Τα όπλα κυβέρνησης και ΑΗΚ κατά της τρόικας

Την αντίδρασή της κατά των δανειστών της Κύπρου ετοιμάζει η κυβερνητική πλευρά σε συνεννόηση με την ΑΗΚ, προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό πεδίο το οποίο δημιούργησε η τρόικα με την απάντησή της αναφορικά με το πλάνο της χώρας για την ΑΗΚ.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews η ΑΗΚ μέσω της κυβέρνησης θα προτάξει ως σημαντικό θέμα τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, αφού ενδεχόμενη λύση του προβλήματος θα μεταβάλει σε μεγάλο βαθμό και τον χάρτη παροχής ενέργειας της Κύπρου. Παράλληλα, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην ΑΗΚ θεωρούν ότι η τρόικα υπαναχωρεί από αρχικές της θέσεις, σε σχέση με τη μελέτη που έγινε για το μέλλον της ΑΗΚ. Γιώργος Λακκοτρύπης αλλά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίζονται άμεσα το ζητήματα, προς ανατροπή των αρνητικών εξελίξεων, οι οποίες βεβαίως επηρεάζουν και ολόκληρο το μνημόνιο.

«Αρχικά ζητήθηκε να γίνει μελέτη και βάσει αυτής να γίνουν τα επόμενα βήματα. Η μελέτη καταδεικνύει ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η πώληση της ΑΗΚ, αφού το μέγεθος της αγοράς σε συνδυασμό με τις μεγάλες επενδύσεις τις οποίες η Αρχή Ηλεκτρισμού διατηρεί καθιστούν ασύμφορη μια επένδυση από ξένο δυνητικό εταίρο» σημείωσε αρμόδια πηγή.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ο διαχωρισμός της ΑΗΚ σε δύο οργανισμούς δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή για το ΔΣ και τις συντεχνίες του Οργανισμού, ενώ η κυβέρνηση προώθησε την εν λόγω πρόταση. Το πρόβλημα άπτεται στις θέσεις της τρόικας, η οποία δεν αποδέχεται το χρονικό πλαίσιο υλοποίησης του εν λόγω έργου, δηλαδή τον ένα χρόνο που συμφώνησε η κυβέρνηση με την ΑΗΚ, απαιτώντας άμεση εφαρμογή της εν λόγω δράσης.

Όπως πάντως, πληροφορείται το InBusinessNews η τρόικα απέστειλε τις θέσεις της από τις 25 Δεκεμβρίου, ωστόσο, μόλις στις 30 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει η απάντηση των δανειστών. Η εν λόγω κίνηση βάζει περαιτέρω πίεση τόσο προς την ίδια, αφού βλέπει μερικά βήματα πριν την εκπνοή του μνημονίου, να προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, όσο και προς την ΑΗΚ η οποία καλείται να εφαρμόσει άμεσα νέα σχέδια, εάν η θέση των δανειστών δεν διαφοροποιηθεί.

Την ίδια ώρα καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι οι θέσεις της κυπριακής πλευράς θα σταλούν άμεσα, ακόμη και την Πρωτοχρονιά, στους δανειστές προκειμένου εντός των επόμενων ημερών να ξεκαθαρίσει το θέμα με την ΑΗΚ.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός αποκρατικοποίησης της Cyta έχει επίσης κολλήσει στο καθοριστικής σημασίας ζήτημα της προσομοίωσης της νέας μορφής που θα έχει ο οργανισμός, μετά τον διαχωρισμό του. Οι δύο μεγάλοι ημικρατικοί οργανισμοί καθιστούν, πλέον, επισφαλή την ομαλή έξοδο από το μνημόνιο και βεβαίως την τελευταία δόση από το πρόγραμμα στήριξης, ύψους 400 εκατ. ευρώ.  

 

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Καλωδιακός σταθμός προσαιγιάλωσης οπτικών ινών δημιουργείται στην Κρήτη
Επιστολή Γ. Παπαναστασίου προς Chevron για στοχευμένες ενέργειες εντός εξαμήνου
Σε χαμηλό 7 εβδομάδων κατρακύλησε το αργό-Απώλειες άνω του 3%
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
Φυσικό αέριο: Ασανσέρ οι τιμές στη Βρετανία-Υποχωρεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας
OPEC: Η παραγωγή αργού πετρελαίου παρέμεινε σταθερή τον Απρίλιο
Πολλαπλά σενάρια ανάπτυξης των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ επί τάπητος
Κίνα: Θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για το Κατάρ
Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο