«Η νεκρή φύση στο έργο Κυπρίων καλλιτεχνών»
09:08 - 07 Δεκεμβρίου 2015

Η νεκρή φύση, όπως επικράτησε να λέγεται η θεματογραφική κατηγορία, η οποία αναπαριστά τρόφιμα είδη, λουλούδια ή οικεία φυσικά ή κατασκευασμένα αντικείμενα, αποτελεί ξεχωριστό είδος στην τέχνη από το τέλος του 16ου αιώνα. Παραδοσιακά δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης, σε αντίθεση με τα ιστορικά, θρησκευτικά, μυθολογικά θέματα, ακόμη και τις προσωπογραφίες ή τις τοπιογραφίες Αντίθετα, από τις αρχές του 20ού αιώνα η ανάπτυξη της θεματογραφικής αυτής κατηγορίας υπήρξε εντυπωσιακή. Ο Cezanne, οι κυβιστές, οι σουρεαλιστές, οι καλλιτέχνες του Dada και της PopArt χρησιμοποίησαν τη νεκρή φύση για να ανατρέψουν αισθητικές αξίες ή για να ασκήσουν κριτική κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων. Τη νεκρή φύση αγκάλιασε και η εννοιολογική τέχνη για τη διαπραγμάτευση πιο αφηρημένων εννοιών. Η ενασχόληση των καλλιτεχνών με έννοιες και εκδηλώσεις του υλικού πολιτισμού οδήγησε σε μια από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην τέχνη με τη σταδιακή εγκατάλειψη από αρκετούς καλλιτέχνες της ψευδαίσθησης της ζωγραφικής αναπαράστασης των αντικειμένων και της αντικατάστασής τους με το ίδιο το αντικείμενο. Έτσι, η νεκρή φύση επαναπροσδιορίζεται και το έργο τέχνης συναντά την ίδια τη ζωή.
Η έκθεση σκοπό έχει να επισημάνει και να αναδείξει εικαστικές καταθέσεις Κυπρίων καλλιτεχνών με θέμα τη νεκρή φύση. Μέσα από τα έργα 41 δημιουργών που ανήκουν ενδεικτικά σε διαφορετικές γενιές – από τους πρωτεργάτες μέχρι τους νεότερους – επισημαίνονται ουσιαστικές κατευθύνσεις και προσανατολισμοί, που συμβάλλουν στην πληρέστερη μελέτη της σύγχρονης κυπριακής τέχνης. Λόγω της στενής σχέσης των Κυπρίων καλλιτεχνών με την ευρωπαϊκή τέχνη, ο επισκέπτης της έκθεσης θα βοηθηθεί ταυτόχρονα να κατανοήσει τη γενικότερη διαδρομή στον χρόνο της σημαντικής αυτής θεματογραφικής κατηγορίας.
Στην έκθεση θα παρουσιασθούν έργα προδρομικών καλλιτεχνών, όπως του Βασίλη Βρυωνίδη, έργα των αποκαλούμενων πατέρων της κυπριακής τέχνης (π.χ. Διαμαντή, Γεωργίου, Κάνθου) και προχωρώντας χρονολογικά, η πορεία ολοκληρώνεται με την ενδεικτική πάντοτε παρουσίαση του έργου κάποιων νεότερων καλλιτεχνών που εκφράζονται με μη συμβατικά υλικά και με νέες μορφές έκφρασης.
Εισαγωγή στη θεματική της νεκρής φύσης θα αποτελέσουν τρεις σημαντικοί πίνακες του 17ου και 18ου αιώνα, ευγενική προσφορά της Λεβεντείου Πινακοθήκης από τη μοναδική συλλογή της με έργα ευρωπαίων ζωγράφων.Πρόκειται για ένα πίνακα του κύκλου του Paul Liégeois, ένα του Φλαμανδού ζωγράφου Jocob Xavier Vermoelen και ένα της Γαλλικής Σχολής.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι πιο κάτω καλλιτέχνες:
Ανδρέου Μαρία, Βότσης Στέλιος, Βρυωνίδης Βασίλης, Γεραλή Μαρίνα, Γεωργίου Πολ. Γεώργιος, Γρηγορίου Θεόδουλος, Διαμαντής Αδαμάντιος, Ιωάννης, Ιωαννίδης Βίκτωρ, Ιωάννου Ελίνα, Κάνθος Τηλέμαχος, Καραγιάν Ανδρέας, Κεντώνης Αχιλλέας, Κοτσώνης Γιώργος, Κουμίδης Γλαύκος, Κουρούσιης Νίκος, Κούτα Μελίτα, Κωνσταντή Μαριάννα, Κωνσταντίνου Δημήτρης, Κώστα Κυριακή, Λαδόμματος Ανδρέας, Λαπίθη Λία, Λιανού Μαρία, Λιασή Τούλα, Λοϊζίδου Μαρία, Μακρίδης Άγγελος, Μπλακ Ελέν, Νικοδήμου Ελένη, Νικολαḯδου-Βασιλείου Λουκία, Νικολάου Ανδρέας, Παπαχαραλάμπους Μαρία, Παράσχος Στας, Πεσλίκας Πόλυς, Σάββα Χριστόφορος, Σαββίδη Έφη, Σουκιούρογλου Μελίνα, Στάθης Κώστας, Φουκαράς Χρίστος, Φραγκούδης Τάκης, Χαραλάμπους Ανδρέας, Χριστοδουλίδης Σάββας.
Το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη και η Επιμελήτρια της Έκθεσης ευχαριστούν θερμά την Λεβέντειο Πινακοθήκη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, την Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τους συλλέκτες και τους καλλιτέχνες που ευγενικά παραχώρησαν έργα για την έκθεση. «Αίσθηση και Νόηση.
Χορηγός
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Υποστηρικτές
Λεβέντειος Πινακοθήκη
G4S Secure Solutions (Cyprus) Ltd
ΟΠΑΠ
Frederick University
Διάρκεια έκθεσης
17 Δεκεμβρίου 2015 – 27 Ιανουαρίου 2016
Ώρες λειτουργίας
Καθημερινά: 16.00 – 20.00
Σάββατο & Κυριακή: 13.00 – 20.00
Δευτέρα κλειστό