Powered by

X. Γεωργιάδης: Πίσω τα ελλείμματα και μπροστά η ανάπτυξη

Έχουμε αφήσει πίσω μας την πολιτική των ελειμμάτων και φέτος αναμένουμε τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που είχαμε τα τελευταία εφτά χρόνια, υποστηρίζει στην ομιλία του στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Ο κ. Γειωργιάδης τόνισε ότι οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας μας έδειξαν ότι διαθέτουν αντοχές και προοπτικές.

Παράλληλα, ο Υπουργός επεσήμανε ότι "ότι για να πάμε μπροστά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με αποφασιστικότητα και σύνεση. Ότι η οδός του λαϊκισμού, της μεμψιμοιρίας και της άρνησης δεν οδηγεί πουθενά. Ότι και τις πολιτικές μας διαφωνίες πρέπει να τις διαχειριζόμαστε υπεύθυνα. Και πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις, πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές επειδή χωρίς αμφιβολία, και παρά την σημαντική πρόοδο, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε".

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις βασικές πτυχές της οικονομίας ξεκινώντας από το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Εκτενή αναφορά έκανε στο Συνεργατισμό. "Το κράτος δύναται να προσφέρει μια τελευταία κεφαλαιουχική στήριξη, ως επιπρόσθετη θωράκιση, μέχρι το τέλος του έτους, πριν την έναρξη της ισχύος του νέου Ευρωπαϊκού πλαισίου και για τον σκοπό αυτό επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ. Πιστεύουμε σε αυτή την επένδυση, τα σχετικά νομοσχέδια είναι ενώπιον σας και σας καλώ να τα υπερψηφίσετε, έχοντας ακόμη υπόψη πως το συγκεκριμένο ποσό είναι επιλέξιμο και θα ανακτηθεί από την τελευταία δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης".

Η δεύτερη, εξίσου σημαντική, εστία προβλημάτων της οικονομίας μας αφορούσε τα δημόσια οικονομικά. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι "το δημοσιονομικό ισοζύγιο ήταν για χρόνια ελλειμματικό και κυμαινόταν μεταξύ του 5-6%. Και είναι εύκολο να καταρτίζεις προϋπολογισμούς με τις δαπάνες να υπερβαίνουν συστηματικά τα έσοδα και να αφήνεις τον λογαριασμό στους επόμενους. Να ξέρουμε όμως, ότι τελικά, τον λογαριασμό είναι ο φορολογούμενος συμπολίτης μας που τον πληρώνει".

Υποστηρίζει ότι "την πολιτική των ελλειμμάτων την έχουμε αφήσει πίσω μας. Όπως έχουμε αφήσει πίσω μας και την πρακτική των επαναλαμβανόμενων έκτακτων μέτρων ή πακέτων, τα θυμάστε είμαι βέβαιος, που φόρτωναν ουσιαστικά τα ελλείμματα του κράτους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτή και εάν είναι πολιτική της λιτότητας. Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει ένα οριακό και μόνο έλλειμμα που δεν υπερβαίνει το 1%. Αυτή είναι η τελική μας εκτίμηση για τη φετινή χρονιά ενώ το προβλεπόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2016 είναι κοντά στο μηδέν. Και όταν το έλλειμμα κυμαίνεται μεταξύ του 0-1% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σημαίνει πως τα δημόσια οικονομικά έχουν ουσιαστικά εξυγιανθεί και ισοσκελιστεί.Αυτό με τη σειρά του έχει θετική αντανάκλαση στη πορεία του δημοσίου χρέους, του οποίου η ανοδική πορεία έχει επίσης αναστραφεί".

Η άλλη μεγάλη κατηγορία δημοσίων δαπανών είναι οι κοινωνικές δαπάνες. Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι "δεν έχουν μειωθεί οι κοινωνικές δαπάνες την τελευταία διετία, ούτε έχουν γίνει πιο αυστηρά τα κριτήρια για τους δικαιούχους, έχει γίνει όμως κάτι πολύ πιο σημαντικό: Μέσα από τις συστηματικές προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας έχει εγκαθιδρυθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, που βασίζεται στη διαφάνεια, με συγκέντρωση αρμοδιοτήτων που ήταν διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία και με καθιέρωση μιας αξιόπιστης διαδικασίας ελέγχου των αιτημάτων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία 12,000 οικογένειες που δεν λάμβαναν καμία στήριξη, τώρα λαμβάνουν ενώ άλλες 8,000 οικογένειες που λάμβαναν μερική μόνο στήριξη, τώρα καλύπτονται πλήρως. Αλλά την ίδια ώρα, έμειναν εκτός όσοι προηγουμένως καταχρηστικά λάμβαναν επιδόματα την στιγμή που είχαν ψηλά εισοδήματα και καταθέσει"ς.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι "ο εξορθολογισμός των δαπανών μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε τον βασικότερο στόχο μας σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά: Την εξυγίανση χωρίς να χρειαστεί η επιβολή καμίας πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης. Πολλοί έλεγαν ότι κάθε φορά που θα ερχόταν η Τρόικα, θα άφηνε πίσω της νέους φόρους και επιβαρύνσεις. Αποτρέψαμε αυτό το ενδεχόμενο. Και όχι μόνο δεν έχουν επιβληθεί νέοι φόροι από την άνοιξη του 2013 και μετά, αλλά έχουμε αρχίσει να παρέχουμε φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις. Και αυτός ακριβώς είναι ο πολιτικός μας προσανατολισμός".

Επεσήμανε ότι φέτος αναμένουμε τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που είχαμε τα τελευταία 7 χρόνια. "Ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 1.5%, που θα είναι κοντά, ίσως και να υπερβαίνει τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Μέσα από τις προσπάθειες των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, μέσα από τις κοινές μας αποφάσεις, μέσα από τις πολιτικές που έχουμε ακολουθήσει έχουμε πετύχει την ανάκαμψη. Διαψεύδοντας έτσι έμπρακτα την συνθηματολογία για αντιαναπτυξιακές πολιτικές". 

Δειτε Επισης

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ
Πώς προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024-Ανασκόπησε την πορεία το Υπουργικό(πίνακες)
Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode