Powered by

Έλλειμμα ρεκόρ στη Σαουδική Αραβία

Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ιστορία της παρουσίασε το 2015 η Σαουδική Αραβία, η οποία πλήττεται από την κάθετη πτώση των τιμών πετρελαίου διεθνώς.

Το Ριάντ ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 98 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2016 θα ανέλθει στα $87 δισ, αφού τα κρατικά έσοδα το 2015 υποχώρησαν στα 608 δισ ριάλ ($162 δισ), που είναι τα χαμηλότερα από το 2009, οπόταν άρχισε η πτώση στις τιμές πετρελαίου λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο προϋπολογισμός του 2016 έρχεται σε δύσκολες διεθνείς και περιφερειακές οικονομικές συνθήκες, ανακοίνωσε το σαουδαραβικό Υπουργείο Οικονομικών. Προνοεί έσοδα $147 δισ και έξοδα $224 δισ, σε σύγκριση με έξοδα $229 δισ το 2015.

Καθώς το 90% των εσόδων της χώρας προέρχεται από το πετρέλαιο, τα έσοδα του 2015 ήταν 15% χαμηλότερα των προβλέψεων και 42% χαμηλότερα του 2014, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 60% από τα μέσα του 2014 φτάνοντας κάτω των $40 ανά βαρέλι,

Το σαουδαραβικό ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι σχεδιάζει σειρά μέτρων για μείωση των εξόδων, που περιλαμβάνουν ένα 5ετές σχέδιο μείωσης των επιχορηγήσεων στον ηλεκτρισμό και στα καύσιμα. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται επίσης αύξηση τιμών στις δημόσιες υπηρεσίες και η εφαρμογή φόρου προστιθέμενης αξίας σε συνεργασία με άλλα κράτη του Κόλπου που αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Να σημειωθεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει πως αν η Σαουδική Αραβία δεν περιορίσει τις δαπάνες της και δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τότε το πλεόνασμα που έχει συσσωρεύσει και που ανέρχεται σε περίπου $652 δισ το 2015, θα εξανεμιστεί σε μόλις πέντε χρόνια.

Το ΑΕΠ της χώρας το 2015 ανήλθε στα $563 δισ παρουσιάζοντας πτώση 13,35%.

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο