Οι τραπεζίτες δείχνουν τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής
12:37 - 03 Δεκεμβρίου 2015
Στις συνθήκες που σήμερα αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες αναφέρθηκε οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, οι οποίοι μίλησαν στο 3rd Cyprus Banking Forum.
Γεωργίου: Ανάγκη για άμεσες λύσεις
O CEO της Alpha Bank, Γιώργος Γεωργίου, αναφέρθηκε σε έκταση στις σαφώς πιο απαιτητικές απαιτήσεις για κεφάλαια και ρευστότητα, αλλά και στις πιο αυστηρές απαιτήσεις από τις εποπτικές αρχές, οι οποίες πλέον εφαρμόζονται και καθορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα των ΜΕΔ δεν θα μπορούμε να δώσουμε νέα δάνεια, για ανάπτυξη στη χώρα» τόνισε ο κ. Γεωργίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τράπεζες επιβάλλεται να βρουν λύσεις για να καταστούν πιο υγιείς και να δουν πως θα συνδράμουν στην ανάπτυξη για τον τόπο.
Χούρικαν: Να κάνουμε πιο απλά τα πράγματα
«Η ιστορία των τραπεζών έχει τις ρίζες της σε εποχές χωρίς τεχνολογία, με άλλες απαιτήσεις, διαφορετική εποπτεία και άλλη κατεύθυνση σε σχέση με σήμερα. Οι πελάτες μας βέβαια ήταν για χρόνια ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση ειδικών που είχαν από τις τράπεζες» τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο Τζον ΧΟύρικαν.
«Οι τράπεζες πρέπει να εφεύρουν ξανά τις πρακτικές, τον ρόλο και τις διαδικασίες επί των τραπεζικών εργασιών τους» τόνισε ακόμη ο κ. Χούρικαν. Παράλληλα, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου τόνισε ότι προκύπτει ανάγκη για επικέντρωση στην εξυπηρέτηση του πελάτη, στην απλοποίηση των διαδικασιών σε κάθε επίπεδο αλλά και σε όσα οι τράπεζες ξέρουν να κάνουν καλά, δίνοντας σε εξωτερικούς συνεργάτες κομμάτι εργασιών που δεν αποτελούν κύριες εργασίες των τραπεζών.
Ζιμάριν: Ανάπτυξη μόνο εάν μειωθούν τα NPLs
«Τα NPLs δεν είναι ένα πρόβλημα που εύκολα μπορεί να επιλυθεί. Είναι παράλληλα ε΄να πρόβλημα που περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, αφού περιορίζονται οι δυνατότητες των τραπεζών για φρέσκο δανεισμό» τόνισε ο Κιρίλ Ζιμάριν, CEO της RCB Bank.
Παράλληλα, ο κ. ΖΙμάριν τόνισε: «Εξακολουθούμε να δανειζόμαστε πιο ακριβά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αν και έχουν ήδη περιοριστεί τα επιτόκια». Καταληκτικά ο κ. Ζιμάριν, σημείωσε ότι για να προκύψει ανάπτυξη θα πρέπει η χώρα να ανελιχθεί σε επίπεδο αξιολογήσεων, κάτι που συνεπάγεται μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πάιλς: Σύνεση και πώληση δανείων η λύση
«Αν κοιτάξετε την Κύπρο σε σχέση, με την υπόλοιπη Ευρώπη θα δείτε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τραπεζών, μικρός αριθμός καταστημάτων ανά πελάτη αλλά και παράλληλα μεγάλος αριθμός τραπεζικών υπαλλήλων σε σχέση με το μέγεθος των τραπεζών. Όλα αυτά δίνουν εύκολα την εικόνα ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο έχιε στηθεί σε λανθασμένες δομές. Παράλληλα, τα επιτόκιά μας δεν είναι τα χαμηλότερα, αλλά λάβετε υπόψη και το ρίσκο που υπάρχει στη χώρα» σημείωσε ο Μπερτ Πάιλς, CEO της Ελληνικής Τράπεζας.
Μάλιστα, ο Ολλανδός τραπεζίτης σημείωσε: «Είναι εύκολο να χαλαρώσεις την πολιτική χορηγήσεών με περιορισμό των επιτοκίων, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέες φούσκες. Δεν απλή διαδικασία ο καθορισμός των επιτοκίων. Την ίδια ώρα έχουμε τόσο ψηλά μη εξυπηρετούμενα που δεν μπορούμε να κάνουμε πειράματα. Θυμάμαι πάντα κάτι που μου έλεγαν οι γονείς μου: ¨Να πληρώνεις πάντα τις υποχρεώσεις σου για να μην βγάλεις κακό όνομα, ή όπως το λέτε στα ελληνικά για να μην έχεις στίγμα γύρω από το όνομά σου. Δυστυχώς οι συνθήκες οδήγησαν τον κόσμο να μην ενδιαφέρεται για το στίγμα που θα μείνει¨. Δεν λέω ότι όλοι πορεύονται με αυτή την τακτική αλλά είναι κάτι που βλέπουμε να υπάρχει».
«Επιστρέφουμε στην ανάπτυξη, ίσως γρηγορότερα από όποιο άλλο κράτος της ΕΕ. Έχουμε πολλά καταστήματα, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αυτό πρέπει να αλλάξει. Παράλληλα, πρέπει να περιορίσουμε τα NPLs, ίσως με πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου μας για να εξυγιάνουμε τον ισολογισμό και να δώσουμε νέα δάνεια στην αγορά» σημείωσε ακόμη ο Μπερτ Πάιλς.
Χαμπάκης: Είναι δύσκολο να εφαρμόζεις απλές λύσεις
Με τη σειρά του ο senior general manager της Eurobank Cyprus Ltd, Χάρης Χαμπάκης, τόνισε ότι η, δουλειά των τραπεζών στο τέλος της ημέρας δεν είναι τόσο δύσκολη αφού: «Απλώς προσπαθούμε να παίρνουμε καταθέσεις, δίνουμε δάνεια κι έπειτα επιδιώκουμε να συλλέγουμε όσα οφείλονται σε εμάς».
Έχουν όμως δημιουργηθεί δύσκολες συνθήκες στην Κύπρο, αλλά επιβάλλεται να προχωρήσουμε μπροστά είπε ακόμη ο κ. Χαμπάκης συμπληρώνοντας: «Είμαι της άποψης ότι πρέπει να εφαρμόζονται άμεσες και δραστικές λύσεις. Ένα πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εάν συνηθίσεις να ζεις με αυτό. Χρειαζόμαστε πιο απλές και πιο αποτελεσματικές λύσεις. Χρειαζόμαστε απομόχλευση, ίσως λιγότερες τράπεζες στην Κύπρο και παράλληλα να μειώσουμε το κόστος και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της τεχνολογίας. Παράλληλα, χρειαζόμαστε απλότητα και διαφάνεια. Υπάρχουν πολλά τα οποία μπορούμε να κάνουμε και πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα».
Χατζηγιάννης: Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα των NPLs
Στα όσα έχουν αλλάξει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και δη στον Συνεργατισμό αναφέρθηκε ο CEO του Συνεργατισμού, Νικόλας Χατζηγιάννης. «Εντός συνόρων υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις και πιέσεις και κυρίως σε επίπεδο αποπληρωμής χρεών από τους πελάτες μας.
«Μεγάλος στόχος είναι να κερδίζουμε ξανά και ξανά την εμπιστοσύνη από τον κόσμο που συνεργάζεται μαζί μας αλλά και την κοινωνία ευρύτερα» σημείωσε ακόμη ο κ. Χατζηγιάννης.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Η διακυβέρνηση πρέπει να είναι δυνατή, προοδευτική αλλά και ευέλικτη. Είναι πάντως δύσκολο το να είσαι απλός. Πιστεύουμε στην Κύπρο και πρέπει να καταστήσουμε τη χώρα πεδίο απλού και υγιούς χρηματοπιστωτικού κλάδου» είπε ο κ. Χατζηγιάννης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Έχουμε πρόβλημα με τον ισολογισμό μας λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων».