Κληρίδης: Δεν μπορεί η Βουλή να τροποποιήσει κανονισμούς ωραρίων

Δεν μπορεί να τροποποιήσει τους  κανονισμούς για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων η Βουλή, αφού εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εργασίας και της εκτελεστικής εξουσίας ξεκαθάρισε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας.

Επεσήμανε ότι παρόλο που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει το δικαίωμα αναφοράς, σημείωσε ότι δεν μπορεί η Βουλή ετσιθελικά να παρέμβει στην εξουσία της εκτελεστικής εξουσίας. «Απόρριψη των κανονισμών είναι απόρριψη σε κάτι που έχει δικαίωμα να ρυθμίζει η ίδια η Εκτελεστική εξουσία».

Στην τοποθέτησή της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι οι κανονισμοί ετοιμάστηκαν σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον και τη διαβούλευση των εμπλεκομένων. «Οι κανονισμοί δείχνουν τη θέληση της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι όμοιοι με τα διατάγματα που εκδίδονται εδώ και δυόμιση χρόνια με επιτυχία». Επανέλαβε ότι αυτό το μέτρο ωφέλησε και το έχουν αγκαλιάσει οι καταναλωτές, συμπληρώνοντας ότι έχει ψηφιστεί ο νόμος για την πενθήμερη εργασία. 

Η κ. Αιμιλιανίδου υπογράμμισε ότι η Βουλή έδωσε το δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει για το θέμα των ωραρίων. «Πρόκειται για απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε διάφορες συζητήσεις, υπάρχουν εισηγήσεις ώστε να μένουν κάποιους μήνες ανοιχτά τα καταστήματα και κάποιους μήνες κλειστά. Δεν μπορούμε να στείλουμε τους υπαλλήλους σε ανεργιακό στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης, δώσαμε το δικαίωμα στα ειδικά καταστήματα να πουλούν πολλά εμπορεύματα και τα ειδικά καταστήματα έγιναν σαν γενικά καταστήματα. Κανείς δεν βλέπει αυτή την παράμετρο. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι δεν βρίσκονται μόνο στα γενικά καταστήματα, αλλά στα ειδικά και στις τουριστικές ζώνες». 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Ανδρέας Φακοντής ρώτησε την Υπουργό κατά πόσο υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση για συζήτηση, εφόσον το θέμα πλέον είναι πολιτικό και όχι νομοθετικό. Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι γνωρίζει τις απόψεις των εμπλεκομένων και είναι διαθέσιμη να ακούσει τους προβληματισμούς τους.

Στη συνέχεια, οι Σύνδεσμοι άρχισαν τις τοποθετήσεις τους με τις θέσεις τους. Εκ μέρους της ΟΕΒ ο Μιχάλης Aντωνίου τόνισε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι η πρώτη καλή απόφαση από το 2013. «Χωρίς ένα ευρώ και κοινωνική δαπάνη, το μέτρο αυτό δημιούργησε εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ όλο το λιανικό εμπόριο μεγιστοποιείται».

Τα περίπτερα μέλη της ΠΟΒΕΚ επεσήμαναν ότι η νομοθεσία αυξάνει το τζίρο των 10 μεγαλύτερων υπεραγορών της Κύπρου, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της RAI, ενώ τα περίπτερα οδηγούνται στο κλείσιμο.

Από το Σύνδεσμο των Υπεραγορών, ο κ. Παπαντωνίου έκανε έκκληση προς όλους τους εμπλεκομένους για μόνιμες αποφάσεις ώστε και οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, αλλά και ο κόσμος να κάνουν έγκαιρα τον προγραμματισμό τους. 

Απόλυτα σύμφωνοι με κανονισμούς είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου.

Ο ΣΥΚΑΔΕ ζήτησε όπως τα καπνικά προϊόντα και ο Τύπος δοθούν αποκλειστικά στα περίπτερα, ώστε να σωθούν τα περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης.

Κατά της Κυριακής τάχθηκαν ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών, Σύνδεσμος Φρουταριούχων και ο Σύνδεσμος Αυτοεργοδοτουμένων.

Δειτε Επισης

Κοίτασμα φυσικού αερίου στον στόχο Πήγασος από την Exxon Mobil-Ανάβει το πράσινο φως για τα 125 εκατ. για GSI η ΡΑΕΚ
Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Εξαγόρασε Hadjipieris Dairy και έρχεται στην Κύπρο η ΟΜΗΡΟΣ-Συνολικές επενδύσεις 30 εκατ. την επόμενη πενταετία
Ο Κύπριος Γιάννης Ιωάννου νέος Group CFO στον όμιλο ΤΙΤΑΝ-«Αυτό δεν είναι απλώς ένα επαγγελματικό ορόσημο»
CBN Young Dragon Awards: Ξεκίνησε το open call για τις υποψηφιότητες-Πού και πώς μπορούν να υποβληθούν
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Μάριος Ταννούσης: Πολύ σημαντικό και θετικό βήμα ο Εθνικός Μηχανισμός Ελέγχου ΑΞΕ-Το όφελος για την Κύπρο