Powered by

Διασταυρώνουν ξίφη Βαρουφάκης- Σόιμπλε

Σε διαμάχη μέχρι τελικής πτώσης φαίνεται ότι θα εξελιχθεί το Eurogroup. Μέχρι χθες Τρίτη, παραμονή της κρίσιμης συνάντησης, ελληνική κυβέρνηση και Βρυξέλλες έκαναν δηλώσεις που φανερώνουν το έντονο κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Βαρουφάκης: Δεν δεχόμαστε κανένα τοξικό όρο του μνημονίου

Απαντώντας σε ειρωνικά σχόλια και κατηγορίες της αντιπολίτευσης σε σχέση κυρίως με την αλλαγή της προεκλογικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μνημόνιο, ο έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι απορρίπτουμε το 100% των τοξικών όρων του μνημονίου, προσθέτοντας ότι τοξικό είναι περίπου το 30% των προβλέψεών του. Αντίθετα, το 70% των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει θα μπορούσε να κρατηθεί προκειμένου να συμφωνήσουν και οι εταίροι μας επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης, τοποθέτηση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά δε τις συστάσεις-συμβουλές της Αντιπολίτευσης για διαπραγμάτευση χωρίς ρήξη με τους εταίρους, ο κ. Βαρουφάκης τους κάλεσε να δουν το οξύμωρο που κρύβεται σε αυτή την τοποθέτησή τους: αν αποκλείεις εκ προοιμίου τη ρήξη, αν δεν τολμάς ούτε καν να διανοηθείς ότι μπορεί να υπάρξει, δεν πας για διαπραγμάτευση, κάθεσαι σπίτι σου, είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να την αποφύγει.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για ν΄αποφύγουμε τη ρήξη, αλλά δεν την αποκλείουμε εκ των προτέρων» είπε.

Εξέφρασε για άλλη μια φορά την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί αμοιβαία επωφελής για την Ελλάδα και την Ευρώπη συμφωνία, τονίζοντας ότι θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με «λογικές και σώφρονες προτάσεις. Αν και πέρασα πολύ χρόνο μελετώντας τη θεωρία των παιγνίων δεν πρόκειται να την εφαρμόσω. Δεν παίζεις με το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε.

Σόιμπλε: Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα στήριξης, τελειώνουν όλα

«Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα βοήθειας, τελειώνουν όλα» λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι αναμένει να ακούσει κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα την Τετάρτη. Η νέα αυτή δήλωση του Β.Σόιμπλε, ανατρέπει το σκηνικό συγκρατημένης αισιοδοξίας για την έκβαση του έκτακτου Eurogroup που δημιουργούν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, προμηνύοντας ότι θα δοθεί σκληρή μάχη.

«Θέλουμε να ακούσουμε κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα την Τετάρτη. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν» είπε.

Ο Σόιμπλε, σπεύδει μάλιστα να διαψεύσει και τα περί σχεδίου της Κομισιόν και συμφωνίας με την Ελλάδα για πρόγραμμα-γέφυρα όπως θέλει να το ονομάζει η ελληνική πλευρά, μιλώντας για λανθασμένα δημοσιεύματα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση νέου προγράμματος για την Ελλάδα. «Έχουμε ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για την σύνοδο της G20.

«Ποτέ κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα. Και κανείς εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας» πρόσθεσε αυστηρά ο Σόιμπλε.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»