Powered by

Νέες συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις ζητά η ΣΕΚ

Σταδιακή επανάκτηση των εισοδημάτων των εργαζομένων τα οποία απωλέσθηκαν μεσούσης της κρίσης ζητούν οι συντεχνίες κατά την υποβολή των αιτημάτων τους για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, που λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΚ.

Αίτημα λογικό κατά τη ΣΕΚ με δεδομένο, όπως αναφέρει, ότι οι μισθωτοί σήκωσαν στους ώμους τους το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης αλλά και πραγματιστικό με βάση την παραγωγικότητα η οποία την τελευταία τριετία αγγίζει το 1 %.

Αναφέροντας ότι η κυπριακή οικονομία, ύστερα από τέσσερα χρόνια βαθιάς ύφεσης, εισήλθε δειλά –δειλά στον αστερισμό της ανάκαμψης με θετικά σημάδια σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και πως ο ρυθμός ανάπτυξης από το 1,2% φέτος αναμένεται να ανεβάσει στροφές στην επόμενη τριετία ξεπερνώντας το 2% το 2018, η ΣΕΚ αναφέρει ότι οι εργοδότες οφείλουν να αντικρίσουν τα συντεχνιακά αιτήματα με σύνεση και υπευθυνότητα, δημιουργώντας εύφορο κλίμα για ομαλή ανανέωση των συλλογικών συμφωνιών χωρίς εργασιακές συγκρούσεις και κοινωνικές αναταράξεις.

«Ήδη, το πρώτο δείγμα γραφής εκ μέρους των εργοδοτών μερικών κλάδων, όπως των κατασκευών και της βιομηχανίας, καταγράφεται ως ελπιδοφόρο. Στον τομέα των κατασκευών, ο οποίος έχει τραυματισθεί σοβαρά κατά την περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, έχει συμφωνηθεί όπως βασικά ωφελήματα των συλλογικών συμβάσεων κατοχυρωθούν νομοθετικά. Αυτή η θετική εξέλιξη, που περιποιεί τιμήν για τους εργολάβους, αναμφίβολα θα ενδυναμώσει την σχέση εμπιστοσύνης εργοδοτών και συντεχνιών με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για την οικονομία και την κοινωνία», σημειώνει η ΣΕΚ.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το παράδειγμα των εργολάβων θα ακολουθήσουν και οι ξενοδόχοι, στον κλάδο των οποίων σημειώνονται συνεχείς παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων, με αιχμή τα εκδηλούμενα κραυγαλέα κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης και αδήλωτης απασχόλησης. Ο κλάδος των ξενοδοχείων είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας που όχι μόνον δεν επλήγη από την κρίση αλλά τουναντίον κατέγραψε θετικότατους ρυθμούς με αυξημένη, μάλιστα, επίδοση κερδών» προσθέτει, αναφέροντας ότι προσδοκεί πως οι ξενοδόχοι θα επιδείξουν πνεύμα σύνεσης και ευθύνης πρωτοστατώντας στην εδραίωση μιας νέας δημιουργικής εποχής στις εργασιακές σχέσεις, μακριά από τα καρκινώματα του παρελθόντος αλλά και θετική στάση στα προωθούμενα νομοσχέδια που σκοπεύουν να θέσουν φραγμό στην αδήλωτη εργασία και να διασφαλίσουν την ίση μεταχείριση στην εργασία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode