Powered by

Πετρίδης: Να αποκτήσουμε το DNA της μεταρρύθμισης

Βρισκόμαστε στην εποχή των μεταρρυθμίσεων και αυτοί που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις είναι είτε εκ φύσεως συντηρητικοί είτε θέλουν να προστατεύσουν κεκτημένα άλλων εποχών, δήλωσε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει ως κοινωνία να βάλουμε στο DNA μας το γονίδιο της μεταρρύθμισης για να αλλάξουμε τη χώρα μας.

Ο κ. Πετρίδης μιλούσε σε σεμινάριο που διοργάνωσε στη Λεμεσό το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Πλαίσιο: Από το Μάαστριχτ σε μια Δημοσιονομική Ένωση».   

Σε ομιλία του με θέμα «Η Δημοσιονομική Μεταρρύθμιση», ο κ. Πετρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι  «η προσπάθεια για την δημοσιονομική εξυγίανση, η πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών δεν είναι τίποτα άλλο από μια τετράγωνη λογική με βάση την οποία όλοι πρέπει να πράττουμε. Δεν αποτελεί ούτε ιδεολόγημα ούτε εμμονή. Είναι ο πραγματισμός τον οποίο αγνοήσαμε για πολλά χρόνια». 

Αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «ανάπτυξη δεν είναι να υπερδανείζεσαι χωρίς να έχεις την δυνατότητα να αποπληρώσεις. Ούτε ως ιδιώτης ούτε ως κράτος. Ανάπτυξη δεν είναι να αφαιμάσσεις τον φορολογούμενο, να δημιουργείς ελλείμματα απλά για να ρίχνεις χρήματα μέσα στην αγορά, δημιουργώντας εξαρτώμενους στο κράτος, γιατί απλά αυτό έμαθες να κάνεις. Ανάπτυξη δεν είναι να επιβάλλεις συνεχώς νέες φορολογίες γιατί δεν τολμάς να αποκόψεις περιττές δαπάνες.  Αυτό είναι λαϊκισμός και οικονομικός αναλφαβητισμός».

O κ. Πετρίδης σημείωσε ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη δεν είναι δύο έννοιες ασύμβατες, πάνε μαζί. Και η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν συνοδεύεται συνεχώς με ελλείμματα γιατί αυτά συνοδεύονται με τη σειρά τους με ελλείμματα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής αξιοπιστίας».

Επεσήμανε ότι «με την εφαρμογή ενός ορθού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης η επίδοση της οικονομίας άρχισε να αντιστρέφεται και φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης όχι μόνο θα είναι θετικός αλλά θα είναι κοντά, ή θα υπερβαίνει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Το 2016 θα είναι ακόμη υψηλότερος».

Αναφερόμενος στην παγοποίηση των προσλήψεων, είπε ότι τα κενά καλύφθηκαν μέσω ενός διευρυμένου συστήματος κινητικότητας, σημειώνοντας ότι «οι τελευταίες δύο χρονιές είναι οι μόνες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που η εργοδότηση στο δημόσιο μειώθηκε κατά 4.300 άτομα. Συνολικά το κρατικό μισθολόγιο φέτος είναι μειωμένο κατά 20% περίπου σε σχέση με το 2012 που ισοδυναμεί σε εξοικονομήσεις πέραν των 400 εκ. Ευρώ».

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «μπορεί να βρισκόμαστε σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο και να έχουμε ουσιαστικά ισοσκελίσει τα ελλείμματα ως αποτέλεσμα μιας συνετής και καλά μελετημένης πολιτικής. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό».

«Αντλώντας διδάγματα από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό και Κυπριακό παρελθόν, οφείλουμε ως πολιτεία να διασφαλίσουμε οριστικά ότι δεν θα επιστρέψουμε στις κακές πολιτικές του παρελθόντος. Είναι ανεύθυνο να μην λαμβάνεις εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν την κρίση αλλά να περιμένεις την κρίση για να λάβεις έκτακτα μέτρα», πρόσθεσε.  

Θα πρέπει, συνέχισε, «να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αποτρεπτικό στην κρίση. Που θα διασφαλίζει οι δημόσιες δαπάνες δεν θα ξεπερνούν τα δημόσια έσοδα παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ότι η κατανομή των δημόσιων πόρων θα γίνεται με προτεραιοποίηση και εκεί που χρειάζεται. Που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την πολιτική των φοροελαφρύνσεων αντί της αύξησης των φόρων».
 
