Πλήρως ανέτοιμο το κράτος για το ΓεΣΥ

Κάθε χρόνο η ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται στα χρονοδιαγράμματα που αλλάζουν για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας αλλά και στα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν σε Συμβούλους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Για να είναι βιώσιμο το ΓεΣΥ θα πρέπει να αυτονομηθούν τα κρατικά νοσηλευτήρια, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο, ενώ ο ΟΑΥ ρίχνει το μπαλάκι στο Υπουργείο Υγεία και στις Κυβερνήσεις για την κωλυσιεργία στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ωστόσο, υπάρχουν κυβερνητικά τμήματα που παραδέχονται ότι δεν είναι έτοιμα για ΓεΣΥ.

Το Τμήμα Φορολογίας (πρώην ΤΕΠ) και το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέφρασαν την άποψη ότι είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν στον επιπρόσθετο όγκο εργασίας που θα απαιτηθεί, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στα μηχανογραφικά συστήματα και να λειτουργήσει το σύστημα αποκοπής και είσπραξης εισφορών, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και οικονομικών πόρων. Τον Οκτώβριο 2013, υπέβαλαν στο Υπουργείο Υγείας τις ανάγκες τους για προσωπικό, ώστε να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους σχετικά με το ΓεΣΥ, καθώς επίσης χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία τους για την είσπραξη και αποκοπή των εισφορών για το ΓεΣΥ. Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του σχεδίου, τα εν λόγω Τμήματα θα αρχίσουν να ετοιμάζουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι ετοιμάστηκε τελικό προσχέδιο των περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Διαδικασία είσπραξης, καταβολής και παρακράτησης των εισφορών) Εσωτερικών Κανονισμών του 2013 το οποίο αναμένεται να σταλεί στον Υπουργό Υγείας για έγκριση μετά τη ψήφιση του τροποποιητικού νομοσχεδίου.

Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο Συναντίληψης του Ιουνίου 2015, η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ μετατέθηκε στο 2017. Η τροποποίηση της νομοθεσίας, για να καταστεί δυνατή η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, εκκρεμεί από το 2007.  

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ σημείωσε ότι όσον αφορά στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην αναδιοργάνωση/αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και στην κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από τα δημόσια νοσηλευτήρια, αυτές αφορούν θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Οργανισμού, ενώ επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ  έχει ολοκληρώσει τη 2η φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου (Απόφαση ΔΣ:3/9/2015) για το Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ και κάλεσε τις συμμετέχουσες εταιρείες στην υποβολή των προσφορών τους.

Δειτε Επισης

Η επιχειρηματικότητα που δεν γνωρίζει σύνορα
Μαρίνος Σωτηρίου: Όταν η καινοτομία χτυπά στην καρδιά της ιατρικής
Το ταξίδι μιας ιδέας που έγινε παγκόσμιο εργαλείο ενδυνάμωσης
Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ουζμπεκιστάν, οι στόχοι του, η εταιρεία Arosal και ποια είναι η Arofat Salayeva
Πλοία-γίγαντες με πράσινη ενέργεια...Η νέα πορεία της ναυτιλίας
Χρηματιστήρια: Πώς οι συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλαξαν τον χάρτη την τελευταία εικοσιπενταετία
Στο Λονδίνο για...προεκλογική η Χατζημανώλη-Προωθεί την υποψηφιότητα της Κύπρου για μέλος του Συμβουλίου του ΔΝΟ
Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί