Powered by

Στην Ολομέλεια τα τέλη κυκλοφορίας ταξί

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθούν την ερχόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης οχημάτων πολυτελείας,τις γνωστές λιμουζίνες, καθώς και η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για τον καθορισμό των τελών κυκλοφορίας των ταξί.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων Αντώνης Αντωνίου μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι με την ψήφιση της νομοθεσίας εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου και εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή οδηγία 123 του 2006.

 

«Έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης οχημάτων πολυτελείας, τις γνωστές λιμουζίνες. Η Κύπρος ήδη βρίσκεται σε διαδικασία παράβασης και επιβάλλεται άμεσα η ψήφιση αυτή της νομοθεσίας και γι` αυτό το λόγο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση. Έχουμε καταλήξει με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Συγκοινωνιών πως όχημα πολυτελείας θα σημαίνει όχημα το οποίο προέρχεται από όχημα κατηγορίας Μ1 το οποίο επιμηκύνθηκε, δεύτερο το μήκος του οχήματος δεν θα είναι λιγότερο από οκτώ μέτρα. Θα διαθέτει διαχωριστικό μεταξύ καμπίνας επιβατών και θέση οδηγού το οποίο θα τυγχάνει χειρισμού από την καμπίνα επιβατών. Ο οδηγός οχήματος πρέπει να κατέχει επαγγελματική άδεια λεωφορείου», πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε, επίσης, ότι στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι προϋποθέσεις παραχώρησης έγκρισης όπως είναι το εχέγγυο αξιοπιστίας, δηλαδή το πρόσωπο στο οποίο θα δοθεί η έγκριση δεν θα πρέπει να έχει καταδικαστεί τα τελευταία δύο χρόνια για σοβαρά αδικήματα όπως είναι αδικήματα για χρήση και εμπορία ναρκωτικών, όπως είναι η κλοπή, η ληστεία, διάρρηξη και άλλα σοβαρά αδικήματα .

Ανέφερε, παράλληλα, ότι σήμερα ολοκληρώθηκε και η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για τον καθορισμό τελών κυκλοφορίας των ταξί.

«Είναι μια ρύθμιση που θα δώσει μια μικρή ανακούφιση σε όσους δραστηριοποιούνται στο τομέα των ταξί σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο και για τον τομέα αυτό αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Και γι` αυτό το θέμα υπάρχει συγκατάθεση από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και έτσι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ θα οδηγηθεί την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του είπε ότι στόχος αυτής της πρότασης ήταν για να υπάρξει αναλογικότητα σε σχέση και με τα οχήματα μίνι Bus που κατά βάση και αυτά είναι στην αγορά εργασίας και εργάζονται παράλληλα και ως ταξί.

«Το τέλος κυκλοφορίας για τα μίνι Bus είναι στα 100 ευρώ, γι` αυτό και η πρόταση μας με βάση την αναλογικότητα ζητήσαμε όπως μειωθεί το τέλος κυκλοφορίας για τα ταξί στα 70 ευρώ. Σήμερα υπήρξε τελική κατάληξη με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων όπως το τέλος κυκλοφορίας των ταξί να πάει στα 80 ευρώ, κάτι το οποίο βρήκε σύμφωνους και τη δική μας κοινοβουλευτική ομάδα, ως επίσης και τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες και πιστεύουμε ότι θα δώσει έστω μία ανάσα πνοής, ζωής στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στο επάγγελμα τους», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα οχήματα πολυτελείας, ο κ. Φακοντής είπε ότι μέσα από το νομοσχέδιο έχουν εξαιρέσει ουσιαστικά τα οχήματα μέχρι οκτώ θέσεων που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως όχημα πολυτελείας δηλαδή ακόμα και ένα όχημα με πέντε θέσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει ως όχημα πολυτελείας.

«Διαγράψαμε την πρόνοια αυτή με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και σήμερα διαγράψαμε την πρόνοια για τα παλιά οχήματα, τα οχήματα αντίκες τα οποία με βάση το νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως οχήματα πολυτελείας. Μιλάμε για 2,5 χιλιάδες οχήματα αντίκες τα οποία αν έμπαιναν και αυτά στην αγορά θα δημιουργούσαν ένα αθέμιτο ανταγωνισμό με τα ταξί και ουσιαστικά θα σκότωναν το επάγγελμα του οδηγού ταξί. Παραμένει στο νομοσχέδιο ότι όχημα πολυτελείας είναι το όχημα το οποίο φέρει πέραν των οκτώ θέσεων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χειμαρίδης: Σταθερός και φιλικός προς τους επενδυτές προορισμός η Κύπρος-Φάρος το παράδειγμα με την Ινδία
Στην τελική φάση η ετοιμασία των νομοσχεδίων για την φορολογική μεταρρύθμιση-Η διττή πρόκληση για την Κύπρο
Κ. Ιορδάνου: Η καλύτερη άμυνα σε τέτοιους καιρούς...Ενδυνάμωση οικονομίας, ελκυστικότητα, εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών
Νέος προέδρος του ΣΕΛΚ ο Οδυσσέας Χριστοδούλου, αντιπρόεδρος ο Ανδρέας Ανδρέου-Τα μέλη του Δ.Σ.
Η θέση της Κύπρου στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD World Competitiveness Center
Ενισχύθηκε το πλαίσιο κατά ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο-Η νέα έκθεση της Moneyval
Ετήσια αύξηση 1,34% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάιο
Επιβεβαίωση θετικής πορείας της κυπριακής αγοράς εργασίας και με σφραγίδα Eurostat-Ικανοποίηση Παναγιώτου
Γιώργος Σταύρου: Ο τομέας της out-of-home διαφήμισης στην Κύπρο και τα 25 χρόνια διαδρομής της Superad
Πράσινο από Υπουργικό στο ν/σ για ωφελήματα αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων-Ποιες οι διαφοροποιήσεις