και Ισπανία, την ώρα που ανάλογη στάση τηρούν χώρες από την ανατολική Ευρώπη.

Γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα πιθανόν να επιχειρήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στάση υπέρ της Ελλάδας φαίνεται να κρατά η Βρετανία, η οποία ωστόσο εκτός ευρωζώνης και Eurogroup δεν έχει πολλά περιθώρια έκφρασης των θέσεων της που πρώτα και κύρια είναι κατά του ευρώ.

Ο υπουργός Επικρατείας της νέας ελληνικής κυβέρνησης, Νίκος Παππάς, αφιχθείς στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε: «Ήρθαμε εδώ για να συμφωνήσουμε νέο πρόγραμμα». Η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προθέσεις της ελληνικής αποστολής στο Eurogroup.

Το λεκτικό της όποιας συμφωνίας φαίνεται να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στο παρε-δώσει Ελλάδας-Ευρωπαίων αφού όροι όπως επέκταση του Μνημονίου, τρόικα και ανανέωση του προγράμματος έχουν πλέον καταλήξει να προκαλούν στρες τόσο στους Έλληνες όσο και στους εταίρους της χώρας.

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποχώρησε από το Eurogroup, γύρω στις 11 το βράδυ και αφού το τρίτο προσχέδιο ή καλύτερα απόπειρα για έκδοση ανακοινωθέντος θεωρούνταν δεδομένη. Φτάνοντας στη Γερμανία λίγο αργότερα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, ενημέρωσε τη Μέρκελ που βρισκόταν στην Ουκρανία και πλέον αναμένεται σκληρή στάση και από τη Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουσκ: Kαι η Ουκρανία στο επίκεντρο της συνόδου, Γνωριμία Μέρκελ- Τσίπρα μέσω Ολάντ!

 

 

Δειτε Επισης

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»