Powered by

Θετική η απάντηση του Δ. Αραδίππου για το εργοστάσιο χρυσού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου αποφάσισε όπως προχωρήσει στην έκδοση άδειας οικοδομής εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στη Β Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου – Καλού Χωριού. Το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από δύο περίπου μήνες συνεδριάσεων αποφάσισε την έκδοση της άδειας με 6 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον και μία αποχή.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «σήμερα έχει ληφθεί η απόφαση για το εργοστάσιο χρυσού ύστερα από δύο μήνες συνεδριάσεων. Η απόφαση ήταν θετική μετά από μεγάλη συζήτηση και αρκετούς όρους που θα τεθούν για την εν λόγω ανάπτυξη».

Κληθείς να σχολιάσει σημείο της επιστολής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας που αναφέρεται σε εκπομπή στην ατμόσφαιρα επικίνδυνων βαρέων μετάλλων, ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «όταν τα εμπλεκόμενα τμήματα επισκέφθηκαν το Δήμο Αραδίππου, η πρώτη τοποθέτηση του Τμήματος ήταν αρνητική ενώ στη συνέχεια ήταν θετική. Η απάντηση που έδωσαν στο ερώτημα μας ήταν πως μετά τις απαντήσεις που πήραν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έδιναν θετική απάντηση αλλά θα έβαζαν ορισμένους όρους στη περίπτωση που το εργοστάσιο τελικά λάβει την άδεια οικοδομής».

Ερωτηθείς για τους όρους αυτούς, ο Δήμαρχος απάντησε πως «πρόκειται για 10 επιστημονικούς όρους  που αφορούν την διαδικασία λειτουργίας του εργοστασίου. Οι όροι αυτοί που θα περιληφθούν στην οικοδομική άδεια, έχουν εξαχθεί μέσα από τις ερωτήσεις που είχε υποβάλει στην προηγούμενη συνεδρία της η Δημοτική Ομάδα του ΔΗΣΥ προς το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και τον μελετητή της εταιρείας».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ευαγγελίδης είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε θετική απάντηση στο αίτημα για άδεια οικοδομής του εργοστασίου «με 6 ψήφους υπέρ, πέντε εναντίον και μία αποχή».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένει αντιδράσεις από τις τρεις οργανώσεις που διαμαρτύρονταν εδώ και δύο περίπου μήνες εναντίον της ανέγερσης του εργοστασίου, απάντησε πως «ο κόσμος δικαιούται να διαμαρτύρεται και να εκφράζει τις ανησυχίες του. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έκδοση της απόφασης υπήρξε γιατί έπρεπε να δούμε με κάθε σοβαρότητα αυτή την ανάπτυξη και πιστεύουμε πως με τους όρους που έχουν τεθεί και με το παρατηρητήριο που θα λειτουργήσει άμεσα, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Κληθείς να αναφέρει πως θα λειτουργεί το παρατηρητήριο, είπε ότι «θα στελεχωθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες τους οποίους θα καθορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Συζητήσαμε σήμερα το συγκεκριμένο θέμα και στην επόμενη συνεδρία η κάθε δημοτική ομάδα θα φέρει τις απόψεις της για να καταλήξουμε πότε θα βγούμε σε προσφορές».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ουσιαστικά το παρατηρητήριο θα ελέγχει όχι μόνο αυτή την εταιρεία, αλλά όλες τις βιομηχανικές περιοχές, διότι μπορεί να υπάρχουν εργοστάσια που μολύνουν την ατμόσφαιρα και πρέπει να δούμε γενικά το θέμα της υγείας των πολιτών. Το παρατηρητήριο θα ελέγχει κατά πόσον οι δικλίδες ασφαλείας που έχουμε θέσει για το εργοστάσιο χρυσού θα εφαρμόζονται».  

Ο κ. Ευαγγελίδης ανέφερε ακόμα ότι δεν έχει καμία ενημέρωση από την εταιρεία πότε θα αρχίσει την ανέγερση του εργοστασίου.
 
Σημειώνεται ότι οι δέκα όροι που θα περιλαμβάνονται για τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού είναι οι εξής: το εργοστάσιο δεν θα επεξεργάζεται περισσότερους από 50 τόνους μεταλλεύματος ετησίως, οι ράβδοι χρυσού που θα υπόκεινται σε επεξεργασία θα έχουν ελάχιστη καθαρότητα 80%, ο χώρος αποθήκευσης του χλωρίου στο εργοστάσιο να είναι κλειστός, να διαθέτει σύστημα ελέγχου διαρροών και συστήματα συλλογής χλωρίου, τα οποία να οδηγούν το χλώριο στην πλυντρίδα αερίων και να λειτουργεί υπό αρνητική πίεση ώστε σε περίπτωση διαρροής να μην διαφύγει χλώριο προς τα έξω.

Tα αντιρρυπαντικά συστήματα που θα είναι εγκατεστημένα στο εργοστάσιο θα πρέπει να έχουν τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να διασφαλίζεται ότι η συγκέντρωση του χλωρίου δεν θα ξεπερνά τα 2mg/Nm3, υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Στο εργοστάσιο θα πρέπει να εγκατασταθούν αντιρρυπαντικά συστήματα που να διασφαλίζουν ότι σε περίπτωση διαρροής χλωρίου, δεν θα υπάρξει διαρροή χλωρίου στην ατμόσφαιρα. Ο Φορέας Υλοποίησης υποχρεούται να παρουσιάσει τις επίσημες τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος αντιρρύπανσης, με βάση τις οποίες θα αποδεικνύεται το πιο πάνω, πριν την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου.

 Ακόμα να υπάρχει εφεδρική πηγή παραγωγής ενέργειας που να μπορεί να τίθεται άμεσα σε λειτουργία σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, να διασφαλιστεί ότι όλα τα αντιρρυπαντικά συστήματα του εργοστασίου θα είναι συνδεδεμένα με την εφεδρική αυτή πηγή ενέργειας και να υπάρχει εφεδρικό σύστημα αντιρρύπανσης που να μπορεί να τίθεται άμεσα σε λειτουργία σε περίπτωση που το κύριο σύστημα αντιρρύπανσης υπολειτουργεί ή καταρρεύσει.
 
Ο φορέας υλοποίησης υποχρεούται να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες πριν την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου, να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί σύστημα διαχείρισης για την καλή λειτουργία του εξοπλισμού αντιμετώπισης των εκτάκτων περιστατικών και να γίνει χρηματοδότηση με συγκεκριμένο ποσό του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου για την ευρύτερη περιοχή και έλεγχο όλων των βιομηχανικών και βιοτεχνιών περιοχών του Δήμου.
 
Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο πολίτες των οργανώσεων «Κάτοικοι της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου Κρασά», «Ομάδα Πρωτοβουλίας Δρομολαξιάς - Μενεού» και «Λάρνακα εν Δράσει», πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου να μην αδειοδοτήσει τη χωροθέτηση του εργοστασίου, το οποίο είχε χαρακτηριστεί βαριάς βιομηχανίας αλλά η χωροθέτηση του θα γινόταν στην Β Βιομηχανική περιοχή Αραδίππου  - Καλού Χωριού που είναι ελαφριάς βιομηχανίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»