Αυτό το πλαίσιο πολιτικής, όπως είπε, « δεν μπορεί να γίνει με συνθήματα αλλά μέσω πραγματικών μεταρρυθμίσεων στον τρόπο διαχείρισης των Δημόσιων Οικονομικών.  Μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν τον έλεγχο σε επίπεδο γενικής Κυβέρνησης και ότι κανένας δεν θα μπορεί από μόνος του να αναλαμβάνει υποχρεώσεις και να φορτώνει με ρίσκα τον φορολογούμενο».

«Που θα διασφαλίζουν ότι οι προϋπολογισμοί θα γίνονται με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό και όχι την πίεση την οποία ασκούν διάφοροι που θέλουν συνεχώς να αντλούν δημόσιους πόρους. Που θα διασφαλίζει τον έλεγχο και τη διαφάνεια», είπε.

Μια από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο κ. Πετρίδης, «είναι το νομοσχέδιο που έχει ενώπιον της η Βουλή και αφορά το κρατικό μισθολόγιο», προσθέτοντας ότι «είναι ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας με την αύξηση του κρατικού μισθολογίου».

«Είναι ένα νομοσχέδιο», σημείωσε, « που όχι μόνο διασφαλίζει την κατοχυρώνει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών αλλά είναι και κοινωνικά δίκαιο αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την ανάπτυξη της οικονομίας. Ταυτόχρονα αποτελεί και κίνητρο για μια πιο αναπτυξιακή προσέγγιση της δημόσιας υπηρεσίας στην οικονομία. Ελπίζω ότι η πρόταση μας θα ψηφιστεί σύντομα σε νόμο χωρίς ουσιαστικές αλλαγές», είπε.

Μια άλλη πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, πρόσθεσε, «είναι η εφαρμογή του Νόμου Περί Δημοσιονομικής Ευθύνης και Δημοσιονομικού Πλαισίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2014. Είναι μια μεγάλη και δύσκολη μεταρρύθμιση για την σταδιακή εφαρμογή της οποίας γίνεται μια τεράστια προετοιμασία, μια τιτάνια προσπάθεια εκ μέρους της δημόσιας υπηρεσίας αφού προϋποθέτει ανασχεδιασμό πολλών διαδικασιών και εντατική εκπαίδευση ολόκληρου του προσωπικού. Έχει ήδη γίνει αρκετή δουλειά και από το 2015 άρχισε η σταδιακή του εφαρμογή».

Είναι μια μεταρρύθμιση, όπως είπε, « που αλλάζει άρδην τον τρόπο καταρτισμού του προϋπολογισμού του κράτους, της διαχείρισης δηλαδή των λεφτών των φορολογουμένων».

Είπε επίσης, ότι «ακόμη ένας πυλώνας θεσμικής μεταρρύθμισης που προβλέπεται από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο είναι η δημιουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Ενός ανεξάρτητου θεσμού που αναλύει την οικονομία, τα δημοσιονομικά ρίσκα, και εκφράζει γνώμη και προτάσεις».

«Είναι ένας θεσμός που μέσω της ανεξαρτησίας και της τεχνογνωσίας του μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα σημαντικό μηχανισμό ελέγχου της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής ή ακόμα της εν δυνάμει κυβερνητικής αυθαιρεσίας», συμπλήρωσε.

«Βρισκόμαστε στην εποχή των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρύθμιση σημαίνει αλλαγή και αυτοί που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις είναι είτε εκ φύσεως συντηρητικοί είτε θέλουν να προστατεύσουν κεκτημένα άλλων εποχών», σημείωσε.

«Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις», όπως ανέφερε, « είναι τεχνικά δύσκολες να γίνουν κατανοητές ενώ η πλήρης εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Η επιτυχία τους όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο στην πολιτική βούληση, η οποία υπάρχει από αυτή την κυβέρνηση αλλά στην υποστήριξη της Κοινωνίας».

«Ας δούμε λοιπόν την μεγάλη εικόνα, και ας βάλουμε στο DNA μας το γονίδιο της μεταρρύθμισης για να αλλάξουμε τη χώρα μας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης
«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση