Powered by

Οι λέξεις που σημάδεψαν το 2015 βάσει των Financial Times

Κάθε χρόνο, λίγες λέξεις συνοψίζουν τις μεγαλύτερες ιστορίες των τελευταίων 12 μηνών, σηματοδοτούν την εμφάνιση μιας νέας διαδικτυακής τάσης ή ενός κοινωνικού φαινομένου ή απλά ξεπετάγονται από το πουθενά και ενσωματώνονται στην γλώσσα.

Το 2014 για παράδειγμα, η λέξη κορυφή έπιασε νέα υψηλά όταν άρχισε να χρησιμοποιείται για τα καπ κέικ ως το πετρέλαιο.

Φέτος οι ανταποκριτές και οι συντάκτες των Financial Times έκαναν εκατοντάδες προτάσεις. Πολύ κοντά στον συμπεριληφθούν στην λίστα βρέθηκαν το Σένγκεν και το blockchain. Οι τελικές επιλογές μας ακολουθούν παρακάτω.

Πρόσφυγας: Ένα πρόσωπο που αναζητάει καταφύγιο σε ξένη χώρα για να ξεφύγει από την απειλή του πολέμου ή την δίωξη. Συχνά κατηγορείται ότι είναι οικονομικός μετανάστης.

Το 2015 ήταν η χρονιά που η αναταραχή στην Μέση Ανατολή έφτασε στην πόρτα της Ε.Ε. – με την μορφή περισσότερων από 1 εκατομμύριο προσφύγων. Η συριακή προσφυγική κρίση έχει ξεκινήσει από την αρχή του εμφύλιου πολέμου το 2011. Από την αρχή του 2015, υπολογίζεται ότι 4 εκατ. Σύροι ζουν έξω από την χώρα τους, με τον μεγαλύτερο αριθμό να έχει εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Σύστημα αναστολής: Οποιαδήποτε συσκευή ή λογισμικό που χρησιμοποιείται για να απενεργοποιήσει περιβαλλοντικούς ελέγχους και να επιτρέψει σε ρύπους να βγουν στην ατμόσφαιρα.

Μονόκερος: 1. Ένα μυθικό ζώο που συνήθως αναπαρίσταται ως ένα άλογο με ένα ίσιο κέρατο. 2. Μια άμαξα με τρία άλογα, δύο στα πλάγια και ένα μπροστά. «Οδήγησε τον μονόκερο της στο Oakly-park» (Μπελίντα από την Μαρία Έτζγουορθ,1801). 3. Μια ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας που αποτιμάται πάνω από $1 δισ.

Όχι: Η άρνηση στα ελληνικά. Στο δημοψήφισμα του Ιουλίου για την πρόταση διάσωσης της Ε.Ε., οι Έλληνες ψηφοφόροι διάλεξαν το «όχι» αντί του «ναι» με συντριπτική διαφορά 61-39%.

Αν όλες οι ελληνικές τραγωδίες έχουν μια κάθαρση, τότε το δημοψήφισμα για τους όρους μιας τρίτης διάσωσης ήταν σίγουρα η στιγμή αυτή για την πενταετή ελληνική κρίση χρέους. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν το «oxi» και απέρριψαν την πρόταση διάσωσης της Ε.Ε.

Αμέσως μετά χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, σε μια προσπάθεια κάθαρσης από τα συσσωρευμένα αισθήματα ταπείνωσης, απογοήτευσης και θυμού.

Τρανς: Αφορά ένα πρόσωπο το φύλο του οποίου δεν είναι πάντα το ίδιο με αυτό με το οποίο γεννήθηκε. Έτσι αυτοαποκαλούνται οι διαφυλικοί και οι τρανσέξουαλ.

ISIS: Μια τζιχαντιστική οργάνωση που ελέγχει περιοχές του Ιράκ και της Συρίας. Γνωστή και ως DAESH, ISIL ή Ισλαμικό Κράτος.

Οικονομία gig: H οικονομία στην οποία οι εργαζόμενοι βιοπορίζονται με μια σειρά από προσωρινές θέσεις εργασίας που δεν τους παρέχουν παραδοσιακές παροχές όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Ghosting: H ξαφνική διακοπή κάθε επαφής με ένα πρόσωπο για το οποίο έχετε ερωτικό ενδιαφέρον, χωρίς καμία προειδοποίηση ή εξήγηση.

Εdstone: Ένα μνημείο πολιτικής ύβρεως. Αναφέρεται στην κακόγουστη σκαλισμένη πλάκα που παρήγγειλε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο