Tα έργα που κέντρισαν το ενδιαφέρον της Berkley Acquisitions

Εντυπωσιασμένος από κάποια έργα που παρουσιάστηκαν στο Cyprus Investors Summit εμφανίστηκε ο Eli Braha Senior Managing Director της Berkley Acquisitions. Ιδιαίτερη έκπληξη εξέφρασε από την ποιότητα και το μέγεθος των έργων αλλά και από τα πολλά έργα γκολφ.

Είναι παράξενο που υπάρχουν τόσες πολλές αναπτύξεις γκολφ στην Κύπρο γιατί στην αγορά των ΗΠΑ και της Ασίας είναι αρνητικά λόγω του κόστους, σχολίασε μιλώντας αποκλειστικά στο InBusinessNews. Εξηγώντας πως στο εξωτερικό κοστολογούνται στο $1εκ. ανά τρύπα, εξέφρασε λίγη διστακτικότητα γι’ αυτά διερωτούμενος αν μπορούν να συνυπάρξουν τόσα πολλά σε ένα μόνο νησί. Το ενδιαφέρον του Managing Director της Berkley Acquisitions επικεντρώθηκε στα εμπορικά έργα που βρίσκονται εντός των πόλεων. «Εκεί επικεντρωνόμαστε, σε εμπορικά έργα που μπορούν να γίνουν πολλές πωλήσεις. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε έργα που παρέχουν πολλές υπηρεσίες». 

Ο κ. Braha ξεκαθάρισε πως ένας σοβαρός επενδυτής εκτός ΕΕ ψάχνει για Internal Rate of Return της τάξης του 25-28% για μία περίοδο πενταετίας για να φέρει κεφάλαιο στην Κύπρο κάτι που απέχει σημαντικά από αποδόσεις της τάξης του 6%, που ακούστηκαν, σχολίασε. «Θα ανέμενα επίσης, να ακούσω περισσότερα για preferred return στον επενδυτή αλλά και σε σχέση με το τι πάει στον επενδυτή και τι στον εργολάβο. Ειδικά για έργα που ακόμα δεν υπάρχει υποδομή αλλά μόνο ένα master plan και κάποιες άδειες είναι αρκετά δύσκολο. 

Ερωτούμενος για έργα που του κέντρισαν το ενδιαφέρον ανέφερε τα δύο εμπορικά κτίρια της Pafilia στη Λεμεσό αλλά και το Lord Byron της Tofarco στη Λευκωσία.

Πάντως, ξεκαθάρισε πως για να κεντρίσει ένα έργο το ενδιαφέρον του επενδυτή θα πρέπει να παρουσιαστεί με «ανοικτά χαρτιά» και πλήρη διαφάνεια.  

Σχολιάζοντας το συνέδριο εξέφρασε την έκπληξη του για το υψηλό επίπεδο σχολιάζοντας πως ήταν κάτι που δεν περίμενε. Τον εξέπληξε επίσης η πολύ καλή προεργασία που έγινε στα έργα που παρουσιάστηκαν.
Ιδιαίτερη εντύπωση του προκάλεσε και η ομιλία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη αναφέροντας πως υπάρχουν προοπτικές από την ενέργεια. 

Σιγκαπούρη της Μεσογείου

Η Κύπρος έχει πολλές ομοιότητες με τη Σιγκαπούρη και θα μπορούσε να γίνει ο κόμβος που να συνδέει διάφορες περιοχές με την ΕΕ. «Σε δύσκολους καιρούς η εμπλοκή και η προσπάθεια που καταβάλουν θεσμοί όπως ο CIPA και ο CIFA για προσέλκυση επενδύσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικοί».

Θα επένδυε στην Κύπρο

Ο Eli Braha ξεκαθάρισε πως δεν φοβάται να επενδύσει στην Κύπρο. «Είναι καθαρές επενδύσεις σε χώρα με τις κατάλληλες δομές». Υπάρχει το θέμα της Ρωσίας, της Ελλάδας, η στάση των αγορών αλλά θεωρώ πως η Κύπρος είναι στο σωστό δρόμο, εξήγησε συγκρίνοντας και την κατάσταση στο νησί όταν το επισκέφθηκε πρώτη φορά πριν 18 μήνες. Έδωσε το παράδειγμα των κινεζικών επενδύσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αν γίνει μία επένδυση θα ακολουθήσουν κι άλλες. Υπάρχει η διαφάνεια, οι επαγγελματίες και οι υποδομές. Το ερώτημα είναι κατά πόσον τα έργα είναι πολύ μεγάλα; «Θα ερχόταν κάποιος επενδυτής στην Κύπρο για να δώσει τόσα χρήματα;». 

 

Δειτε Επισης

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Το απόρρητο και η ασφάλεια
Μ. Χατζημανώλη: Αύξηση κατά 12% των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων υπό κυπριακή σημαία
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid-Cyprus Dog Shelter
Προκήρυξη διαγωνισμού «Cyprus Quality Leader 2025»
Ηγεσία και καινοτομία στο 15ο Limassol Economic Forum
Lidl Wellness Camp 2024: Πώς μπορείτε να μετατρέψετε αυτό το φθινόπωρο σε εφαλτήριο για μια νέα αρχή στη ζωή σας
Πνευματικά δικαιώματα: Κρίνεται στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η τύχη του νόμου που ψήφισε η Βουλή
Φόρουμ ορόσημο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου
Σε νέα αναπτυξιακή πορεία το ΤΕΠΑΚ-Τα €125 εκατ. από ΕΤΕπ και οι δύο αποφάσεις που έλαβε το Πανεπιστήμιο
Ψάχνει γη στη Λευκωσία για ανέγερση κτιρίου/ων ο ΟΑΥ-Η πρόσκληση ενδιαφέροντος