Αγκαστινιώτης: Τεράστιες προοπτικές επενδύσεων

O πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Investors Summit, ανέπτυξε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άρχισε την ομιλία του, αναφερόμενος στη βαθιά ιστορία του νησιού η οποία είναι συνδεδεμένη με την εμπορία του χαλκού. Σύγχρονοι σταθμοί στην οικονομία της Κύπρου, όπως ανέφερε, είναι η ένταξη μας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη το 2008. Δεν έκρυψε από τους παρευρισκόμενους ότι η απόφαση του Eurogroup το 2013 ταρακούνησε την οικονομία του νησιού, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι πλέον το νησί γύρισε σελίδα και βρισκόμαστε σε πορεία ανάπτυξης.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Αγκαστινιώτης, αναφέρθηκε στις προοπτικές επενδύσεων στην Κύπρο κάνοντας λόγο για τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ανέφερε ότι η χώρα διαθέτει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, που είναι πλήρως συμβατό με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ένα από τα πιο ελκυστικά φορολογικά συστήματα στην Ευρώπη.

Στο τελευταίο μέρος της παρουσίασής του, ο κ. Αγκαστινιώτης παρουσίασε τους κυριότερους τομείς προσέλκυσης επενδύσεων. Τόνισε ότι ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών αναγνωρίζεται ευρέως ως “Centre of Excellence” και αναφέρθηκε στην αύξηση των αιτήσεων για εγγραφή εταιρειών κατά τη διάρκεια του 2014. Παράλληλα, ανέφερε ότι  ο κλάδος των εναλλακτικών επενδύσεων αμοιβαίων κεφαλαίων έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ενώ σημείωσε ότι τα κεφάλαια υπό διαχείριση στην Κύπρο έχουν αυξηθεί κατά 6% για τους πρώτους 6 μήνες του 2014.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του CIPA έκανε λόγο για τις προοπτικές ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, υπενθυμίζοντας ότι οι δυνατότητες του αντικατοπτρίζονται από την πρόσφατη εισροή ξένων κεφαλαίων, καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν εμπλακεί άμεσα στην ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τοπικών τραπεζών.

Σημαντική, όπως ανέφερε, είναι και η συμβολή της ναυτιλίας στην οικονομία, καθώς η Κύπρος έχει σήμερα τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην ΕΕ και τον δέκατο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Επίσης, τόνισε ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία είδε πρόσφατα μια σειρά μεγάλων επενδύσεων από ξένους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ οι επενδύσεις στα πρότζεκτ της υγείας και ευεξίας και στις μαρίνες έχουν προσελκύσει σε μεγάλο βαθμό το διεθνές ενδιαφέρον. 

Άλλοι τομείς που προσφέρουν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες είναι τα μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακά έργα, όπως τα θεματικά πάρκα, πολυτελή ακίνητα, και γήπεδα γκολφ. Τόνισε ότι 18 από τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν στο συνέδριο. Ανέφερε επίσης ότι  η κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη ενός ενιαίου ολοκληρωμένου Casino Resort.

Τέλος, αναφέρθηκε στις προοπτικές στον κλάδο της ενέργειας. «Η παραγωγή ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να σημειώσει αισθητή αύξηση κατά τα επόμενα έτη, ιδίως στους τομείς της Ηλιακής και Αιολικής Ενέργειας, ενώ η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δημιουργεί σαφώς τεράστιες προοπτικές για την οικονομία μας», κατέληξε. 

 

 

Δειτε Επισης

Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid-Cyprus Dog Shelter
Προκήρυξη διαγωνισμού «Cyprus Quality Leader 2025»
Ηγεσία και καινοτομία στο 15ο Limassol Economic Forum
Lidl Wellness Camp 2024: Πώς μπορείτε να μετατρέψετε αυτό το φθινόπωρο σε εφαλτήριο για μια νέα αρχή στη ζωή σας
Πνευματικά δικαιώματα: Κρίνεται στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η τύχη του νόμου που ψήφισε η Βουλή
Φόρουμ ορόσημο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου
Σε νέα αναπτυξιακή πορεία το ΤΕΠΑΚ-Τα €125 εκατ. από ΕΤΕπ και οι δύο αποφάσεις που έλαβε το Πανεπιστήμιο
Ψάχνει γη στη Λευκωσία για ανέγερση κτιρίου/ων ο ΟΑΥ-Η πρόσκληση ενδιαφέροντος
Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ στηρίζουν το όραμα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος