Powered by

Οι big spenders του κυπριακού τουρισμού

Πέντε αγορές κατέχουν τα πρωτεία σε σχέση με τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι τουρίστες που προέρχονται από αυτές, κατά τις διακοπές τους στην Κύπρο. Την ίδια ώρα οι συγκεκριμένοι τουρίστες ξοδεύουν εκτός από χρήμα κι αρκετές μέρες στη χώρα για τις διακοπές τους, αν και τόσο τα χρήματα όσο και ο μέσος χρόνος παραμονής στο σύνολο των αφίξεων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι που ξοδεύουν
Πρώτοι στη λίστα με τους τουρίστες που ξοδεύουν τα περισσότερα κατά την παραμονή τους στην Κύπρο βρίσκονται οι Βέλγοι, με μέση δαπάνη κατά τον Σεπτέμβριο της τάξης των 1.045 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας η μέση παραμονή Βέλγων τουριστών στην Κύπρο διαμορφώθηκε στις 7,4 μέρες, την ώρα που ο συνολικός μέσος όρος ανέρχεται στις 10 μέρες.

Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Αυστριακοί, οι οποίοι κάνουν και σημαντικές δαπάνες ενώ είναι πολύ περισσότερη και η παραμονή τους στην Κύπρο. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι οι Αυστριακοί ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1,030 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής τους κατά τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 9,1 μέρες, πολύ κοντά στον μέσο όρο.

Οι Βρετανοί τουρίστες κατέχουν την Τρίτη θέση σε σχέση με τα έξοδα που έκαναν τον Σεπτέμβριο ως τουρίστες, με τη μέση δαπάνη τους να έχει διαμορφωθεί στα 1.022 ευρώ. Μάλιστα, η μέση παραμονή Βρετανών στην Κύπρο ανήλθε στις 10,8 μέρες, πιο πάνω δηλαδή από τον συνολικό μέσο όρο των 10 ημερών.

Τις δύο τελευταίες θέσεις στην πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Ειδικότερα αναφέρεται ότι η μέση δαπάνη των Γερμανών διαμορφώθηκε στα 963,5 ευρώ, ενώ των Γάλλων στα 963. Παράλληλα, η μέση διαμονή Γερμανών στην Κύπρο ανήλθε στο ιδιαίτερα υψηλό νούμερο των 11 ημερών, ενώ στις 9 ημέρες διαμορφώθηκε η μέση παραμονή των Γάλλων.

Προοπτικές
Θετικό αντίκτυπο εκτιμάται ότι θα έχει για τον κυπριακό τουρισμό η ρωσοτουρκική κρίση, κυρίως για το 2016, την ώρα που τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Γαλλία κάνουν τους Ευρωπαίους ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για επιλογή αραβικών χωρών και ευρύτερα χωρών με ισλαμική ταυτότητα για τις διακοπές τους. Παράλληλα, ο ΚΟΤ επιδιώκει να αναδείξει την ασφάλεια της Κύπρου ως ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα έναντι κοντινών, ανταγωνιστικών προορισμών από τους οποίους διεκδικεί τουριστικό μερίδιο.

Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον αναμένονται τα τουριστικά αποτελέσματα αφίξεων και εσόδων για το σύνολο του 2015, αφού με ρεκόρ φλερτάρει ο κυπριακός τουρισμός. Πάντως, από πλευράς ΚΟΤ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που θα καταγραφούν για το τρέχον έτος, το 2016 δύναται να αποφέρει αφίξεις που θα πλησιάσουν τα 3 εκατ. επιβατών.

 

Δειτε Επισης

ACTTA: Χοροεσπερίδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δράσεων για τα 70 χρόνια λειτουργίας του
Ρίχνουν δίκτυα στην πολωνική αγορά-Συνάντηση ΕΤΑΠ Αμμοχώστου με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την χώρα
Άνοιξε εντός του Sunset Gardens το Nomad Bread & Coffee-Μοντέρνες και ευρύχωρες εγκαταστάσεις(pics)
Lordos Hotels: Αναδιοργάνωση θυγατρικής και σε νέα βάση η λειτουργία του Golden Coast Hotel
Στην Αγία Νάπα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Υφ. Ναυτιλίας-Συναντήθηκε με το Δήμαρχο
ΕΤΑΠ Πάφου: Χρηματοδότηση έως €25.000 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-100% χρηματοδότηση
Aphrodite Hills Resort και όμιλος PERHA συνεργάζονται για το ετήσιο Σαββατοκύριακο αγάπης και συνεισφοράς
Παραμένει αισιόδοξος και ρίχνει το γάντι στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου
Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική
Ελληνικός τουρισμός: Κάτω τα έσοδα, πάνω οι αφίξεις και τον Αύγουστο-Οι επτά λόγοι