O. Mιχαηλίδης: Πολλά τα προβλήματα από τη Solvency II

Από 1.1.2016 τίθεται σε ισχύ η Οδηγία για Φερεγγυότητα ΙΙ, η οποία αποτελεί το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας που θα διέπει τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ετήσια έκθεσή της, είναι πιθανή η αντιμετώπιση προβλημάτων καθώς εταιρείες πιθανόν να μην τα καταφέρουν, ενώ σύμφωνα με λειτουργούς της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, δεν τους είχε παρασχεθεί επαρκής εκπαίδευση, όσον αφορά στην υιοθέτηση της Οδηγίας για τη Φερεγγυότητα ΙΙ.  

Χωρίς εκπαίδευση το προσωπικό
Εξηγώντας τις καταγγελίες και τα παράπονα του προσωπικού ότι δεν έχουν τύχει εκπαίδευσης, «η Έφορος πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι θεωρεί ότι οι δηλώσεις των πιο πάνω λειτουργών ελέγχου δεν αποτελούν τεκμήριο για το εν λόγω θέμα. Μας διαβεβαίωσε επίσης ότι οι λειτουργοί ελέγχου συμμετέχουν σε διάφορα σχετικά σεμινάρια και συνέδρια, στα πλαίσια που το επιτρέπουν οι οικονομικοί και οι ανθρώπινοι πόροι της Υπηρεσίας, και απέδωσε τις δηλώσεις τους στο άγχος που νιώθουν για το εύρος των ελέγχων που θα πρέπει να διεξάγουν σύντομα με την εφαρμογή της Φερεγγυότητας ΙΙ».

Η Υπηρεσία, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να τεκμηριώσει το πιο πάνω, αφού όταν ζητήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία κατάλογος των λειτουργών ελέγχου, που συμμετείχαν στα πιο πάνω σεμινάρια, χρειάστηκε να ερωτηθούν οι ίδιοι οι λειτουργοί ελέγχου. Επίσης, στην κατάσταση που ετοιμάστηκε και αποστάληκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία περιλήφθηκαν 10 σεμινάρια/συνέδρια, τα οποία διενεργήθηκαν από το 2007 μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, και στα οποία είτε συμμετείχαν διάφοροι λειτουργοί ελέγχου ή τους διανεμήθηκε το σχετικό υλικό. «Επιπλέον, όπως μας αναφέρθηκε διενεργούνται και ενδοτμηματικά σεμινάρια από το 2009. 

Η Υπηρεσία μας εξασφάλισε το πρόγραμμα από τα δύο τελευταία σεμινάρια τα οποία περιλαμβάνονταν στη κατάσταση που μας αποστάληκε. Το ένα, μικρής διάρκειας, αφορούσε σε καθοδήγηση των εποπτευόμενων για την ετοιμασία εκθέσεων Own Risk & Solvency Assessment/Forward Looking Assessment of Own Risk καθώς και στη διαμόρφωση πολιτικής ανάληψης κινδύνων. Το άλλο ήταν συνέδριο στο οποίο έγιναν ολιγόλεπτες παρουσιάσεις από διάφορους παρευρισκόμενους και κατά συνέπεια όχι σε βάθος ανάλυση».

Πιθανή η αντιμετώπιση προβλημάτων φερεγγυότητας
Από την άσκηση αντοχής που διεξήγαγε η Εποπτική Αρχή στις 30 εταιρείες που εμπίπτουν κάτω από το καθεστώς της Φερεγγυότητας ΙΙ, από τις 34 που ήταν αδειοδοτημένες κατά τις 31.12.2013, διαπιστώθηκε ότι 10 εταιρείες, με βάση τα δεδομένα τους κατά τις 31.12.2013, δεν τηρούσαν τα απαιτούμενα όρια φερεγγυότητας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση που υποβλήθηκε στην EIOPA για ενημέρωσή της για τα αποτελέσματα του πιο πάνω ελέγχου, για τις 3 από τις 10 εταιρείες το πρόβλημα λύνεται με αύξηση της διασποράς των περιουσιακών τους στοιχείων ενώ για τις υπόλοιπες 7 το πρόβλημα λύνεται μόνο με αύξηση κεφαλαίων.

Το συνολικό ποσό της απαιτούμενης αύξησης κεφαλαίων, ανερχόταν σε €30,8 εκ. εκ των οποίων τα €22 εκ. αφορούν σε μία ασφαλιστική εταιρεία που είναι θυγατρική εταιρεία ξένου ομίλου ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης της εταιρικής του δομής και υπάρχει διαβεβαίωση διοχέτευσης της θυγατρικής εταιρείας με τα απαιτούμενα κεφάλαια, πριν την εφαρμογή της Φερεγγυότητας ΙΙ. Επιπλέον, με βάση τις εκθέσεις Own Risk and Solvency Assessment (ORSA), η ετοιμασία των οποίων αποτελεί υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρειών βάσει της Οδηγίας για τη Φερεγγυότητα ΙΙ, 2 εταιρείες διαφαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα το 2016 με την εισαγωγή της Φερεγγυότητας ΙΙ και απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση τους από την Εποπτική Αρχή. Για τις ασφαλιστικές εταιρίες που κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της Φερεγγυότητας ΙΙ θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κεφαλαίων για σκοπούς φερεγγυότητας, παρέχεται 2ετης περίοδος προσαρμογής (μέχρι 31.12.2017).
 
Όπως πληροφόρησε η Έφορος την Ελεγκτική Υπηρεσία, μέχρι τις 30.6.2015 ο αριθμός των εταιρειών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της Φερεγγυότητας ΙΙ μειώθηκε στις 3 και τα συνολικά νέα κεφάλαια που θα χρειαστούν περιορίστηκαν σε ποσό γύρω στα €5 εκ.

 

Δειτε Επισης

Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ
SupportCY Τρ. Κύπρου: Βάσεις για συνεργασία εθελοντών μεταξύ χωρών σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών
«Βαφτίστηκε» με επίτιμη ανάδοχο την Μαρίνα Χατζημανώλη το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων του CMMI(pics)
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Κόβουν την κουβέντα και στρέφονται νομικά κατά ΟΑΥ τα διαγνωστικά κέντρα- Παύση εργασιών για δύο ώρες
Carob Awards 2024: Για ακόμη μια φορά η πρωτιά στη Gnomi Integrated Communications
Τα χάλκινα βραβεία των Carob Awards 2024-Η κατάταξη
Ξεκινά το CoRES-Ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό ευρωπαϊκό έργο, με την τέχνη και την αειφορία να δημιουργούν το μέλλον
Οι αργυροί νικητές των Carob Awards 2024-Η κατάταξη των γραφείων