Ελλάδα: Έως 18/12 η ψήφιση του β' πακέτου μέτρων
17:24 - 07 Δεκεμβρίου 2015
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κατατεθεί και να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, όπως προέκυψε από την άτυπη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς τη Δευτέρα.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο προγραμματισμός και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών αύριο, Τρίτη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν το 1 δισ. ευρώ, αλλά και την έναρξη της αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος.
Η πορεία υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων θα εξεταστεί και στο σημερινό (Δευτέρα) Εurogroup. Επισης, στο περιθώριο του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να συζητήσει με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).
Πάντως τα «αγκάθια» που υπάρχουν μεταξύ των 13 σημείων του β' πακέτου καθιστούν αμφίβολη την τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Δύσκολες -και ίσως χρονοβόρες- προδιαγράφονται οι μάχες για την νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και την προετοιμασία για τη δημιουργία του νέου ΤΑΙΠΕΔ.
Η «έντονη διαπραγμάτευση» που αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών για κρίσιμα ζητήματα βρέθηκε όπως ήταν φυσικό στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τους υπουργούς.
Πάντως για το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, εκφράζεται αισιοδοξία για την πορεία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Εντωμεταξύ ήδη από τις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει οι προειδοποιήσεις ότι αν η Αθήνα επιθυμεί την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ έγκαιρα, πρέπει να επιταχύνει και να υλοποιήσει τα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα. Σε διαφορετική περίπτωση η υποδόση του 1 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί στη δόση μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν πλησιάζει καμία μεγάλη δόση πληρωμής δημοσίου χρέους, τα όπλα πίεσης των δανειστών προς την Αθήνα για γρήγορες και επώδυνες αποφάσεις «αδειάζουν» -τουλάχιστον προσωρινά. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό το επόμενο διάστημα να «σηκώσουν ψηλά» το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, δηλαδή «αν θέλετε να συζητήσουμε για το χρέος τελειώνετε με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων», ή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στην οποία επιμένει η αυστηρή γερμανική πλευρά. Δεν αποκλείεται και συνδυασμός των παραπάνω μαζί με νέους αυστηρούς όρους και απειλές ώστε να δημιουργηθεί ο νέος μοχλός πίεσης.
Τον Ιανουάριο το Ασφαλιστικό
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη σύσκεψη συζητήθηκε και το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει μέσα στον Ιανουάριο και στην ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να προχωρήσει σε έναν διεξοδικό διάλογο για το ζήτημα του Ασφαλιστικού, καθώς το ζητούμενο είναι να υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, δίκαιη και κυρίως βιώσιμη για τις επόμενες γενιές αλλά και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε μείωση της βασικής σύνταξης.
Σταθερά στην ατζέντα το παράλληλο πρόγραμμα
Επίσης τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργός απασχόλησε και η προσπάθεια που καταβάλλεται να έρθει πριν από τα Χριστούγεννα ένα ακόμη νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι εκτενή αναφορά στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης έκανε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης μιλωντας στην Ολομέλεια στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητώντας μάλιστα από τον πρωθυπουργό να τεθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα στους υπουργούς για την εφαρμογή του.
Παράλληλα έγινε και αναφορά στην εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος έχει δηλώσει στην αντιπολίτευση ότι θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για την νόμιμη σύνθεση του ΕΣΡ και του ΑΣΕΠ, θέτοντας μάλιστα ως χρονικό περιθώριο την 20η Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι, αν δεν συμβάλλουν τα κόμματα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα», και αυτό είναι ένα θέμα που επίσης συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό.
ΠΗΓΗ: In.gr