Powered by

Αύξηση 2,3% του ΑΕΠ

Ανέβασε ρυθμούς η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2015 με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να αυξάνεται κατά 2,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 2,2%. Τα στοιχεία είναι σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών στις 13 Νοεμβρίου.

Σε τριμηνία βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε το γ΄ τρίμηνο με ρυθμό 0,4% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Στην προκαταρκτική του εκτίμηση το Υπουργείο Οικονομικών ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης 0,5%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, παρουσίασαν οι τομείς "Μεταποίηση", "Κατασκευές", "Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο", "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Μεταφορές" , "Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές δραστηριότητες", "Διοικητικές και Υποστηρικτικές δραστηριότητες" καθώς επίσης και οι "Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί".

Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς " Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία", " Δραστηριότητες Νοικοκυριών ως Εργοδοτών" καθώς και ο τομέας "Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών".

Η κυπριακή οικονομία, εξήλθε το β΄ τρίμηνο του 2015 από μια βαθιά ύφεση, στην οποία είχε εισέλθει στο β΄ τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας 14 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode