Λακκοτρύπης: Κεντρικός ρόλος Κύπρου-Ελλάδας στα ενεργειακά

Στην ανάγκη αλλά και στα οφέλη ενός «καλά δομημένου πλάνου δράσης», μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες τις μεγάλες προκλήσεις, τόσο γεωπολιτικά όσο και στον οικονομικό και, κατ’ επέκταση, στον επιχειρηματικό τομέα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, στο 9ο Συνέδριο (CEO Summit 2015) υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων που έγινε το απόγευμα Τρίτης (8/12) στην Αθήνα, υπό της αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, και με τίτλο «Γεωπολιτική: Μπορεί η Ελλάδα να Αναδυθεί ως Επιχειρηματικό Κέντρο;».

«Η Ελλάδα και η Κύπρος, που από τα βάθη των αιώνων είχαν μαζί τους την γεωγραφία, τώρα έχουν μαζί τους και την γεωλογία», είπε ο Κύπριος Υπουργός όταν αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έχει πράξει έως τώρα η Κύπρος στον ενεργειακό τομέα, και σε τι προσδοκά από εδώ και στο εξής.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως θεωρεί ότι η συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας γενικότερα μπορεί να τροφοδοτήσει τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, έτσι ώστε να τεθούν τα θεμέλια για την πολυπόθητη περιφερειακή σταθερότητα και την ειρήνη.

Η ανάγκη για ενεργειακές συνεργασίες, όπως είναι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ με υποθαλάσσιο καλώδιο, καθώς και ο διασυνοριακός αγωγός αερίου «EastMed Pipeline», ο οποίος θα διασυνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, μπορούν να αμβλύνουν τις εντάσεις και να παγώσουν ή ακόμα και να τερματίσουν τις συγκρούσεις πολιτικού χαρακτήρα μεταξύ χωρών, ανάφερε ο Κύπριος Υπουργός.

«Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι ο ρόλος και των δύο χωρών, της Κύπρου και της Ελλάδας, θα είναι καταλυτικός προς επίτευξη της πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας των χωρών της περιοχής μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε στη συνέχεια ότι λόγω των σημαντικών ανακαλύψεων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου, η περιοχή έχει αναδειχθεί σε έναν εν δυνάμει εξαγωγέα φυσικού αερίου. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, συνέχισε, η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ της Κύπρου και των γειτονικών χωρών με αμοιβαία συμφέροντα και οφέλη, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της πολιτικής της κυπριακής Κυβέρνησης. Και πρόσθεσε:

“Η Κύπρος άλλωστε, διαχρονικά διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και, φυσικά, την Ελλάδα, ενώ μεγάλη έμφαση δίδεται από μέρους μας στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες για διατήρηση και ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας”.

Αναφέρθηκε περαιτέρω ο Υπουργός Ενέργειας στις Συμφωνίες Οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την  Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, στη βάση της αρχής της μέσης γραμμής και των προνοιών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και  το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Και ενημέρωσε τους συνέδρους ότι επιπρόσθετα με την Αίγυπτο έχει υπογραφεί στις 12 Δεκεμβρίου 2013 Συμφωνία Συνεκμετάλλευσης ενδεχόμενων κοιτασμάτων που εκτείνονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής, ενώ παρόμοια συμφωνία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και με το Ισραήλ.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε εδώ ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν άριστες διμερείς σχέσεις και ως εκ τούτου εξετάζεται από τις δύο χώρες, τόσο σε επίπεδο Κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο εταιρειών, η δυνατότητα εξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου της Αιγύπτου.

Πρωταρχικής σημασίας για την περιφερειακή συνεργασία, για την οποία εργαζόμαστε και στην οποία επενδύουμε ως Κράτος, είπε, είναι η τριμερής συνεργασία που διατηρούν η Ελλάδα και η Κύπρος με άλλες χώρες. «Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ικανοποίηση ότι οι τρεις χώρες, συνεπείς και αφοσιωμένες σε αυτή τη συνεργασία, θα συμμετέχουν στην 3η Τριμερή Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, εδώ στην Αθήνα».

Καταλήγοντας ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική της Κύπρου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή συνεργασία, καθώς και τη δημιουργία και διατήρηση  μακροχρόνια καλών σχέσεων με τους γείτονές της.

«Ιδιαίτερα όσον αφορά το καίριο ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθρακικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διαμορφώνουμε και να υλοποιούμε τη στρατηγική μας, ισορροπώντας πάντοτε τις διάφορες τεχνοοικονομικές παραμέτρους με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη δύσκολη πολιτικά περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος στην εισαγωγή του είχε ενημερώσει τους συνέδρους και για την τρέχουσα θετική, όπως είπε, εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στη Κύπρο, με ακόμα θετικότερες προοπτικές για τη συνέχεια, όπως ανέφεραν οι δανειστές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εξήρε τον ρόλο της VTTI Cyprus ο Παπαναστασίου-Εκδήλωση για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας
Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω στις κατοικίες: Στις 236 οι αιτήσεις, συνεχίζεται ομαλά η διαδικασία υποβολής
Πετρέλαιο: Βουτιά 3% στις τιμές μετά τις αναφορές για εκεχειρία Ισραήλ-Χεζμπολάχ
EnergyIntel: Ηγετική παρουσία στην ενεργειακή μετάβαση
Εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο-Πάνω από τα 75 δολάρια το Brent
Ο προγραμματισμός της Exxon Mobil για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Άρντιλ
Κέρδη 2% για το πετρέλαιο με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία
Πτώση 0,7% για τις τιμές του πετρελαίου
Βολές και αιχμές πρατηριούχων κατά της ΕΠΑ-Βλέπουν έλλειψη βούλησης για διερεύνηση καταγγελίας για τις τιμές
BofA: Οι τιμές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα καταγράψουν μείωση λόγω των δασμών του Τραμπ