Λουκέτο σε ανενεργούς οργανισμούς

Καταργούνται οργανισμοί που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Πρόκειται για: τον  Οργανισμό Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων, την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων και την Παγκύπρια Εταιρία Αρτοποιών. «Ενθαρρύνεται επίσης η ανάληψη των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών από αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών, ώστε η λειτουργία του Οργανισμού να τερματιστεί το 2015».
 
Επεσήμανε επίσης ότι στην τελευταία απόφαση του Υπουργικού έχει ληφθεί απόφαση και για την κατάργηση του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης με το θεσμό της γεωργικής ασφάλισης να μεταφέρεται στο Υπουργείο Γεωργίας.

Μεταρρύθμιση Τμήματος Εφόρου Εταιριών 

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός μέχρι σήμερα:

•    Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 40,000 καθυστερημένων εγγράφων που αφορούν στοιχεία εταιρειών. 
•    Διαγράφηκαν 32,000 ανενεργές εταιρείες. 
•    Σαρώθηκαν 145.000 φάκελοι εταιρειών (ανεβάζοντας τον αριθμό των εταιρειών με πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο στις 185.000)
•    Μέσω των ενεργειών της ομάδας δράσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα η συμμόρφωση για την υποβολή των οφειλόμενων από τις εταιρείες ετήσιων εκθέσεων και οικονομικών καταστάσεων η οποία μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή λόγω της έλλειψης ελέγχου. 
•    Ετοιμάστηκε τροποποίηση και εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας εγγραφής εταιρειών η οποία βρίσκεται στην ΝΥ για νομοτεχνική επεξεργασία. 
•    Για σκοπούς καλύτερης εξυπηρέτησης των εταιριών και του κοινού, μετά από απόφαση του ΥΣ έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί Κέντρο τηλεξυπηρέτησης. 

Σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα τα οποία προβλέπουν: 

•    την πλήρη χαρτογράφηση και ανασχεδιασμό των διαδικασιών των Κλάδων  Εταιρειών και Πνευματικής Ιδιοκτησίας με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού (Μάιος 2015)
•    την πλήρη σάρωση των φακέλων των ενεργών εταιρειών (Μάρτιος (2015) 

Κινητικότητα μεταξύ ΗΟ και ΔΥ

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου φέρνει στο προσκήνιο το θέμα των εργαζομένων. "Για να είμαστε όμως συνεπείς, όχι μόνο στους εργαζομένους αλλά και στους φορολογούμενους, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τους εργαζόμενους εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Είναι για αυτό που προωθούμε ένα σύστημα κινητικότητας, ακριβώς για την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ανάλογα με τις συνεχώς μεταλλασσόμενες ανάγκες", σημείωσε.

Επιπρόσθετα, εξήγησε ότι αυτό το θέμα λύνεται με τον «Περί κινητικότητας Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Ημικρατικών οργανισμών Νόμο», ο οποίος θα δίνει την ευκαιρία απόσπασης προσωπικού από Ημικρατικούς Οργανισμούς στη Δημόσια Υπηρεσία μέσω της ΕΔΥ, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται σήμερα  μεταξύ των τμημάτων και υπηρεσιών του δημοσίου. 

"Το νομοσχέδιο από πλευράς κυβέρνησης έχει ετοιμαστεί και βρίσκεται στα τελικά στάδια νομοτεχνικού ελέγχου από τη ΝΥ. Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχα με το ΓΕ με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό ή συνταγματικό κώλυμα και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή πολύ σύντομα για ψήφιση" κατέληξε ο υφυπουργός. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πετρίδης: Τέλος στο «σπασμένο τηλέφωνο»Εξωτερική αξιολόγηση Κτηματολογίου, ΚΕΠ και Πολεοδομίας

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο