Eurogroup: Μία λέξη μπλόκαρε το ανακοινωθέν
15:41 - 11 Φεβρουαρίου 2015
Η λέξη "παράταση" σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικής πλευράς ήταν το πρόβλημα για μη έκδοση κοινής ανακοίνωσης μετά τη λήξη της συνεδρίας του Eurogroup. Ο Ντάισελμπλουμ και οι άλλοι επέμειναν στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έγραψε στο Twitter: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή.».
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (1:30) Προηγήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup κι έπειτα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχει κοινή ανακοίνωση.
Μάλιστα, λίγο μετά που οι πληροφορίες συνέκλιναν προς κοινή ανακοίνωση που θα προσέγγιζε το γενικό πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Παρόλα αυτά ούτε καν ανακοίνωσε εκδόθηκε, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δίχως να θέλει να πει πολλά τόνισε πως δεν υπάρχει ανακοίνωση, θα γίνουν πολλές συζητήσεις με την Ελλάδα για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ με τη σειρά του όταν ρωτήθηκε για τις συγκλίσεις που καταγράφηκαν αρκέστηκε να πει πως η ελληνική πλευρά δεν ήρθε για συμφωνία αλλά για να «γνωριστεί», όπως χαρακτηριστικά είπε με τους εταίρους της, να ανταλλάξει απόψεις και να πορευθεί στη συνέχεια έχοντας καλύτερη εικόνα.
Έκπληξη προκάλεσε το τέλος του Eurogroup στους δημοσιογράφους από όλες τις πλευρές του πλανήτη, οι οποίοι με τις πληροφορίες που είχαν ανέμεναν έκδοση της κοινής ανακοίνωσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όντως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε πολλές από τις υποχρεώσεις που έχει ως κράτος αναλάβει, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την έξοδό του και μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Δεν υπογράψαμε εμείς το Μνημόνιο αλλά πρέπει να το χειριστούμε ως η νέα κυβέρνηση. Ανταλλάζουμε απόψεις για να αλλάξουμε όσα δεν είναι θετικά. Δεν είναι άλλωστε αυτή η ουσία της δημοκρατίας;».
Πλέον το ραντεβού Ελλάδας-δανειστών ανανεώνεται για την ερχόμενη Δευτέρα (16/2) ενώ αναμένεται πως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας θα γίνουν εκατέρωθεν ζυμώσεις προκειμένου η κάθε πλευρά να προετοιμαστεί όσο καλύτερα θεωρεί πως μπορεί να πράξει, ενόψει του διαλόγου της ερχόμενης εβδομάδας.
UPDATE (12:00) Διαφωνίες για τη διατύπωση της κοινής δήλωσης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, καθυστερούν την έκδοσή της.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (10:35)Αφού πολλές χώρες που συμμετέχουν στο Eurogroup απευθύνθηκαν με αυστηρό ύφος προς την Ελλάδα, η χώρα φαίνεται να κάνει βήματα συναίνεσης παρά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές της.
Πληροφορίες του InBusinessNews τονίζουν πως χώρες του Νότου αλλά και ανατολικές χώρες της Ευρώπης έστειλαν αυστηρά μηνύματα προς την Ελλάδα. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε πως αναγνωρίζει το χρέος της, δεν συζητά ή ζητά κάποια ελάφρυνση χρέους, δηλαδή κουρέματος μέρους των οφειλομένων, ενώ εκφράστηκε και βούληση για δημοσιονομική προσαρμογή.
Είναι ξεκάθαρο πως με διαφορετικό τρόπο ξεκίνησε ο διάλογος από την ελληνική πλευρά και μάλλον προς τον δρόμο του Μνημονίου, που ήδη τρέχει, καταλήγει. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως η πολιτική της Ελλάδας αφορά πλέον σύμπλευση με τους εταίρους τους, με απώτερο σκοπό να κερδίσει ό,τι μπορεί από τον μακρύ δρόμο του προγράμματος. Ένα πρώτο βήμα μπορεί να θεωρηθεί η μερική παραχώρηση περιόδου χάριτος, περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις της, κυρίως εντός συνόρων.
Από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης γίνεται ξεκάθαρο ότι μοναδική επιλογή για την Ελλάδα προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας είναι η επέκταση του Μνημονίου. Στη σκακιέρα, ωστόσο, των επαφών τίθενται παράμετροι όπως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανά έτος, οι κοινωνικές παροχές, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το μέγεθος του δημοσίου τομέα. Καθοριστικής σημασίας αξιολογούνται οι συζητήσεις της ερχόμενης εβδομάδας επίσης στα πλαίσια του Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.
