Πλήρως ανέτοιμο το κράτος για το ΓεΣΥ

Κάθε χρόνο η ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται στα χρονοδιαγράμματα που αλλάζουν για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας αλλά και στα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν σε Συμβούλους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Για να είναι βιώσιμο το ΓεΣΥ θα πρέπει να αυτονομηθούν τα κρατικά νοσηλευτήρια, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο, ενώ ο ΟΑΥ ρίχνει το μπαλάκι στο Υπουργείο Υγεία και στις Κυβερνήσεις για την κωλυσιεργία στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ωστόσο, υπάρχουν κυβερνητικά τμήματα που παραδέχονται ότι δεν είναι έτοιμα για ΓεΣΥ.

Το Τμήμα Φορολογίας (πρώην ΤΕΠ) και το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέφρασαν την άποψη ότι είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν στον επιπρόσθετο όγκο εργασίας που θα απαιτηθεί, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στα μηχανογραφικά συστήματα και να λειτουργήσει το σύστημα αποκοπής και είσπραξης εισφορών, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και οικονομικών πόρων. Τον Οκτώβριο 2013, υπέβαλαν στο Υπουργείο Υγείας τις ανάγκες τους για προσωπικό, ώστε να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους σχετικά με το ΓεΣΥ, καθώς επίσης χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία τους για την είσπραξη και αποκοπή των εισφορών για το ΓεΣΥ. Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του σχεδίου, τα εν λόγω Τμήματα θα αρχίσουν να ετοιμάζουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι ετοιμάστηκε τελικό προσχέδιο των περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Διαδικασία είσπραξης, καταβολής και παρακράτησης των εισφορών) Εσωτερικών Κανονισμών του 2013 το οποίο αναμένεται να σταλεί στον Υπουργό Υγείας για έγκριση μετά τη ψήφιση του τροποποιητικού νομοσχεδίου.

Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο Συναντίληψης του Ιουνίου 2015, η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ μετατέθηκε στο 2017. Η τροποποίηση της νομοθεσίας, για να καταστεί δυνατή η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, εκκρεμεί από το 2007.  

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ σημείωσε ότι όσον αφορά στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην αναδιοργάνωση/αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και στην κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από τα δημόσια νοσηλευτήρια, αυτές αφορούν θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Οργανισμού, ενώ επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ  έχει ολοκληρώσει τη 2η φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου (Απόφαση ΔΣ:3/9/2015) για το Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ και κάλεσε τις συμμετέχουσες εταιρείες στην υποβολή των προσφορών τους.

Δειτε Επισης

Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ
SupportCY Τρ. Κύπρου: Βάσεις για συνεργασία εθελοντών μεταξύ χωρών σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών
«Βαφτίστηκε» με επίτιμη ανάδοχο την Μαρίνα Χατζημανώλη το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων του CMMI(pics)
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης