ΚΤ: Χαμηλότερες των στόχων οι αναδιαρθρώσεις δανείων

Χαμηλότερες των προσδοκιών ήταν οι αναδιαρθρώσεις δανείων, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Η γενική εικόνα που παρουσιάζεται είναι ότι υπάρχει υστέρηση για το στόχο για τον πρώτο δείκτη (προτεινόμενες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις) όπου ο στόχος ήταν 9,42% και πραγματοποιήθηκε το 6,28%. 

Η Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ότι μικρότερη απόκλιση από τον στόχο παρουσιάζεται στο δείκτη 2 (Εγκεκριμένες/Διεκπεραιωμένες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις) όπου ο στόχος ήταν 7,45% και πραγματοποιήθηκε το 6,53%.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, επιτεύχθηκαν  καλύτερα από τους στόχους αποτελέσματα στους άλλους δύο δείκτες. Συγκεκριμένα, ο στόχος για το δείκτη 3 (Αναδιαρθρωμένα δάνεια για τα οποία οι όροι που είχαν τεθεί τηρούνται και παρουσιάζουν καθυστερήσεις κάτω των 8 ημερών) ήταν 66,49% ενώ πραγματοποιήθηκε 68,20%. Ο στόχος για το δείκτη 4 (Δάνεια με καθυστερήσεις από 31-90 ημέρες στην αρχή του τριμήνου τα οποία στο τέλος του τριμήνου δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις) ήταν 27,82% και πραγματοποιήθηκε 31,22%.

ΚΤ: Γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι στόχοι
Οι κυριότεροι παράγοντες που συνέτειναν στη μη υλοποίηση των στόχων είναι ότι ορισμένες τράπεζες έδωσαν έμφαση στην αναδιάρθρωση χορηγήσεων που δεν παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών για να αποτρέψουν την εξέλιξή τους σε μη εξυπηρετούμενες ή στην υλοποίηση αναδιαρθρώσεων που είχαν ήδη εγκριθεί πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Επίσης αναφέρονται, από τις τράπεζες, καθυστερήσεις που προκύπτουν κατά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για αναδιαρθρώσεις όπως για παράδειγμα τη μη έγκαιρη υποβολή επαρκών στοιχείων όσον αφορά τα εισοδήματα των πελατών, τον χρόνο που αναλώνεται σε συζητήσεις με τους πελάτες προτού καταλήξουν σε πρόταση αναδιάρθρωσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την υπαναχώρηση των πελατών από συμφωνία για αναδιάρθρωση. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ήδη λαμβάνουν μέτρα για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και για το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι οι δείκτες που έχουν καθοριστεί είναι:

1.    Δείκτης 1: Προτεινόμενες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις ως ποσοστό των δανείων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών. Ο δείκτης αυτός δεν είναι σωρευτικός και υπολογίζεται για το τρίμηνο που έληξε και για το κάθε ένα από τα επόμενα δύο τρίμηνα.

2.    Δείκτης 2: Εγκριμένες και αποδεκτές από τον πελάτη βιώσιμες αναδιαρθρώσεις ως ποσοστό των δανείων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών. Ο δείκτης αυτός δεν είναι σωρευτικός και υπολογίζεται για το τρίμηνο που έληξε και για το κάθε ένα από τα επόμενα δύο τρίμηνα.

3.    Δείκτης 3: Δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί και παρουσιάζουν καθυστερήσεις κάτω των 8 ημερών ως προς το σύνολο των δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί. Ο δείκτης αυτός είναι σωρευτικός και καλύπτει αναδιαρθρώσεις από την 1 Ιανουαρίου 2014 μέχρι την αρχή του τριμήνου αναφοράς και μετρά την επιτυχία των αναδιαρθρώσεων.

4.    Δείκτης 4: Δάνεια που παρουσίαζαν καθυστερήσεις από 31 μέχρι 90 ημέρες στην αρχή του τριμήνου αλλά μέχρι το τέλος του τριμήνου δεν παρουσιάζουν καθόλου καθυστερήσεις (λόγω αναδιάρθρωσης ή άλλων μέτρων που έλαβε η τράπεζα) ως ποσοστό των δανείων που παρουσίαζαν καθυστερήσεις από 31 μέχρι 90 ημέρες στην αρχή του τριμήνου. Ο δείκτης αυτός επιδιώκει να ασκήσει πίεση στις τράπεζες να ενεργούν για επίλυση των καθυστερήσεων έγκαιρα προτού το δάνειο καταστεί μη εξυπηρετούμενο. Υπενθυμίζεται ότι όταν ένα δάνειο γίνει μη εξυπηρετούμενο και αναδιαρθρωθεί, τότε παραμένει ως μη εξυπηρετούμενο για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, ακόμη και αν τηρεί πλήρως το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής και δεν παρουσιάζει καθόλου καθυστερήσεις.

Δειτε Επισης

Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή