powered by

Πλήρως ανέτοιμο το κράτος για το ΓεΣΥ

Κάθε χρόνο η ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται στα χρονοδιαγράμματα που αλλάζουν για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας αλλά και στα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν σε Συμβούλους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Για να είναι βιώσιμο το ΓεΣΥ θα πρέπει να αυτονομηθούν τα κρατικά νοσηλευτήρια, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο, ενώ ο ΟΑΥ ρίχνει το μπαλάκι στο Υπουργείο Υγεία και στις Κυβερνήσεις για την κωλυσιεργία στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ωστόσο, υπάρχουν κυβερνητικά τμήματα που παραδέχονται ότι δεν είναι έτοιμα για ΓεΣΥ.

Το Τμήμα Φορολογίας (πρώην ΤΕΠ) και το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέφρασαν την άποψη ότι είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν στον επιπρόσθετο όγκο εργασίας που θα απαιτηθεί, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στα μηχανογραφικά συστήματα και να λειτουργήσει το σύστημα αποκοπής και είσπραξης εισφορών, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και οικονομικών πόρων. Τον Οκτώβριο 2013, υπέβαλαν στο Υπουργείο Υγείας τις ανάγκες τους για προσωπικό, ώστε να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους σχετικά με το ΓεΣΥ, καθώς επίσης χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία τους για την είσπραξη και αποκοπή των εισφορών για το ΓεΣΥ. Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του σχεδίου, τα εν λόγω Τμήματα θα αρχίσουν να ετοιμάζουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι ετοιμάστηκε τελικό προσχέδιο των περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Διαδικασία είσπραξης, καταβολής και παρακράτησης των εισφορών) Εσωτερικών Κανονισμών του 2013 το οποίο αναμένεται να σταλεί στον Υπουργό Υγείας για έγκριση μετά τη ψήφιση του τροποποιητικού νομοσχεδίου.

Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο Συναντίληψης του Ιουνίου 2015, η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ μετατέθηκε στο 2017. Η τροποποίηση της νομοθεσίας, για να καταστεί δυνατή η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, εκκρεμεί από το 2007.  

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ σημείωσε ότι όσον αφορά στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην αναδιοργάνωση/αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και στην κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από τα δημόσια νοσηλευτήρια, αυτές αφορούν θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Οργανισμού, ενώ επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ  έχει ολοκληρώσει τη 2η φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου (Απόφαση ΔΣ:3/9/2015) για το Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ και κάλεσε τις συμμετέχουσες εταιρείες στην υποβολή των προσφορών τους.

Δειτε Επισης

Η σύσταση της AMLA, οι αναβαθμισμένες απαιτήσεις και οι προκλήσεις συμμόρφωσης για τις ξένες επιχειρήσεις εντός της Ε.Ε.
Μάριος Κοσμά: Ήταν και θα είναι πάντα επενδυτικός προορισμός η Κύπρος-Πώς θα έρθουν παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτές
Το Cyprus Integrity Forum δυναμικά στο πλευρό της Αστυνομίας-Συνάντηση με την ηγεσία της Δύναμης
Ενισχύεται η συνεργασία του Ίδρυματος «Θεοτόκος-Αμερίκος Αργυρίου» και του Σωματείου «Παναγία Ευαγγελίστρια»
Η νέα εποχή της συμμόρφωσης: Τεχνητή νοημοσύνη, blockchain και η πρόκληση της διαφάνειας
Ανδρέας Παπαέτης: Ο DORA ως θεμέλιο ψηφιακής ανθεκτικότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Κωνσταντίνος Κουμίδης: Η διαχείριση ψηφιακών κινδύνων και η ανθεκτικότητα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Μαρία Κυρμίζη-Αντωνίου: Η ΜΟΚΑΣ και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος
Theo Parperis: Πλατφόρμα που ανατρέπει τα δεδομένα στις συγχωνεύσεις και εξαγορές το Ependisis.com (video)
Harm Reduction Conference: Η Στέλλα Κυριακίδου συζητά υγεία και ανθρώπινα δικαιώματα