9:45 (ώρα Κύπρου) Μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο το πλάνο δράσης που προτείνει η Ελλάδα, ωστόσο, η ελληνική πλευρά θεωρεί πως μπορεί πως μπορεί να κερδίσει τον χρόνο που θέλει αλλά και κάποιες χαλαρώσεις στο πρόγραμμά της.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και διαμορφώνονται αναλόγως από πού προέρχονται. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να δώσει την όποια θετική διάσταση εντοπίζει στις μέχρι στιγμής επαφές της, διάσταση πάντως που σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες δεν είναι ιδιαίτερα θετική.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ γύρω στις 7 (ώρα Κύπρου) η συνεδρίαση του Eurogroup με τοποθέτηση από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ξένοι δημοσιογράφοι αναφέρονται συχνά στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Για τους περισσότερους αποτελεί ερωτηματικό, ενώ φαίνεται πως ήδη απέκτησε και θαυμαστές.
UPDATE
Έχουν μέχρι στιγμής αφιχθεί στο Lex Builidng, όπου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup, οι μισοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Χάρης Γεωργιάδης δεν προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ωστόσο, το περασμένο Σάββατο (7/2) μιλώντας στο InBusinessNews, τόνισε πως η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη της Κύπρου.
UPDATE
Για μία καλή συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Γιάννη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια κατ' ιδίαν συνάντησης μίλησε η Κριστίν Λαγκάρντ.
UPDATE
Αδιάλλακτος ο Σόιμπλε
Δεν έχει να κάνει με «κόκκινες» γραμμές. Υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί. Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί. Αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί αλλιώς δεν θα υπάρξει πρόγραμμα, ήταν η αναμενόμενη τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
Ούτε και ο Γερμανός υπουργός περιμένει κάποιο αποτέλεσμα σήμερα αν και εξαρτάται από το τι θα τους πει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
UPDATE
Λακωνικός αλλά ξεκάθαρος ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών
UPDATE
Πήραμε το μήνυμα του ελληνικού λαού για αλλαγές αλλά υπάρχουν και δεσμεύσεις στη βάση του προγράμματος, το σχόλιο του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.
UPDATE
Ντάισελμπλουμ: Συζήτηση στη βάση του Μνημονίου
Σήμερα θα ακούσουμε είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά την είσοδό του στο Lex Building πριν την συνεδρία.
Δείτε δηλώσεις σε ολλανδικά και αγγλικά
UPDATE
Ντάισελμπλουμ: Η συμφωνία είναι συμφωνία
UPDATE
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Με τους επικεφαλής της τρόικας παρόντες οι Ευρωπαίοι σε μια πρώτη ανάγνωση στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα ότι δεν «αστειεύονται», αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος που η χώρα ήδη τρέχει.
Στη συνεδρία του Eurogroup ο πρόεδρος του άτυπου σώματος θα παραθέσει τις δικές του θέσεις ή καλύτερα θα περιγράψει την κατάσταση στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται κι έπειτα θα δώσει τον λόγο σε Λαγκάρντ και Ντράγκι, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους οπτική αναφορικά με την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, θα μιλήσει ακολούθως για το γνωστό εδώ και μέρας πρόγραμμα-γέφυρα των δέκα σημείων που έχει σχεδιάσει με την προσδοκία πως οι δανειστές της χώρας θα δουν με ευνοϊκό μάτι μια μικρή –έστω- χαλάρωση σε σχέση με εφαρμογή μέτρων, αλλά και επέκτασης της δανειακής σύμβασης.
Στις Βρυξέλλες έφτασε τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εντός της ημέρας θα έχει σειρά επαφών και αύριο, Πέμπτη (12/2) θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.
Και οι δύο άντρες με τα επιτελεία τους έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το πρόγραμμά τους, λόγω ιδιαίτερα άσχημων καιρικών συνθηκών. Το πρωινό της Τετάρτης (11/1) στην Αθήνα χιόνιζε και φυσούσε κι έτσι οι τεχνικοί χρειάστηκε να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους αλλά και επιμέλεια στα αεροσκάφη, για να είναι σε θέση να πετούν χωρίς προβλήματα.
Ανταπόκριση Αντρέας Κωστουρής